Vizuál

Bámuljuk a Holdat!

2014.11.04. 12:30
Ajánlom
Holdnéző ünnepséget tartanak a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban november 6-án 18 és 19 órakor az intézmény Kína-tematikájú kiállításához kapcsolódóan.

A Hopp Múzeum 1987 óta először rendez nagyszabású kínai témájú kiállítást. Jelen tárlat a múzeum közel nyolcezer darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást. A kiállítás a kínai művészet meghatározó anyagainak ötezer éves használatát tekinti át. A tárlat célja úgy megmutatni Kína művészetét, ahogy maguk a kínaiak gondolnak rá. A belépőket - csakúgy, mint egy hagyományos kínai otthonban - házi szentély fogadja, amelyben egy 19. századi császári okmányt helyeztek el. A kiállítás olyan kiemelkedő jelentőségű kínai tárgyalkotó anyagokat mutat be, mint a legértékesebbnek tartott jáde.

A kínai földművesek eredetileg az aratás befejezését ünnepelték a Holdünnepen. Ez az egyik legfontosabb alkalom, amikor a kínai családok összegyűlnek, hogy együtt csodálják a holdfényes éjszakai égboltot. Ilyenkor lampionokat gyújtanak, füstölőt égetnek, asztalukról és egyéb finomságok mellett nem hiányozhat a holdsütemény.

November 6-án, teliholdkor a Hopp Múzeum is megidézi ennek az ünnepnek a hangulatát két tárlatvezetés keretében. A szépség szíve - Ötezer év kínai remekművei című kiállításon a Hold szerepét kiemelő tárlatvezetéseket Dr. Fajcsák Györgyi, a kiállítás kurátora tartja. Az első séta a kiállító térben 18 órakor, a második 19 órakor indul.

"Felemelem fejem és bámulom a ragyogó holdat" (Li Bai)

A programok végén - derült idő esetén - az érdeklődők távcsővel figyelhetik meg a teliholdat a múzeum kertjéből, és további érdekességeket hallhatnak a Magyar Csillagászati Egyesület képviselőjétől.

A múzeum a részvételi szándékot a hopprogram@hoppmuseum.hu címen kéri jelezni.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.