Vizuál

Bátran feszített húrok – Jakovits József rajzaiból nyílt kiállítás a Nemes Galériában

2024.04.26. 14:05
Ajánlom
Az elsősorban szobrászként ismert Jakovits József első jelentős rajzciklusa, az 1956-ban készült Forradalmi sorozat is megtekinthető a Nemes Galériában április 26. és május 21. között.

Jakovits József (1909–1994) alapvetően szobrászként él a köztudatban, aki sajátos, kísérletezésre nyitott és a hazai szobrászati hagyományoktól merőben eltérő szemlélettel és szuverén szellemiségben alkotta meg életművét. Autodidakta volt, a szobrász-előképeket kevés kivételtől (Henry Moore) eltekintve nem becsülte sokra, saját művészetének példaképeit inkább a szürrealista igazodású festészet (Max Ernst, Joan Miró, Pablo Picasso és Vajda Lajos) képviselőiben, illetve a távoli, ősi kultúrák formavilágában határozta meg.

Szobrászművész életműve két nagyobb egységre bontható – olvashatjuk Szabó Noémi művészettörténész elemzésében. – 1965-ig tartó tevékenysége, a Vajda Lajos-i örökséget ápoló és a művészeti nyilvánosságból kiszorult Rottenbiller utcai művészközösséghez kapcsolódott, majd 1965-től Amerikát választotta új hazájának, ahol saját zsidó identitásának feltérképezését a zsidó misztikában és a héber nyelv betűinek erős szimbólumképző erejében találta meg.

jakovits_5-105612.jpg

A Bátran feszített húrok című kiállítás részlete (Fotó/Forrás: Fidelio)

A viszontagságos 20. századi történelem sajátosságai és saját, öntörvényű, a tradíciót mélyen elutasító szobrászatának folyományként művészete egészen 1980-ban megrendezett első nagyszabású önálló kiállításáig szinte ismeretlen maradt a nagyközönség előtt.

Jakovits életművének szám szerint is hatalmas szegmensét jelenti rajzi hagyatéka.

Szobrászként azonban nem elsősorban plasztikáinak előtanulmányait és formakísérleteit rögzítette, hanem áradó fantáziájának szinte naplószerű leiratával találkozunk. Ő maga egy interjúban arra a kérdésre, hogy készít-e előtanulmányokat, vázlatokat, így válaszolt: „legfeljebb néhány esetben csináltam mintát, amelynek alapján aztán előre esztergályoztam, kinagyoltam egy formát, de ez kivételes dolog.”

jakovits_6-105612.jpg

A Bátran feszített húrok című kiállítás részlete (Fotó/Forrás: Fidelio)

1953 és 1965 közötti rajzaira jellemző a szimmetrikus felépítés, a kiérlelt egyensúlyi helyzetek, a pontos, kristálytiszta kontúrok, a precízen kialakított felületek, valamint az a vajdai montázsszemlélet, amely során az egyes rajzi rétegek felülírják egymást, ugyanakkor kapcsolatba is kerülnek egymással. Motívumok szempontjából az önarckép, a bika, a szarv, a női és férfi princípium egyesülése és ezen szimbólumok variálása jellemző.

Mind rajzain, mind pedig szobrain gyakori az emberi és állati testrészek felcserélése, sosemvolt kimérák megalkotása.

A Bátran feszített húrok című kiállítás bemutatja Jakovits első montázssorozatát, az eredetileg tizenkét darabból álló Montázsok kék alapon című szériát, amely a szentképek kékjét idéző alapra készült, és a jellegzetes szentképgiccseket (Szűz Mária, Krisztus, férfi és női szentek és angyalábrázolások) vegyít különböző magazinok profán elemeivel, erotikus magazinok aktjaival, távoli tájakon élő emberekkel, illetve a korszakra jellemző részletekkel (autó, rakéta). A kiüresedett szakralitás és a populáris kultúra ütköztetése olykor a blaszfémiát súrolja.

Jakovits 1965-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol új művészeti, elsősorban festészeti korszaka kezdődött. Az amerikai évekből autonóm szobrászati alkotása szinte egyáltalán nem maradt fent, viszont montázsokat és talált tárgyakból készült objekteket itt is készített. A kiállításon ezt az időszakot a Tárgymontázs önarcképpel című objekt képviseli, amelyen a feddő gesztusú Szűz Mária a kisded helyett Jakovits József arcképét tartja az ölében.

A képre kattintva galéria nyílik:

A kiállítás április 26. és május 21. között látogatható a Nemes Galériában.

1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 3.

Fejléckép: A Bátran feszített húrok című kiállítás részlete (fotó: Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.