Vizuál

Bécsben hömpölyög a kultúra

2010.12.23. 08:59
Ajánlom
A Cities On The River (Folyóparti városok) vándorkiállítás megnyitójával megkezdődött a Kultúrfolyam című rendezvénysorozat Bécsben.

A Cities On The River (Folyóparti városok) című vándorkiállítás a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó bécsi rendezvénysorozat, a Kultúrfolyam nyitó eseménye. A Collegium Hungaricumban megnyílt tárlat kortárs festők, fotóművészek alkotásait vonultatja fel. Az alkotásokat négy Duna-menti városban mutatják be. Az első állomás Győr volt, a következő Pozsony, a negyedik a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum lesz. A kiállítás kiindulópontja a tájábrázolás. Témája egyrészt a város mint az ember jelenkori környezete, másrészt a globális világvárossal szembeállított közvetlen környezet identitásának keresése, megragadása.

A február 4-ig látogatható tárlat címe is utal a bécsi Kultúrfolyam programsorozat egyik központi motívumára, a dunai országok kulturális együttműködésére. A bécsi Collegium Hungaricum egy kulturális klaszter megalapítását kezdeményezi a Duna-stratégia keretében. Egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna-menti országokban működő intézményeket, és segíti az együttműködést a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén. A Duna és a dunai városok köré szerveződik a Kultúrfolyam több másik rendezvénye is, a fotó- és formatervezői kiállítások és az irodalmi estek.

A Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség és a Magyar Turizmus Zrt. összefogásával magvalósuló bécsi programok másik központi témája Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója lesz. A Liszt-emlékév nyitányaként január 22-én a bécsi Szent István-székesegyházban felhangzik a Krisztus oratórium a Pannon Filharmonikusok előadásában. A belvárosi Bankgasséban álló magyar nagykövetség februárban, áprilisban és májusban a Liszt-szalon címet viselő koncertekkel emlékezik meg a 19. századi zeneszerzőről és zongoravirtuózról. A követség épületében megtekinthető az a díszes barokk zongora is, amelyen Liszt Ferenc is játszott. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.