Vizuál

Balatoni Monika: "Több lesz, mint egy kiállítás"

2015.04.28. 08:00
Ajánlom
A terveknek megfelelő ütemben haladnak a május 7-én nyíló Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában megvalósuló projekt munkálatai. A Fenntartható identitások című alkotásról Balatoni Monika nemzeti biztos mesélt. INTERJÚ

- Hány pályázat érkezett a felhívásra és milyen jellegű művek ezek?

- Tíz érvényes pályázat érkezett, egyet formai okokból kellett elutasítanunk. A pályaművek nagyon eltérőek voltak, mind megvalósíthatóságban, mind gondolatiságukban. Ez azért is lehetett, mert a pályázati kiírás nem egy központi gondolatra épült, hanem meghagyta az alkotók szabadságát. Végül a tíz pályázatból választotta ki a zsűri German Kinga és Cseke Szilárd projektjét.

- Miért erre esett a választás?

- Nem volt konfliktusmentes a zsűri döntése. A pályamunkán túl azt is mérlegelni kellett, hogy olyan alkotót válasszanak-e ki, akinek a neve már külföldön is ismerősen csenghet, vagy olyat, aki a hazai művészeti életben dominánsabb. German Kinga egy izgalmas és határozott elképzelést vázolt fel, amit a zsűriben helyet foglaló szakemberek java egy nemzetközi porondon is értékelhető projektnek talált.

- Az alkotás az identitás problematikájára reflektál. Már maga a Fenntartható identitások cím is belső ellentmondásra épül. Hogyan fogalmazható meg az ebben rejlő üzenet?

- Ez több lesz mint egy kiállítás. Egy olyan térinstalláció született, ami Cseke Szilárd korábbi munkásságát is jellemezi, tehát ebből a szempontból nem új, viszont kifejezetten erre a térre készült alkotás. A címben rejlő belső ellentmondás véleményem szerint egy szándékos paradoxon, ami rögtön gondolatokat ébreszthet a látogatóban. Mivel nagyon sok pavilon várja az érdeklődőket, ezért a Velencei Biennalénál rendkívül fontos szempont, hogy amikor valaki belép egy térbe, akkor az ott helyet foglaló kiállítás pár másodperc alatt képes legyen felkelteni az érdeklődését, lekötni a figyelmét és elgondolkodtatni. Cseke Szilárd intallációjában ventillátorok által hajtott golyók mozgását figyelhetjük meg különböző módokon elhelyezett csövekben. A szemlélő egyszerre fedezhet fel ebben ritmust és monotonitást, szabadságot és korlátot.

- Milyen módon kerülhetnek kapcsolatba a látogatók az alkotásokkal?

- A pavilonban lesz egy külön tér, ahol MOME-s hallgatók segítségével készült interaktív elemek várják az érdeklődőket, akik üzenhetnek egymásnak vagy az alkotóknak, megfogalmazhatják saját identitásukat és a kiállítás által ébresztett gondolataikat is rögzíthetik. Készült egy applikáció is külön erre az alkalomra, amelyen keresztül a kiállítás elhagyása után is kapcsolatban maradhatnak a látogatók a projekttel és otthon újra bekapcsolódhatnak a közös gondolkozásba. Ugyancsak ide kapcsolódnak azok a kihelyezett képeslapok, amelyek elküldésével üzenhetnek a látogatók, ez is az egyének közötti gondolatcserét szolgálja.

- Milyen kísérőeseményeket terveznek?

- Május 7-én nyílik a magyar pavilon, két nappal később pedig a nagy Biennale, amelyhez mintegy negyven városi helyszín is kapcsolódik, tehát nem csak a nemzeti pavilonokban lesz kiállítás. A program nagyon telített, már csak azért is, mert Okwui Enwezor, az idei főkurátor egy nagyon komplex elképzelést kíván megvalósítani A világok jövője címmel. 130 művészt hívott meg 53 országból, nemcsak képzőművészeket, hanem előadóművészeket és színészeket is. Magyarország nem készül külső eseményekkel, ehelyett a nemzeti pavilon programjait kívánjuk tovább erősíteni.

- Ön szerint mivel tudjuk leginkább felhívni magunkra a figyelmet egy olyan léptékű eseményen, mint a Velencei Biennale?

- Ez egy nehéz kérdés , főként, hogy nem túl jelentős anyagi forrás áll rendelkezésre. A kommunikációt, a kísérőrendezvényeket és magát az eseményt együttesen közel 70 millió forintból kell lebonyolítani, ez csekélynek számít a nemzetközi színtéren. Ebből következik, hogy számos dologra nem jut forrás, mégis, a siker abban is állhat, hogy megfelelő módon tudunk-e kapcsolódni a mindenkori kortárs művészeti élet fő gondolatiságához, és mindeközben képesek vagyunk-e saját jellegünket is képviselni a képzőművészeten keresztül egy ilyen széles nemzetközi platformon.

- A kinti bemutatkozás után milyen utóélete képzelhető el a kiállításnak?

- Tervezünk egy konferenciát, ahol a fenntarthatósággal az identitáskereséssel valamint a művészet-gazdaság-politika hármas pillérével kapcsolatban felmerülő kérdéseket és tapasztalatok szeretnénk megvitatni nemzetközi előadók és jeles művészek bevonásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.