Vizuál

Befejezte új filmje forgatását Woody Allen

2022.11.21. 10:30
Ajánlom
Egyelőre nem ismert, mi lesz a négyszeres Oscar-díjas rendező első francia nyelvű filmjének címe, csak annyit árult el, hogy egy krimiről van szó a bűn és bűnhődés tematikájában. Egy interjúban nemrég arról beszélt, mindig is szeretett volna európai filmes lenni.

A francia közönségnek szeretne köszönetet mondani Woody Allen első francia nyelvű filmjével, amelynek forgatását a héten fejezte be Párizsban. A négyszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező a Le Journal du Dimanche francia hetilapnak adott interjút nemrég, amelyben elárulta, a francia közönség már az 1969-es Fogd a pénzt és fuss! című vígjátéka óta szereti és támogatja, a kísérletibb műveknél még jobban bátorították, mint az amerikai közönség.

Egyúttal elmondta, mindig is európai filmes akart lenni.

„New York már nem túl kellemes hely, boldogan szívom máshol a levegőt” – fogalmazott a művész, utalva arra, hogy az amerikai filmszakma hátat fordított neki azután, hogy nevelt lánya, Dylan Farrow megvádolta, hogy gyerekkorában szexuálisan bántalmazta. Allen minden vádat tagad, az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak az 1990-es években, de soha nem emeltek vádat ellene.

Új filmje kapcsán elmondta, tisztában van vele, hogy kevesebb bevételt fog hozni az Egyesült Államokban, mert ott a közönség nem szereti a feliratos filmeket. Mint mondta, nem bánja, ha ezt követően nem fog tudni több nagyjátékfilmet forgatni, ez esetben színházban fog dolgozni, vagy pedig könyveket ír. Azt azonban elárulta, hogy

a fejében már van egy újabb forgatókönyv.

Woody Allen új filmjének címe jelenleg még nem ismert, az alkotás munkacíme WASP 2022, vagyis Woody Allen Secret Project. A főszerepeket Lou de Laâge, Melvil Poupaud, Niels Schneider és Valérie Lemercier alakítja. A rendező a történetről csak annyit árult el, hogy egy krimiről van szó, egy „komoly bűn és bűnhődés történetről, egy adag romantikával természetesen”. Nem ez lesz az első alkalom, hogy a művész a bűn és bűnhődés tematikájával foglalkozik: 2005-ös Match Point című drámája is lényegében Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij klasszikus regényének újragondolása volt.

Fejléckép: Woody Allen (Fotó/Forrás: Sean Gallup/Getty Images Hungary)

Woody Allen cáfolja, hogy visszavonul a filmezéstől

Kapcsolódó

Woody Allen cáfolja, hogy visszavonul a filmezéstől

A művész egyelőre csak elgondolkodott azon, hogy nem készít több filmet, mivel nem élvezi, hogy az új alkotások szinte azonnal a streaming felületekre kerülnek. Hivatalos közleménye szerint izgatott, hogy 50. filmjét forgathatja éppen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.