Vizuál

Bencsik Barnabás lett az első

2011.12.09. 08:52
Ajánlom
A kortárs magyar művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeiről állított össze listát decemberi számába a Műértő az ArtReview Power 100-as rangsorához hasonlóan.

A londoni székhelyű nemzetközi  folyóirat módszerét követve a Műértő szerkesztősége neves szakembereket kért fel a lista összeállítására. A szigorú diszkrécióra kötelezett zsűritagok nem ismerhették meg egymást, szavazataikat anonimizálva dolgozták fel. A végső sorrend az egyes zsűritagok listáján elért helyezések alapján elért pontszámok egyszerű összeadásával alakult ki. Idén először készült Magyarországon ilyen rangsorolás.

A Magyar Power 50-en tizenöt múzeumi vezető, kurátor és művészettörténész, tizennégy művész, tizenegy galériás és műkereskedő, hat műgyűjtő, valamint egy-egy kritikus, kultúrpolitikus, újságíró és kommunikációs szakember szerepel. A zsűri döntése alapján a magyarországi művészeti színtér legfontosabb szereplője 2011-ben Bencsik Barnabás, a második helyezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a harmadik pedig Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

Az első tízbe rajtuk kívül Pőcze Attila galerista; a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspár; Pados Gábor műgyűjtő, galerista; Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok volt igazgatója; Maurer Dóra képzőművész; Mélyi József művészettörténész, kritikus és Csörgő Attila képzőművész jutott. A listán például Kieselbach Tamás műkereskedő, műgyűjtő a 12.; Szőcs Géza kulturális államtitkár a 13.; Ledényi Attilla, kommunikációs szakember, az Art Market Budapest igazgatója a 15.; György Péter esztéta, tanszékvezető a 17.; Virág Judit galériatulajdonos a 18.; Hegyi Dóra művészettörténész (Tranzit) a 20.; Kovács Gábor műgyűjtő a 23.; Páldi Lívia művészettörténész, kritikus a 25.; a Kis Varsó képzőművészcsoport a 32., Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria (még jelenlegi) főigazgatója a 36.; Rényi András művészettörténész, tanszékvezető a 41.; Földes András újságíró a 42.; Baglyas Erika képzőművész a 45.; Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója a 47.; Faur Zsófia műkereskedő pedig a 48. helyet foglalja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.