Vizuál

Bécsben hömpölyög a kultúra

2010.12.23. 08:59
Ajánlom
A Cities On The River (Folyóparti városok) vándorkiállítás megnyitójával megkezdődött a Kultúrfolyam című rendezvénysorozat Bécsben.

A Cities On The River (Folyóparti városok) című vándorkiállítás a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó bécsi rendezvénysorozat, a Kultúrfolyam nyitó eseménye. A Collegium Hungaricumban megnyílt tárlat kortárs festők, fotóművészek alkotásait vonultatja fel. Az alkotásokat négy Duna-menti városban mutatják be. Az első állomás Győr volt, a következő Pozsony, a negyedik a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum lesz. A kiállítás kiindulópontja a tájábrázolás. Témája egyrészt a város mint az ember jelenkori környezete, másrészt a globális világvárossal szembeállított közvetlen környezet identitásának keresése, megragadása.

A február 4-ig látogatható tárlat címe is utal a bécsi Kultúrfolyam programsorozat egyik központi motívumára, a dunai országok kulturális együttműködésére. A bécsi Collegium Hungaricum egy kulturális klaszter megalapítását kezdeményezi a Duna-stratégia keretében. Egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna-menti országokban működő intézményeket, és segíti az együttműködést a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén. A Duna és a dunai városok köré szerveződik a Kultúrfolyam több másik rendezvénye is, a fotó- és formatervezői kiállítások és az irodalmi estek.

A Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség és a Magyar Turizmus Zrt. összefogásával magvalósuló bécsi programok másik központi témája Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója lesz. A Liszt-emlékév nyitányaként január 22-én a bécsi Szent István-székesegyházban felhangzik a Krisztus oratórium a Pannon Filharmonikusok előadásában. A belvárosi Bankgasséban álló magyar nagykövetség februárban, áprilisban és májusban a Liszt-szalon címet viselő koncertekkel emlékezik meg a 19. századi zeneszerzőről és zongoravirtuózról. A követség épületében megtekinthető az a díszes barokk zongora is, amelyen Liszt Ferenc is játszott. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.