Vizuál

Banksy-nek most lett elege a Brexitből?

2017.05.09. 09:52
Ajánlom
A művész – képviselője útján - megerősítette, hogy az ő műve az a stencilezett házfal, amely Doverben látható, és az Európai Unió zászlóját ábrázolja, ahogy az egyik csillagot egy munkás alakja éppen leveri róla - írta meg a Guardian.

Ez az első – látható – reakciója a világ leghíresebb streetart művészének a Brexitre, vagyis arra, hogy a britek megszavazták Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. A házfal, melyre az éj leple alatt varázsolta fel műalkotását, a doveri Csodák Palotájához tartozik, és a kikötő mellett helyezkedik el.

Banksy műve a doveri kikötő közelében

Banksy műve a doveri kikötő közelében (Fotó/Forrás: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Az Európai Unió zászlaján lévő csillagok az európai emberek egységét, szolidaritását és harmóniáját fejezik ki. Ennek a harmóniának a sérülékenységére hívja fel a figyelmet az alkotás, és az sem mellékes, hogy ezt maguk a szavazók választották.

A Brexit jelenleg igen fagyos hangulatot eredményez Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői között, és a június 8-án az országban tartandó előrehozott választások egyik központi témája is ez lesz majd.

Az alkotás annak a calais-i csatornának a túloldalán van, ami Banksy számára szintén fontos helyszín volt: 2015-ben az ott található menekülttábor egyik falára stencilezte Steve Jobs Apple-alapító arcképét, akinek édesapja szíriai bevándorló volt. 2016-ban a graffitiművésznek Londonban tűnt fel a következő graffitije, mely A nyomorultak című musical plakátjának emblematikus gyerekarcát idézte: a síró Cosette arca felé könnygázfelhő úszik a calais-i menekülttáborban történtekre utalva.

Egy nő a festménnyel szelfizik

Egy nő a festménnyel szelfizik (Fotó/Forrás: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.