Vizuál

Bemutatták Szikora János új filmjét

2021.07.13. 17:20
Ajánlom
Az Ítélet és kegyelem című alkotás Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye, illetve annak színpadi változata alapján készült, díszbemutatójára pedig a forgatás helyszínén, Csákberényben került sor július 12-én.

A valós eseményeken alapuló történet az 1848-as szabadságharc leverésének időszakát eleveníti fel és Manszbarth Antal és Szikszai János kálváriájába nyújt betekintést. A bemutató időpontja nem véletlen: a katolikus plébánost és református lelkészt ugyanis július 12-én végezték ki. Halálukról a mai napig megemlékeznek Csákberényben és Nagyigmándon, így a film egyben főhajtás is a két mártír előtt.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0057-171818.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Az alkotók, köztük Szikora János rendező fontosnak tartották, hogy minél közelebb hozzák az eseményeket a nézőkhöz, így a filmet az eredeti helyszínen vették fel. Az alkotás elkészítésében a Vörösmarty Színház társulata mellett a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint csákberényi civilek is jelentős szerepet vállaltak. A film operatőre Jancsó Nyika volt.

A díszpremier előtt Csákberény képviselőtestülete köszöntötte az alkotókat, valamint az emlékmű megkoszorúzása mellett posztumusz Csákberény Díszpolgára címet adományozott Sobor Antalnak.

A kitüntetést az író özvegye vette át.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0180-171819.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Szikora János köszöntőjében rávilágított, hogy szimbolikusan egy kör bezárult, ugyanis a 172 évvel ezelőtti eseményekből születő könyv előbb a színpadon találta meg új otthonát, majd forgatókönyv készült belőle, amely most már a vásznon él tovább. „A film elkészült, és mi most itt vagyunk, a kezdet helyszínén, Csákberényben.” – mondta a rendező.

A 70 perces film hamarosan országos sugárzásban is látható lesz az MTVA jóvoltából.

Fejléckép forrása: Simon Erika

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.