Vizuál

Bécsben hömpölyög a kultúra

2010.12.23. 08:59
Ajánlom
A Cities On The River (Folyóparti városok) vándorkiállítás megnyitójával megkezdődött a Kultúrfolyam című rendezvénysorozat Bécsben.

A Cities On The River (Folyóparti városok) című vándorkiállítás a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó bécsi rendezvénysorozat, a Kultúrfolyam nyitó eseménye. A Collegium Hungaricumban megnyílt tárlat kortárs festők, fotóművészek alkotásait vonultatja fel. Az alkotásokat négy Duna-menti városban mutatják be. Az első állomás Győr volt, a következő Pozsony, a negyedik a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum lesz. A kiállítás kiindulópontja a tájábrázolás. Témája egyrészt a város mint az ember jelenkori környezete, másrészt a globális világvárossal szembeállított közvetlen környezet identitásának keresése, megragadása.

A február 4-ig látogatható tárlat címe is utal a bécsi Kultúrfolyam programsorozat egyik központi motívumára, a dunai országok kulturális együttműködésére. A bécsi Collegium Hungaricum egy kulturális klaszter megalapítását kezdeményezi a Duna-stratégia keretében. Egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna-menti országokban működő intézményeket, és segíti az együttműködést a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén. A Duna és a dunai városok köré szerveződik a Kultúrfolyam több másik rendezvénye is, a fotó- és formatervezői kiállítások és az irodalmi estek.

A Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség és a Magyar Turizmus Zrt. összefogásával magvalósuló bécsi programok másik központi témája Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója lesz. A Liszt-emlékév nyitányaként január 22-én a bécsi Szent István-székesegyházban felhangzik a Krisztus oratórium a Pannon Filharmonikusok előadásában. A belvárosi Bankgasséban álló magyar nagykövetség februárban, áprilisban és májusban a Liszt-szalon címet viselő koncertekkel emlékezik meg a 19. századi zeneszerzőről és zongoravirtuózról. A követség épületében megtekinthető az a díszes barokk zongora is, amelyen Liszt Ferenc is játszott. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.
Vizuál hír

A Grimm testvérek mesevilágáról szóló kiállítás nyílik

3000 négyzetméteren élhetjük át a mesehősök érzelmeit a szeptember 14-én megnyílt élménykiállításon. És mindezért mindössze Hamburgig kell utazzunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A félkarú óriás

A Def Leppard nem nevezhető a világ legszerencsésebb zenekarának.