Vizuál

Bemutatták Szikora János új filmjét

2021.07.13. 17:20
Ajánlom
Az Ítélet és kegyelem című alkotás Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye, illetve annak színpadi változata alapján készült, díszbemutatójára pedig a forgatás helyszínén, Csákberényben került sor július 12-én.

A valós eseményeken alapuló történet az 1848-as szabadságharc leverésének időszakát eleveníti fel és Manszbarth Antal és Szikszai János kálváriájába nyújt betekintést. A bemutató időpontja nem véletlen: a katolikus plébánost és református lelkészt ugyanis július 12-én végezték ki. Halálukról a mai napig megemlékeznek Csákberényben és Nagyigmándon, így a film egyben főhajtás is a két mártír előtt.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0057-171818.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Az alkotók, köztük Szikora János rendező fontosnak tartották, hogy minél közelebb hozzák az eseményeket a nézőkhöz, így a filmet az eredeti helyszínen vették fel. Az alkotás elkészítésében a Vörösmarty Színház társulata mellett a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint csákberényi civilek is jelentős szerepet vállaltak. A film operatőre Jancsó Nyika volt.

A díszpremier előtt Csákberény képviselőtestülete köszöntötte az alkotókat, valamint az emlékmű megkoszorúzása mellett posztumusz Csákberény Díszpolgára címet adományozott Sobor Antalnak.

A kitüntetést az író özvegye vette át.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0180-171819.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Szikora János köszöntőjében rávilágított, hogy szimbolikusan egy kör bezárult, ugyanis a 172 évvel ezelőtti eseményekből születő könyv előbb a színpadon találta meg új otthonát, majd forgatókönyv készült belőle, amely most már a vásznon él tovább. „A film elkészült, és mi most itt vagyunk, a kezdet helyszínén, Csákberényben.” – mondta a rendező.

A 70 perces film hamarosan országos sugárzásban is látható lesz az MTVA jóvoltából.

Fejléckép forrása: Simon Erika

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.