Vizuál

Bécsi magyar írók

2010.12.07. 15:48
Ajánlom
Bécs és a magyar írók kapcsolatát mutatja be a PIM új tárlata.

Azt gondolhatnánk, hogy irodalmi művekről, írók életéről kiállítást rendezni a világ legnagyszerűbb dolga, hiszen ez az a helyzet, amikor csodás sorsok és kitalált életek adnak egymásnak randevút. A gyakorlatban viszont ez kevés látnivalót jelent, ami a nagyszerűség érzése mellett extra kihívást is jelent a szervezőknek. Mindezen nehézségek azonban nem riasztották el a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait, és egy igazán izgalmas kiállítást hoztak tető alá, amelyen Bécs és a magyar irodalom kapcsolatát mutatják be. A magyar történelemben Bécs jó pár évszázadon át meghatározó szerepet játszott, és itt most nemcsak a város politikai aspektusaira gondolunk, hanem arra a kulturális hatásra is, amit mint közvetítő közeg betöltött Nyugat-Európa és Magyarország között. A város eme üdvös szerepe napjainkra sem csökkent, a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata azonban a boldog békeidőkre koncentrál, akárcsak a múzeum két korábbi tárlata, amely Párizs és Berlin a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatta be az Írók poggyásszal sorozatban.

Bár Bécs nem elsőként került terítékre, kiemelt szerepét már csak közelsége is indokolja. Írók, festők és gazdag főurak egyaránt szívesen időztek a császárvárosban, ha éppen új izgalmakra vágytak. A szalonok, színházak és kávézók pedig bőven szolgáltatták ezeket az izgalmakat, csak elég vastag pénztárcával kellett nekivágni a városnak, ahogy azt a kiállítás Hermes Villa részlete illusztrálja, de éhezésre is bőven nyújtott teret, aminek súlyát József Attila szövegeiből ismerhetjük meg.

A kiállítás legnagyobb erénye azonban az, hogy valóban képes visszaadni a századforduló hangulatát vagy legalábbis azt a hangulatot, amit a ma embere társít hozzá. A tárlókban tintával írt kéziratok, a falakon a szecesszió stílusában készült buja rajzok és íróportrék, filmhíradó részletek, régi bútorok, Csáth Géza zenéje és a festett tapéta együtt teremti meg a címben ígért álomvilágot. Ha pedig tovább nyújtanánk az élményt, vegyük kezünkbe Krúdy Gyula, Márai Sándor, Bródy Sándor vagy Molnár Ferenc egy-egy írását, amelyek nemcsak kiváló irodalmi élményt, hanem a kor hangulatát és társadalmi viszonyait is hitelesen adják vissza.

"Álmok köntöse" - Magyar írók Bécs élménye 1873-1936
Petőfi irodalmi Múzeum (PIM)
Nyitva: február 10-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.