Vizuál

Bécsben egész nyáron zenés filmeket nézhetünk

2024.07.03. 11:05
Ajánlom
Ahogyan a császárváros látogatói már megszokhatták, egészen szeptember 1-ig tart a Rathausplatzon megrendezett filmfesztivál, ahol számos neves zenei intézmény produkcióit közvetítik.

Idén már a 34. alkalommal rendezik meg Bécsben a Rathausplatzon tartott ingyenes filmfesztivált, amely során egész nyáron, szabadtéren élvezhetjük a legkiválóbb zenei előadásokat és koncertfelvételeket. Idén a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit is közvetítik, de a klasszikus és a könnyűzene rajongói is találhatnak kedvükre valót.

Láthatóak lesznek a Bécsi Állami Opera produkciói, július 16-án a Pillangókisasszony 2020-as előadása Philippe Jordan vezényletével, a főszerepben Asmik Grigoriannal és Freddie De Tommasóval, majd 28-án egy 2023-as Manon Lescaut, a címszerepeben Anna Netrebkóval. Augusztus 4-én Jonas Kaufmann tavalyi Otellóját tekinthetik meg a nézők, de

a német sztártenor szerepel a záróelőadáson, szeptember 1-jén is, ahol Puccini Turandotjának tavaly bemutatott, nagy sikerű előadásában látható.

Augusztus 23-án egy már klasszikussá vált produkció nézhető vissza, Az ezred lánya 2007-es előadása Natalie Dessay-vel, augusztus 25-én pedig a Figaro házassága a neves ausztrál rendező, Barrie Kosky rendezésében, szintén a főzeneigazgató, Philippe Jordan vezényletével. Természetesen az intézmény balettprodukciói közül is vetítenek néhány emlékezetes előadást, így A kaméliás hölgy című produkciót és a Don Quixote-ot is.

A MusikTheater an der Wien előadásai közül az idei évad két különlegessége szerepel műsoron, Händel Theodorája Stefan Herheim rendezésében Bejun Mehta vezényletével, augusztus 14-én, valamint az eredeti nyelven, olaszul most először bemutatott Salieri-opera, a Kublai kán, augusztus 31-én. Látható lesz a Metropolitan opera újdonsága, Terence Blanchard A bajnok című darabja (július 19.), másnap pedig a Bajor Állami Opera tavaly decemberi produkciója, A denevér, Barrie Kosky rendezésében és Vlagyimir Jurovszkij vezényletével.

Július 26-án a Szentmargitbányai Kőfejtő 2019-ben bemutatott előadását, A varázsfuvolát, augusztus 16-án pedig az idei Aida-produkciót vetítik.

Péntekenként öt órától gyermekelőadásokat lehet megtekinteni.

A koncertek közül érdemes kiemelni a Bécsi Filharmonikusok produkcióit, 2016-ban Seiji Ozawával és Zubin Mehtával adott hangversenyük (július 30.) mellett a Christian Thielemann által vezényelt, 2021-es Bruckner-koncert is meghallgatható, augusztus 17-én. A Berlini Filharmonikusok és Daniele Gatti februári estjét is levetítik augusztus 12-én, de látható lesz a tavalyi, berlini Waldbühne-koncert augusztus 27-én, illetve az azt követő napon az idei Grafenegg Fesztivál nyitóestje. A könnyűzene és a jazz rajongói többek között Gregory Porter, Norah Jones, a Rolling Stones, a Queen és Eric Clapton koncertfelvételei közül válogathatnak.

Filmfestival Rathusplatz

június 29. –szeptember 1.

Részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: Filmfesztivál a bécsi Rathausplatzon (fotó/forrás: David Bohmann / Filmfestival Rathausplatz)

Egy diktatúra szörnyű álmai – a Turandot Bécsben

Kapcsolódó

Egy diktatúra szörnyű álmai – a Turandot Bécsben

Puccini Turandotja Franco Alfano eredeti befejezésével hangzott el a Bécsi Állami Operában, a kevésbé édeskés változat kapcsán pedig sok minden felszínre került, amit már régóta kimondatlanul feszült a darabban.

A kinevethető kényúr – Salieri-ősbemutatót tartottak Bécsben

A kinevethető kényúr – Salieri-ősbemutatót tartottak Bécsben

Az eredeti olasz változatban még sosem hallhatta a közönség Antonio Salieri Kublai kán című operáját, annak idején a darab áldozatul esett az európai érdekszövetségek alakulásának. A MusikTheater an der Wien április 13-i előadásán jártunk.

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.

Szilveszteri Szentivánéj – A denevér Münchenben

Szilveszteri Szentivánéj – A denevér Münchenben

A formabontó produkcióiról ismert rendező, Barrie Kosky színrevitelében mutatták be ifjabb Johann Strauss A denevér című operettjét. Az előadás legnagyobb meglepetése az volt, hogy jóformán semmi meglepő nem történt benne.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.
Vizuál ajánló

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.