Vizuál

Bécsi magyar írók

2010.12.07. 15:48
Ajánlom
Bécs és a magyar írók kapcsolatát mutatja be a PIM új tárlata.

Azt gondolhatnánk, hogy irodalmi művekről, írók életéről kiállítást rendezni a világ legnagyszerűbb dolga, hiszen ez az a helyzet, amikor csodás sorsok és kitalált életek adnak egymásnak randevút. A gyakorlatban viszont ez kevés látnivalót jelent, ami a nagyszerűség érzése mellett extra kihívást is jelent a szervezőknek. Mindezen nehézségek azonban nem riasztották el a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait, és egy igazán izgalmas kiállítást hoztak tető alá, amelyen Bécs és a magyar irodalom kapcsolatát mutatják be. A magyar történelemben Bécs jó pár évszázadon át meghatározó szerepet játszott, és itt most nemcsak a város politikai aspektusaira gondolunk, hanem arra a kulturális hatásra is, amit mint közvetítő közeg betöltött Nyugat-Európa és Magyarország között. A város eme üdvös szerepe napjainkra sem csökkent, a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata azonban a boldog békeidőkre koncentrál, akárcsak a múzeum két korábbi tárlata, amely Párizs és Berlin a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatta be az Írók poggyásszal sorozatban.

Bár Bécs nem elsőként került terítékre, kiemelt szerepét már csak közelsége is indokolja. Írók, festők és gazdag főurak egyaránt szívesen időztek a császárvárosban, ha éppen új izgalmakra vágytak. A szalonok, színházak és kávézók pedig bőven szolgáltatták ezeket az izgalmakat, csak elég vastag pénztárcával kellett nekivágni a városnak, ahogy azt a kiállítás Hermes Villa részlete illusztrálja, de éhezésre is bőven nyújtott teret, aminek súlyát József Attila szövegeiből ismerhetjük meg.

A kiállítás legnagyobb erénye azonban az, hogy valóban képes visszaadni a századforduló hangulatát vagy legalábbis azt a hangulatot, amit a ma embere társít hozzá. A tárlókban tintával írt kéziratok, a falakon a szecesszió stílusában készült buja rajzok és íróportrék, filmhíradó részletek, régi bútorok, Csáth Géza zenéje és a festett tapéta együtt teremti meg a címben ígért álomvilágot. Ha pedig tovább nyújtanánk az élményt, vegyük kezünkbe Krúdy Gyula, Márai Sándor, Bródy Sándor vagy Molnár Ferenc egy-egy írását, amelyek nemcsak kiváló irodalmi élményt, hanem a kor hangulatát és társadalmi viszonyait is hitelesen adják vissza.

"Álmok köntöse" - Magyar írók Bécs élménye 1873-1936
Petőfi irodalmi Múzeum (PIM)
Nyitva: február 10-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál születésnap

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál magazin

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Vizuál ajánló

A KAFF legjobb animációs filmjei érkeznek az Urániába

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF-napot. A díjnyertes magyar és európai animációs filmek mellett külön program várja a gyerekeket szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál hír

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.