Vizuál

Banksy-nek most lett elege a Brexitből?

2017.05.09. 09:52
Ajánlom
A művész – képviselője útján - megerősítette, hogy az ő műve az a stencilezett házfal, amely Doverben látható, és az Európai Unió zászlóját ábrázolja, ahogy az egyik csillagot egy munkás alakja éppen leveri róla - írta meg a Guardian.

Ez az első – látható – reakciója a világ leghíresebb streetart művészének a Brexitre, vagyis arra, hogy a britek megszavazták Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. A házfal, melyre az éj leple alatt varázsolta fel műalkotását, a doveri Csodák Palotájához tartozik, és a kikötő mellett helyezkedik el.

Banksy műve a doveri kikötő közelében

Banksy műve a doveri kikötő közelében (Fotó/Forrás: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Az Európai Unió zászlaján lévő csillagok az európai emberek egységét, szolidaritását és harmóniáját fejezik ki. Ennek a harmóniának a sérülékenységére hívja fel a figyelmet az alkotás, és az sem mellékes, hogy ezt maguk a szavazók választották.

A Brexit jelenleg igen fagyos hangulatot eredményez Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői között, és a június 8-án az országban tartandó előrehozott választások egyik központi témája is ez lesz majd.

Az alkotás annak a calais-i csatornának a túloldalán van, ami Banksy számára szintén fontos helyszín volt: 2015-ben az ott található menekülttábor egyik falára stencilezte Steve Jobs Apple-alapító arcképét, akinek édesapja szíriai bevándorló volt. 2016-ban a graffitiművésznek Londonban tűnt fel a következő graffitije, mely A nyomorultak című musical plakátjának emblematikus gyerekarcát idézte: a síró Cosette arca felé könnygázfelhő úszik a calais-i menekülttáborban történtekre utalva.

Egy nő a festménnyel szelfizik

Egy nő a festménnyel szelfizik (Fotó/Forrás: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.