Vizuál

Bak Imre remekművét árverezi el a Virág Judit Galéria

2022.03.17. 10:20
Ajánlom
Nádler István, Reigl Judit, Maurer Dóra és Keserü Ilona munkái mellett Bak Imre Festmény II. című alkotását is elárverezi március 27-i tavaszi kortárs aukcióján a Virág Judit Galéria, amely másnap grafikai aukciót is rendez Budapesten. 

Mozgalmas időszak elé néz a Virág Judit Galéria: március végén két egymást követő napon tartanak árverést a kortárs festészet, majd a grafikai művek szerelmeseinek. A tavaszi aukció első napján, március 27-én az 1945 utáni és kortárs alkotások kerülnek kalapács alá a Kongresszusi Központban. A legnagyobb szenzáció ezúttal Bak Imre Festmény II. című, 1969-es képe lesz, amely a magyarországi absztrakt festészet egyik ikonikus műve. 

Március 16. és 26. között bárki megnézheti a 30 millió forint kikiáltási árról induló ikonikus festményt, amely minden eddigi rekordot megdönthet Bak életművében.

Különleges festészeti technikával készült ez a mű, amelyről bátran kijelenthetjük: az egyik legerősebb kortárs kép az elmúlt évekből. A művész a színmezőket többszörösen átfestette, mígnem az utolsó ecsetvonás is eltűnt a vásznon"

Keseru_Ilona_Cimer_-093505.jpg

Keserű Ilona: Címer (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

- mondta el Kelen Anna, az aukciók vezetője. A művészettörténész hozzátette, ezt ez eljárást Bak Imre akkor alakította ki magának, amikor 1965-ös nyugat-európai tanulmányútja után hazatért, és átállt az olaj használatától az akrilra. 

Hazatérése után Bak Imre a magyar konstruktivista hagyományra, a népművészetre, valamint a legfrissebb nyugati tendenciákra reflektálva hozott létre nemzetközi viszonylatban is jelentős műveket, így például a szín és a forma plasztikus, dekoratív minőségeire építkező Festményt II.-t is - áll a galéria közleményében.

Az aukció másik szenzációjának a galéria a Szölke-gyűjteményt szánja, amelynek magját a nyolcvanas, kilencvenes években készült művek alkotják. Szölke László több száz művet számláló kollekciója nemcsak festményeket, hanem szobrokat, grafikákat, érméket is magában foglal - ez a sokszínűség ritka a magyar magángyűjtők körében.

Grafikai Aukció

Március 28-án Grafikai Aukcióval folytatódik a Virág Judit Galéria tavaszi árverés-sorozata. A válogatott, kiemelkedő kvalitású alkotások teljes keresztmetszetét nyújtják a huszadik századi magyar művészetnek. Az előző századfordulót Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Vaszary János alkotásai képviselik az anyagban, de kalapács alá kerülnek többek közt Patkó Károly, Kádár Béla, Victor Vasarely, valamint Nádler István, Konok Tamás és Maurer Dóra munkái is. 

A kortárs aukció színhelye a Kongresszusi Központ, a grafikai aukció helyszíne a Virág Judit Galéria lesz.

Patko_Karoly_Olasz_tengerparton_-093503.jpg

Patkó Károly: Olasz tengerparton (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A két árverés anyaga személyesen is megtekinthető március 16. és 26. között a Virág Judit Galériában, valamint virtuális túra formájában a galéria oldalán. 

 

Fejléckép: Bak Imre: Festmény II. / fotó: Virág Judit Galéria

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.
Vizuál Film

Viggo Mortensen és Daniel Brühl is a Karlovy Vary-i filmfesztivál díszvendége lesz

Rajtuk kívül még Clive Owen és Ivan Trojan veheti át a fesztiválelnök díját Kelet-Európa legrangosabb filmes szemléjén. Az egy hét múlva kezdődő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon magyar művészért is szoríthatunk.  
Vizuál ajánló

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Vizuál magazin

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál ajánló

A street art szaggatott plakátjairól ismert látnokának kiállítása érkezik Pécsre

A pop art úttörőjének, Jacques Villeglé művészi univerzumát tárja a közönség elé pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája. A város falain című kiállítás a művész több mint száznegyven alkotását vonultatja fel, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat bemutatja Villeglé munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.