Vizuál

Bécsi magyar írók

2010.12.07. 15:48
Ajánlom
Bécs és a magyar írók kapcsolatát mutatja be a PIM új tárlata.

Azt gondolhatnánk, hogy irodalmi művekről, írók életéről kiállítást rendezni a világ legnagyszerűbb dolga, hiszen ez az a helyzet, amikor csodás sorsok és kitalált életek adnak egymásnak randevút. A gyakorlatban viszont ez kevés látnivalót jelent, ami a nagyszerűség érzése mellett extra kihívást is jelent a szervezőknek. Mindezen nehézségek azonban nem riasztották el a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait, és egy igazán izgalmas kiállítást hoztak tető alá, amelyen Bécs és a magyar irodalom kapcsolatát mutatják be. A magyar történelemben Bécs jó pár évszázadon át meghatározó szerepet játszott, és itt most nemcsak a város politikai aspektusaira gondolunk, hanem arra a kulturális hatásra is, amit mint közvetítő közeg betöltött Nyugat-Európa és Magyarország között. A város eme üdvös szerepe napjainkra sem csökkent, a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata azonban a boldog békeidőkre koncentrál, akárcsak a múzeum két korábbi tárlata, amely Párizs és Berlin a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatta be az Írók poggyásszal sorozatban.

Bár Bécs nem elsőként került terítékre, kiemelt szerepét már csak közelsége is indokolja. Írók, festők és gazdag főurak egyaránt szívesen időztek a császárvárosban, ha éppen új izgalmakra vágytak. A szalonok, színházak és kávézók pedig bőven szolgáltatták ezeket az izgalmakat, csak elég vastag pénztárcával kellett nekivágni a városnak, ahogy azt a kiállítás Hermes Villa részlete illusztrálja, de éhezésre is bőven nyújtott teret, aminek súlyát József Attila szövegeiből ismerhetjük meg.

A kiállítás legnagyobb erénye azonban az, hogy valóban képes visszaadni a századforduló hangulatát vagy legalábbis azt a hangulatot, amit a ma embere társít hozzá. A tárlókban tintával írt kéziratok, a falakon a szecesszió stílusában készült buja rajzok és íróportrék, filmhíradó részletek, régi bútorok, Csáth Géza zenéje és a festett tapéta együtt teremti meg a címben ígért álomvilágot. Ha pedig tovább nyújtanánk az élményt, vegyük kezünkbe Krúdy Gyula, Márai Sándor, Bródy Sándor vagy Molnár Ferenc egy-egy írását, amelyek nemcsak kiváló irodalmi élményt, hanem a kor hangulatát és társadalmi viszonyait is hitelesen adják vissza.

"Álmok köntöse" - Magyar írók Bécs élménye 1873-1936
Petőfi irodalmi Múzeum (PIM)
Nyitva: február 10-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.