Vizuál

Beszédes öltözékek

2011.06.29. 09:29
Ajánlom
Palócruhás babákat mutatnak be Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Már régóta nem azért visel az ember ruhát, hogy ne fázzon. Manapság is az önkifejezés legegyszerűbb módja, gondoljunk csak a tinédzserek divathóbortjaira, és akár szeretnénk, akár nem, egy ember ránk tett első benyomásában is nagy szerepet játszik. De fölösleges ezért magunkat vagy a korunkat hibáztatni; a ruhák anyaga, szabása mindig is üzenetet hordozott, sőt évszázadokig szabályozva volt még az is, hogy milyen anyagokat milyen társadalmi státusú emberek viselhettek. 

Szintén fontos társadalmi üzenetet közvetítettek a népviseletek, főleg a nők esetében. A ruhák nem annyira az anyagi helyzetet mint a privát életben éppen betöltött helyüket mutatták. Egy szoknya vagy egy főkötő színe egész történeteket hordozott. Nem volt ez másként a palócoknál sem, akik népviseletét és a ruhadarabok jelentését ismerhetjük meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Palóc baba-ruha viseletek régen és ma című tárlatán, amely nem jöhetett volna létre Bocsi Éva népi iparművész kitartó gyűjtői munkája révén.

Palóc baba-ruha viseletek régen és ma
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Nyitva: július 1.‒szeptember 4.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.