Vizuál

Bencsik Barnabás lett az első

2011.12.09. 08:52
Ajánlom
A kortárs magyar művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeiről állított össze listát decemberi számába a Műértő az ArtReview Power 100-as rangsorához hasonlóan.

A londoni székhelyű nemzetközi  folyóirat módszerét követve a Műértő szerkesztősége neves szakembereket kért fel a lista összeállítására. A szigorú diszkrécióra kötelezett zsűritagok nem ismerhették meg egymást, szavazataikat anonimizálva dolgozták fel. A végső sorrend az egyes zsűritagok listáján elért helyezések alapján elért pontszámok egyszerű összeadásával alakult ki. Idén először készült Magyarországon ilyen rangsorolás.

A Magyar Power 50-en tizenöt múzeumi vezető, kurátor és művészettörténész, tizennégy művész, tizenegy galériás és műkereskedő, hat műgyűjtő, valamint egy-egy kritikus, kultúrpolitikus, újságíró és kommunikációs szakember szerepel. A zsűri döntése alapján a magyarországi művészeti színtér legfontosabb szereplője 2011-ben Bencsik Barnabás, a második helyezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a harmadik pedig Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

Az első tízbe rajtuk kívül Pőcze Attila galerista; a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspár; Pados Gábor műgyűjtő, galerista; Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok volt igazgatója; Maurer Dóra képzőművész; Mélyi József művészettörténész, kritikus és Csörgő Attila képzőművész jutott. A listán például Kieselbach Tamás műkereskedő, műgyűjtő a 12.; Szőcs Géza kulturális államtitkár a 13.; Ledényi Attilla, kommunikációs szakember, az Art Market Budapest igazgatója a 15.; György Péter esztéta, tanszékvezető a 17.; Virág Judit galériatulajdonos a 18.; Hegyi Dóra művészettörténész (Tranzit) a 20.; Kovács Gábor műgyűjtő a 23.; Páldi Lívia művészettörténész, kritikus a 25.; a Kis Varsó képzőművészcsoport a 32., Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria (még jelenlegi) főigazgatója a 36.; Rényi András művészettörténész, tanszékvezető a 41.; Földes András újságíró a 42.; Baglyas Erika képzőművész a 45.; Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója a 47.; Faur Zsófia műkereskedő pedig a 48. helyet foglalja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.