Vizuál

Bálnavadászattól a svéd járványkezelésig – fontos társadalmi ügyek a 9. BIDF-en

2022.12.19. 11:15
Ajánlom
Budapesten és tíz nagyvárosban várja a dokumentumfilmek szerelmeseit a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amelynek a versenyprogramjában szereplő alkotások fontos társadalmi ügyeket mutatnak be a művészet erejével.

Már elérhető a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramja. A január 21. és 29. között megrendezésre kerülő eseményen hatvan filmmel, kétszáz vetítéssel, ötven civil nagykövettel, harminc nemzetközi zsűritaggal és ötven külföldi filmalkotóval várják a közönséget Budapesten a Cinema City Mamut moziban, illetve tíz nagyvárosban, Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben.

A fesztiválon a magyar közönség Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket, valamint a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence, IDFA, Hot Docs, Coppenhagen Dox, DOCAVIV és a Visions du Réel fesztiválok favoritjait láthatja.

BIDF_2023_keyvisual_final_fekvo-130757.jpg

A 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos plakátja (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál)

A rendezvény idei mottója: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”. Ehhez kapcsolódnak a fesztivál versenykategóriái is, amelyek elnevezése:

Légy szabad! Légy boldog! Légy bátor! Légy felelős!

A Magyar filmek, illetve a Rövidfilmek versenyében idén hat-hat alkotás szerepel.

A BIDF emellett a Tomboló Irán elnevezésű szekcióban hat filmmel tiszteleg a demokráciáért és szabadságért küzdő iráni emberek és filmkészítők előtt is.

A fesztiválon szereplő filmek tematikája meglehetősen széles skálán mozog. A magyar közönség találkozhat például az Örök tavasz című alkotással is, amely a kínai Falun Kung spirituális mozgalom vallási- és véleményszabadságért folytatott elkeseredett küzdelmét mutatja be.

A Légy szabad! szekcióban szerepel az Oscar-díjas Jevgenyij Afinyevszkij Szabadság tűz alatt című dokumentumfilmje is, amely az orosz-ukrán háború szörnyű valóságával, az agressziót elszenvedő hétköznapi ukrán emberek személyes történetein keresztül a hősiességgel és a demokratikus értékek diadalával szembesíti a nézőt.

A Légy felelős! kategóriában mutatkozik be a Mi svédek és a COVID című alkotás, amely a svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé tekint be. Mint ismert, a világon szinte egyedülálló módon a koronavírus-járvány kitörésekor Svédország jószerivel úgy folytatta az életét, mintha semmi sem történt volna. Döntésüket az egész világ kétkedve nézte.

Szintén izgalmasnak ígérkezik Vincent Kelner alkotása, A bálna íze, amely egy brutális tradíciót mutat be: a Feröer-szigetek környékén ugyanis augusztusban, a „Grind” idején egy helyi közösség több száz pilótabálnát mészárol le egy sajátos ünnepség kíséretében. A filmből megismerhetjük, ahogy a Greenpeace Sea Sepherd aktivistái küzdenek a kegyetlen szokás ellen, miközben a film főhősei, tisztes polgárok és gyermekeik számára teljesen természetes, hogy bálnahús a vasárnapi ebéd.

A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható. Jegyvásárlás a Cinema City oldalán

Fejléckép: Jelenet A bálna íze című filmből (Fotó/Forrás: BIDF)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.
Vizuál ajánló

József nádorról, a „legmagyarabb” Habsburgról nyílt szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban

A tárlaton a magyar reformkor emblematikus személyisége, Habsburg-Lotharingiai József Antal főherceg több mint fél évszázadig tartó kormányzását és a hozzá kötődő helyszíneket tekinthetik meg a látogatók.
Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.