Vizuál

Bencsik Barnabás lett az első

2011.12.09. 08:52
Ajánlom
A kortárs magyar művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeiről állított össze listát decemberi számába a Műértő az ArtReview Power 100-as rangsorához hasonlóan.

A londoni székhelyű nemzetközi  folyóirat módszerét követve a Műértő szerkesztősége neves szakembereket kért fel a lista összeállítására. A szigorú diszkrécióra kötelezett zsűritagok nem ismerhették meg egymást, szavazataikat anonimizálva dolgozták fel. A végső sorrend az egyes zsűritagok listáján elért helyezések alapján elért pontszámok egyszerű összeadásával alakult ki. Idén először készült Magyarországon ilyen rangsorolás.

A Magyar Power 50-en tizenöt múzeumi vezető, kurátor és művészettörténész, tizennégy művész, tizenegy galériás és műkereskedő, hat műgyűjtő, valamint egy-egy kritikus, kultúrpolitikus, újságíró és kommunikációs szakember szerepel. A zsűri döntése alapján a magyarországi művészeti színtér legfontosabb szereplője 2011-ben Bencsik Barnabás, a második helyezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a harmadik pedig Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

Az első tízbe rajtuk kívül Pőcze Attila galerista; a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspár; Pados Gábor műgyűjtő, galerista; Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok volt igazgatója; Maurer Dóra képzőművész; Mélyi József művészettörténész, kritikus és Csörgő Attila képzőművész jutott. A listán például Kieselbach Tamás műkereskedő, műgyűjtő a 12.; Szőcs Géza kulturális államtitkár a 13.; Ledényi Attilla, kommunikációs szakember, az Art Market Budapest igazgatója a 15.; György Péter esztéta, tanszékvezető a 17.; Virág Judit galériatulajdonos a 18.; Hegyi Dóra művészettörténész (Tranzit) a 20.; Kovács Gábor műgyűjtő a 23.; Páldi Lívia művészettörténész, kritikus a 25.; a Kis Varsó képzőművészcsoport a 32., Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria (még jelenlegi) főigazgatója a 36.; Rényi András művészettörténész, tanszékvezető a 41.; Földes András újságíró a 42.; Baglyas Erika képzőművész a 45.; Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója a 47.; Faur Zsófia műkereskedő pedig a 48. helyet foglalja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.