Vizuál

Beázás miatt zárhatott be a Nemzeti Galéria, festmények is veszélyben lehettek

2023.08.07. 10:40
Ajánlom
Sajtóhírek szerint az intézmény valamennyi kiállítását érintették az elmúlt napok esőzései, állítólag a Gulácsy-tárlat egyes képeit le is kellett venni a falakon folyó víz miatt. Cikkünk frissült!

„Technikai okokból szombat-vasárnap (Augusztus 5-6.) zárva tartunk. Megértésüket köszönjük” – ezt írta ki Facebook-oldalára augusztus 5-én a Magyar Nemzeti Galéria, arról pontosan nem számoltak be, mi áll az eset hátterében. Az intézmény honlapján később megjelent közleményből az is kiderült, hogy a múzeum már augusztus 4-én, pénteken is zárva volt. A 444 most olvasóitól úgy értesült, hogy az intézmény az elmúlt napok esőzései miatt zárt be, mivel az épület jelentősen beázott.

A portál információi szerint a műtárgyraktár, az irodák, a mosdók, a folyósók és valamennyi kiállítás is beázott, a lapnak nyilatkozó forrásuk az MNG egyik munkatársától úgy értesült, a falakon folyó víz műtárgyakat is elért. Egy másik forrásuk pedig azt állította,

a múzeum egyik legnagyobb vonatkozású szenzációja, a Gulácsy Lajos életművét bemutató tárlat is érintett,

állítólag több képet is le kellett venni a falakon folyó víz miatt.

A 444 arról is ír, hogy az MNG régóta küzd a problémával, és már az elmúlt években is problémát okoztak a nagyobb esőzések, ilyenkor ugyanis rendszeresen beáznak a raktárak és a kupola, a falakon pedig folyik a víz. A lapnak a cikk publikálásakor még nem sikerült elérnie az intézmény kommunikációs stábját.

Frissítés!

Megkeresésünkre az MNG megerősítette, hogy a heves esőzések miatt a galéria több kiállítótere is beázott, azonban

az intézmény és az épület vagyonkezelését ellátó Várkapitányság illetékes szakemberei intézkedéseinek köszönhetően a műtárgyállományt semmiféle károsodás nem érte.

Válaszukban kitértek rá, a Nemzeti Galéria az 1970-es évek közepén az egykori Királyi Palota falai között, az akkori időszak technológiai színvonalán és megoldásaival kialakított terekben kapott elhelyezést. Az épület műszaki állapota miatt időigényes a beázás pontos okainak feltárása. Hozzátették: „Ez az esemény is megerősíti, hogy a gyűjtemény számára maradéktalanul biztonságos üzemeltetési körülmények miatt is szükség van az Új Nemzeti Galériának a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén megépíteni tervezett új, korszerű múzeumépülete mielőbbi megvalósítására.”

Fejléckép: Magyar Nemzeti Galéria (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala)

„Én csak félig álmodva élem a világot” – a Magyar Nemzeti Galéria Gulácsy-kiállításán jártunk

Kapcsolódó

„Én csak félig álmodva élem a világot” – a Magyar Nemzeti Galéria Gulácsy-kiállításán jártunk

Mintegy kétszáz művet mutat be a Magyar Nemzeti Galéria áprilisban nyílt új kiállítása: Gulácsy soha nem látott alkotásai mellett olyan klasszikusnak számító festmények is helyet kaptak, mint a szürrealizmus előfutárának tekinthető Az ópiumszívó álma.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.