Vizuál

Bemutatták Szikora János új filmjét

2021.07.13. 17:20
Ajánlom
Az Ítélet és kegyelem című alkotás Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye, illetve annak színpadi változata alapján készült, díszbemutatójára pedig a forgatás helyszínén, Csákberényben került sor július 12-én.

A valós eseményeken alapuló történet az 1848-as szabadságharc leverésének időszakát eleveníti fel és Manszbarth Antal és Szikszai János kálváriájába nyújt betekintést. A bemutató időpontja nem véletlen: a katolikus plébánost és református lelkészt ugyanis július 12-én végezték ki. Halálukról a mai napig megemlékeznek Csákberényben és Nagyigmándon, így a film egyben főhajtás is a két mártír előtt.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0057-171818.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Az alkotók, köztük Szikora János rendező fontosnak tartották, hogy minél közelebb hozzák az eseményeket a nézőkhöz, így a filmet az eredeti helyszínen vették fel. Az alkotás elkészítésében a Vörösmarty Színház társulata mellett a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint csákberényi civilek is jelentős szerepet vállaltak. A film operatőre Jancsó Nyika volt.

A díszpremier előtt Csákberény képviselőtestülete köszöntötte az alkotókat, valamint az emlékmű megkoszorúzása mellett posztumusz Csákberény Díszpolgára címet adományozott Sobor Antalnak.

A kitüntetést az író özvegye vette át.

Itelet_es_kegyelem_tevefilm_bemutato-0180-171819.jpg

Ítélet és kegyelem díszpremier (Fotó/Forrás: Simon Erika)

Szikora János köszöntőjében rávilágított, hogy szimbolikusan egy kör bezárult, ugyanis a 172 évvel ezelőtti eseményekből születő könyv előbb a színpadon találta meg új otthonát, majd forgatókönyv készült belőle, amely most már a vásznon él tovább. „A film elkészült, és mi most itt vagyunk, a kezdet helyszínén, Csákberényben.” – mondta a rendező.

A 70 perces film hamarosan országos sugárzásban is látható lesz az MTVA jóvoltából.

Fejléckép forrása: Simon Erika

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.