Vizuál

Belső ember firkálhatta össze a "Királynő Vagináját"

2016.10.06. 08:20
Ajánlom
2015 egyik legnagyobb művészeti botránya volt Anish Kapoor, indiai származású brit szobrász Dirty Corner – becenevén a „Királynő Vaginája” - című installációja, melyet a versailles-i kastély kertjében állítottak ki, és háromszor is vandalizmus áldozata lett - írta meg a news.artnet.com.

Most Kapoor azt állítja, hogy az elkövető egy belső ember lehetett. Múlt hónapban Kapoor tagadta, miszerint a szobor Marie Antoinette vaginájához hasonlatos. „Soha nem mondtam, hogy vagina – azt mondtam, hogy „[Marie Antoinette] itt üldögél a gyepen” vagy valami hasonló – tette hozzá.

Mindenesetre a szobor azóta is viták kereszttüzében áll, és a rongálást Kapoor politikai indíttatásúnak hiszi. Azt állítja, hogy nagyrészt támogatta az első graffiti eltávolítását a szoborról. „Versailles szánalmas volt.”

Amikor másodszor is megrongálták a szobrot, méghozzá antiszemita feliratokkal, Kapoor úgy döntött, hogy nem akar újra átesni a takarítási procedúrán. Tiltakozás volt ez részéről, ami nem múlt el következmények nélkül.

Válaszként Fabien Bouglé, jobboldali politikus bíróságra vitte az ügyet, azzal az indokkal, hogy Kapoor egyenesen kérkedik a támadó feliratokkal. Kapoornak a kereset rendkívül gyors benyújtása vált gyanússá.

„Eddig három feljelentést tettem a rendőrségen, de a mai napig válaszra sem méltattak” - jegyezte meg Kapoor. „A tanácsosnak viszont órákon belül sikerült elérni egy bírósági meghallgatást. Még egyszer mondom, ez belső munka volt.”

Végül a graffiti megmaradt, (bár a bíróság döntése értelmében letakarták egy arany levéllel), és a szobrot egy raktárba tették. Kapoor a művét Dániában szeretné újra kiállítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.