Vizuál

Balatoni Monika: "Több lesz, mint egy kiállítás"

2015.04.28. 08:00
Ajánlom
A terveknek megfelelő ütemben haladnak a május 7-én nyíló Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában megvalósuló projekt munkálatai. A Fenntartható identitások című alkotásról Balatoni Monika nemzeti biztos mesélt. INTERJÚ

- Hány pályázat érkezett a felhívásra és milyen jellegű művek ezek?

- Tíz érvényes pályázat érkezett, egyet formai okokból kellett elutasítanunk. A pályaművek nagyon eltérőek voltak, mind megvalósíthatóságban, mind gondolatiságukban. Ez azért is lehetett, mert a pályázati kiírás nem egy központi gondolatra épült, hanem meghagyta az alkotók szabadságát. Végül a tíz pályázatból választotta ki a zsűri German Kinga és Cseke Szilárd projektjét.

- Miért erre esett a választás?

- Nem volt konfliktusmentes a zsűri döntése. A pályamunkán túl azt is mérlegelni kellett, hogy olyan alkotót válasszanak-e ki, akinek a neve már külföldön is ismerősen csenghet, vagy olyat, aki a hazai művészeti életben dominánsabb. German Kinga egy izgalmas és határozott elképzelést vázolt fel, amit a zsűriben helyet foglaló szakemberek java egy nemzetközi porondon is értékelhető projektnek talált.

- Az alkotás az identitás problematikájára reflektál. Már maga a Fenntartható identitások cím is belső ellentmondásra épül. Hogyan fogalmazható meg az ebben rejlő üzenet?

- Ez több lesz mint egy kiállítás. Egy olyan térinstalláció született, ami Cseke Szilárd korábbi munkásságát is jellemezi, tehát ebből a szempontból nem új, viszont kifejezetten erre a térre készült alkotás. A címben rejlő belső ellentmondás véleményem szerint egy szándékos paradoxon, ami rögtön gondolatokat ébreszthet a látogatóban. Mivel nagyon sok pavilon várja az érdeklődőket, ezért a Velencei Biennalénál rendkívül fontos szempont, hogy amikor valaki belép egy térbe, akkor az ott helyet foglaló kiállítás pár másodperc alatt képes legyen felkelteni az érdeklődését, lekötni a figyelmét és elgondolkodtatni. Cseke Szilárd intallációjában ventillátorok által hajtott golyók mozgását figyelhetjük meg különböző módokon elhelyezett csövekben. A szemlélő egyszerre fedezhet fel ebben ritmust és monotonitást, szabadságot és korlátot.

- Milyen módon kerülhetnek kapcsolatba a látogatók az alkotásokkal?

- A pavilonban lesz egy külön tér, ahol MOME-s hallgatók segítségével készült interaktív elemek várják az érdeklődőket, akik üzenhetnek egymásnak vagy az alkotóknak, megfogalmazhatják saját identitásukat és a kiállítás által ébresztett gondolataikat is rögzíthetik. Készült egy applikáció is külön erre az alkalomra, amelyen keresztül a kiállítás elhagyása után is kapcsolatban maradhatnak a látogatók a projekttel és otthon újra bekapcsolódhatnak a közös gondolkozásba. Ugyancsak ide kapcsolódnak azok a kihelyezett képeslapok, amelyek elküldésével üzenhetnek a látogatók, ez is az egyének közötti gondolatcserét szolgálja.

- Milyen kísérőeseményeket terveznek?

- Május 7-én nyílik a magyar pavilon, két nappal később pedig a nagy Biennale, amelyhez mintegy negyven városi helyszín is kapcsolódik, tehát nem csak a nemzeti pavilonokban lesz kiállítás. A program nagyon telített, már csak azért is, mert Okwui Enwezor, az idei főkurátor egy nagyon komplex elképzelést kíván megvalósítani A világok jövője címmel. 130 művészt hívott meg 53 országból, nemcsak képzőművészeket, hanem előadóművészeket és színészeket is. Magyarország nem készül külső eseményekkel, ehelyett a nemzeti pavilon programjait kívánjuk tovább erősíteni.

- Ön szerint mivel tudjuk leginkább felhívni magunkra a figyelmet egy olyan léptékű eseményen, mint a Velencei Biennale?

- Ez egy nehéz kérdés , főként, hogy nem túl jelentős anyagi forrás áll rendelkezésre. A kommunikációt, a kísérőrendezvényeket és magát az eseményt együttesen közel 70 millió forintból kell lebonyolítani, ez csekélynek számít a nemzetközi színtéren. Ebből következik, hogy számos dologra nem jut forrás, mégis, a siker abban is állhat, hogy megfelelő módon tudunk-e kapcsolódni a mindenkori kortárs művészeti élet fő gondolatiságához, és mindeközben képesek vagyunk-e saját jellegünket is képviselni a képzőművészeten keresztül egy ilyen széles nemzetközi platformon.

- A kinti bemutatkozás után milyen utóélete képzelhető el a kiállításnak?

- Tervezünk egy konferenciát, ahol a fenntarthatósággal az identitáskereséssel valamint a művészet-gazdaság-politika hármas pillérével kapcsolatban felmerülő kérdéseket és tapasztalatok szeretnénk megvitatni nemzetközi előadók és jeles művészek bevonásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Danny Aiello amerikai színész

Rövid betegség után, péntekre virradóra egy New Jersey-i kórházban meghalt Danny Aiello amerikai színész.
Vizuál képregény

KÉP-regény: Lövésem volt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.
Vizuál Esterházy Art Award

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai.
Vizuál

Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész 90 éves

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész, aki eddig csaknem 100 filmben szerepelt, és ma is egymás után kapja a felkéréseket.
Vizuál szentpétervár

22 kilométernyi múzeum - Szentpétervár és az Ermitázs kincsei a mozivásznon

Mától látható a mozikban A művészet templomai sorozat legújabb része, amely látványos felvételekkel átfogó képet nyújt a világ egyik legnagyobb múzeuma, az Ermitázs történetéről és páratlan gyűjteményéről, valamint a múzeumnak otthont adó Szentpétervár kultúrtörténeti nevezetességeiről.