Vizuál

Babits Mihály Németh László lakásán – 10+1 szilveszteri fotó a Fortepan archívumából

2022.12.30. 14:55
Ajánlom
Hatalmas hóemberen csücsül két félmeztelen férfi, Illyés Gyula, Babits Mihály és Németh László egy fényképen pózol, Hofi Géza 1970 szilveszterén nevetteti a közönséget – szubjektív, szilveszteri válogatásunkba a Fortepan zseniális archívumából szemezgettünk felvételeket 1916-tól 1982-ig.

1916

A legelső kép, amely előjön a „szilveszter” kifejezésre a Fortepan archívumában, 1916-ból való. Egészen vidám fotó, tekintve, hogy az I. világháború kellős közepén járunk. Erre azonban talán csak a középen látható két katona jelenlétéből következtethetünk. 

1-Fortepan--Horvath-Lajos_ok-135748.jpg

1916 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / Horváth Lajos)

1917

Ezen az 1917-es felvételen azonban már jobban érezhető, hogy az I. világháború idején készült. Noha a „Boldog új évet” feliratos táblát tartó katona vigyorog, középen az asztalon egy hatalmas gépfegyver látható a téli, hófedte tájban. 

janko-attila_ok-135750.jpg

1917 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / Jankó Attila )

1931

Így töltötte a szilvesztert Babits Mihály 1931-ben, Németh László író lakásán, az Attila út 6-ban (akkor 8. szám alatt) A képen Babits mellett felesége, Török Sophie, születési nevén Tanner Ilona Baumgarten-díjas költő, író látható. Mellettük sorrendben Németh Lászlóné, Farkas Zoltánné, Erdélyi József, Németh László és Illyés Gyula.

FortepanNemeth-Laszlo-Tarsasag_ok-135750.jpg

1931 szilvesztere Németh László író lakásán (Fotó/Forrás: Fortepan / Németh László Társaság)

1932

Ez a kép annyira szürreális a hatalmas, mérges arcú hóemberrel egy szál gatyában pózoló félmeztelen, izompacsirta férfiakkal, hogy muszáj megmutatnunk az olvasóknak is!

Fortepan-Fortepan-1932_ok-135750.jpg

Hóemberépítők 1932-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Fortepan )

1938

A „modern nő” típusa az 1920-as évekre alakult ki, az I. világháború után: nemcsak öltözködésében, hanem viselkedésében is más volt, mint korábban. Az emancipált nők száműzték a fűzőt, lokálokba jártak mulatni és tüntetőleg bubifrizurát hordtak. Külsejükkel és viselkedésükkel szabadságukat, függetlenségüket hirdették. Csakúgy, mint a képen szereplő nő, aki középen, a társaság előtt a földön ülve vedeli vidáman a pezsgőt 1938 szilveszterén, méghozzá üvegből. Ha tudták volna, hogy a rá következő évben kitör a II. világháború…

Fortepan--A-R_ok-135750.jpg

1938 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / A R  )

1940

A derűs fotón nyoma sincs annak, hogy már javában zajlik a II. világháború. A felhőtlenül szórakozó társaság talán épp azért mulat úgy, mintha minden mindegy lenne, mert Magyarországon akkor még nem hitték el, milyen katasztrófa közeleg. Hamis bizakodásra adhatott okot, hogy 1940. augusztus 30-án megszületett a második bécsi döntés, melynek értelmében Magyarország – egy időre –visszaszerezte a Partium területét, Székelyföldet és Észak-Erdélyt.

fortepan_146240_ok-135749.jpg

1940 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / Sattler Katalin )

1956

Ugrunk egy nagyot az időben és 1956-ban járunk, a forradalom évében, egészen pontosan annak leverése után. A fekete-fehér fotón Medgyesi Mária, Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja látható Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színművésszel, filmrendezővel együtt.

fortepan_127953_ok-135749.jpg

1956 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / Bauer Sándor)

1970

Nem múlhatott el szilveszter a legendás Hofi Géza nélkül, évtizedeken át. A felvétel az MTV stúdiója, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió Null:nulla című 1970. évi szilveszteri vetélkedőjén készült. Aki szeretné, megnézheti az eredeti felvételt, ide kattintva.

fortepan_147437_ok-135749.jpg

1970 szilvesztere (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

1972 

Válogatásunk elején Németh László író lakásán 1931-ben is ott volt Illyés Gyula, aki a rá 41 évvel később készült felvételen is látható. (Balra) Jobbra tőle Déry Tibor író feleségével, Illyés Gyuláné Kozmutza Flórával, mögötte Gombos Katalin színművész áll. A fotón Németh László nincs jelen, és sajnos már Babits sem lehetett velük.

fortepan_115420_ok-135748.jpg

 Németh László író lakásán. Balra Illyés Gyula, jobbra Déry Tibor írók, Déry mögött Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, ő mögötte Gombos Katalin színművésznő. 1973 (Fotó/Forrás: Fortepan / Németh László Társaság Szilveszter)

Ismeretlen évből

Vajon min tűnődhet Nagy László Kossuth-díjas költő ezen a felvételen? A Fortepan leírása szerint 1983-ban készült a kép, azonban ez lehetetlen, mivel Nagy László 1978. január 30-án szívinfarktusban elhunyt. Aki tudja esetleg, melyik év szilveszterén kattintott a fotós, ne habozzon megírni nekünk.

fortepan_220489_ok-135749.jpg

Nagy László költő (Fotó/Forrás: Fortepan / Sólyi Ilona)

+1

Az egyetlen színes fotó igazi kakukktojás a szilveszteri válogatásunkban. A reklámkép a legendás fotóművész, Tóth József Füles egyik 1982-es felvétele. Noha a képen egy ifjú házastársakat imitáló virslipár látható, mi azonnal a szilveszterre asszociáltunk, mivel ez az étel még mindig a szilveszteri menü egyik fő fogását jelenti a malacsült mellett.

fortepan_197014-1_ok-142632.jpg

Reklámfotó 1982-ből (Fotó/Forrás: Fortepan / Tóth József Füles)

Fejléckép: Ismeretlen társaság 1938 szilveszterén (Fotó/Forrás: Fortepan / A R )

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Kapcsolódó

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Zárt kabinokban, úgynevezett úszó-kocsikban fürdőzött a magyar polgár az 1800-as évek elején a Duna-fürdőkben, hogy így rejtse el testét a kíváncsi tekintetek elől. Noha ezek a szerkezetek az igazi testmozgást nem tették lehetővé, de legalább kikapcsolódhattak egy kicsit  a vízparton a nyári hőségben. 

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.