Vizuál

Bécsi magyar írók

2010.12.07. 15:48
Ajánlom
Bécs és a magyar írók kapcsolatát mutatja be a PIM új tárlata.

Azt gondolhatnánk, hogy irodalmi művekről, írók életéről kiállítást rendezni a világ legnagyszerűbb dolga, hiszen ez az a helyzet, amikor csodás sorsok és kitalált életek adnak egymásnak randevút. A gyakorlatban viszont ez kevés látnivalót jelent, ami a nagyszerűség érzése mellett extra kihívást is jelent a szervezőknek. Mindezen nehézségek azonban nem riasztották el a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait, és egy igazán izgalmas kiállítást hoztak tető alá, amelyen Bécs és a magyar irodalom kapcsolatát mutatják be. A magyar történelemben Bécs jó pár évszázadon át meghatározó szerepet játszott, és itt most nemcsak a város politikai aspektusaira gondolunk, hanem arra a kulturális hatásra is, amit mint közvetítő közeg betöltött Nyugat-Európa és Magyarország között. A város eme üdvös szerepe napjainkra sem csökkent, a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata azonban a boldog békeidőkre koncentrál, akárcsak a múzeum két korábbi tárlata, amely Párizs és Berlin a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatta be az Írók poggyásszal sorozatban.

Bár Bécs nem elsőként került terítékre, kiemelt szerepét már csak közelsége is indokolja. Írók, festők és gazdag főurak egyaránt szívesen időztek a császárvárosban, ha éppen új izgalmakra vágytak. A szalonok, színházak és kávézók pedig bőven szolgáltatták ezeket az izgalmakat, csak elég vastag pénztárcával kellett nekivágni a városnak, ahogy azt a kiállítás Hermes Villa részlete illusztrálja, de éhezésre is bőven nyújtott teret, aminek súlyát József Attila szövegeiből ismerhetjük meg.

A kiállítás legnagyobb erénye azonban az, hogy valóban képes visszaadni a századforduló hangulatát vagy legalábbis azt a hangulatot, amit a ma embere társít hozzá. A tárlókban tintával írt kéziratok, a falakon a szecesszió stílusában készült buja rajzok és íróportrék, filmhíradó részletek, régi bútorok, Csáth Géza zenéje és a festett tapéta együtt teremti meg a címben ígért álomvilágot. Ha pedig tovább nyújtanánk az élményt, vegyük kezünkbe Krúdy Gyula, Márai Sándor, Bródy Sándor vagy Molnár Ferenc egy-egy írását, amelyek nemcsak kiváló irodalmi élményt, hanem a kor hangulatát és társadalmi viszonyait is hitelesen adják vissza.

"Álmok köntöse" - Magyar írók Bécs élménye 1873-1936
Petőfi irodalmi Múzeum (PIM)
Nyitva: február 10-ig

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.