Vizuál

Betegesen rettegett a hatalom a sokszorosító technikáktól

2016.04.13. 11:01
Ajánlom
A magyarországi művészélet 20. századi történelmében voltak időszakok, amikor az alkotók munkáját a hatalom igen lelkesen kísérte figyelemmel, hogy azt ne mondjam, felügyelte. Igaz volt ez a grafika világára is.
A Makói Grafikai Művésztelepről szóló kiállításon jártunk a Ludwig Múzeumban, amely április 17-ig tekinthető meg.
Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák (Fotó/Forrás: Fátrai László)

Az elmondható, hogy a kommunista államapparátusnak épp nem a bimbózó magyar avantgárdra volt szüksége. Nem is értette, és így joggal feltételezhette, hogy a tömegek sem értik. Ezzel párhuzamosan a legutóbbi hírek is azt igazolják, hogy joggal tartották a nyugat fertőjének. A CIA szisztematikusan támogatta az amerikai avantgárd törekvéseket, hogy a kulturális hidegháborúban bizonyítsák szabadszellemű, haladó gondolkodásuk felsőbbrendűségét a szocialista-realizmus merevségével szemben.

A sokszorosított grafika művészeti alkalmazása a század közepétől Magyarországon is kedvelt volt a művészek körében. Ellentétben azonban a nyugati országok gyakorlatával, ahol a sokszorosítás szerves részévé vált a művészeti életnek, a vasfüggöny ilyen szempontból is keménynek bizonyult. A technológia által igényelt eszközök nemcsak nagyok, nagy helyigényűek, zajosak voltak, de igen drágák is, és nehezen fértek el egy Trabant hátuljában, így még a csempészet lehetősége is kizárt volt. Arról már nem is beszélve, hogy az akkori vezetés betegesen, de nem alaptalanul rettegett a sokszorosító technológiák propagandacélú felhasználásától. (Mit ad Isten, volt is ilyen tevékenység.)

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák (Fotó/Forrás: Fátrai László)

Épp ezért igyekeztek a rendelkezésre bocsátott gépparkot, ezzel együtt az alkotókat a fővárostól távolabb elhelyezni, mintegy felnőtt táboroztatás jelleggel. Ennek az akaratnak az egyik, talán legtávolabbi bástyája Makó, ahol 1971-ben alakult meg a Maros menti Művésztelep, melyet a 70-es évek közepétől Kocsis Imre grafikus, Dévényi István művészettörténész, majd a 80-as évektől Hajdu István műkritikus pofozgatott a professzionalitás útján. 78-tól már mint Makói Grafikai Művésztelep ismert. A fotográfia képzőművészeti felhasználásának elterjedésével megjelentek a konceptuális, fotóalapú sokszorosított grafikai alkotások. (A konceptuális művészetben a mű maga az ötlet.)

A fotó sokféleképpen volt jelen az alkotófolyamat során: művészeti akciókat dokumentáltak vele, de alkalmas volt a szerkezet, a mozgás, az időbeliség kutatására is, csakúgy, mint a valóság manipulált leképzésére is.

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák

A kiállításon pedig van fotó bőven. Ha az ember elég régóta koptatja már ezt a sárgolyót, akkor nosztalgikus érzéssel gondol vissza a Lánchíd brandy-ízű, langymeleg Kőbányai-illatú nyaralásokra, bulikra. A művésztelep sem mutat más képet, ebből a szempontból pontos az analógia. Persze a jó murik mellett alkottak, kísérleteztek itt, és szép számmal készültek a művek. Minden évben mappát adtak ki az aktuális munkákból. A helyi nyomdának köszönhetően elsősorban az ofszet-  és a szitanyomás rejtelmeiben merülhettek el az alkotók, és kísérletezhettek kedvükre, ezzel hagyva nyomot a magyar grafikai élet történetében.

Ofszet: a síknyomtatás egy különleges formája. A nyomtatandó kép egy fémlemezre kerül, erről veszi fel egy gumiköpennyel borított henger a festéket, és nyomja a folyamatosan adagolt papírra. Nagy mennyiségű, kitűnő minőségű nyomat előállítására képes. A fotók nyomtatásánál, sokszorosításánál szinte elkerülhetetlen technológia.

Szitanyomás: a nyomtatáshoz használt feszített szövetet, nagyon finom szövésű hálót fényérzékeny emulzióval borítják. Erre kerül az elkészített maszk, film. Ezután megvilágítva a felületet, ahol a maszk kitakar, oda fény nem ér, a fény által ért felületek megszilárdulnak. A kitakart emulzió vízzel kimosható, így ott a szita átjárható lesz, máshol a szilárd emulzió eldugaszolja a réseket. A szabadon maradt felületeken át speciális festéket juttatnak, közvetlenül a hordozóra, ami szinte bármilyen anyag lehet.

A művésztelep 1990-ig működött, minden nyáron 12-15 meghívott művész részvételével. A zárókiállítás 1990. július 20-án nyílt meg. Mindazoknak, akik szeretnének egy kicsit visszarepülni a 70-es, 80-as évek nyaraiba, akik nem ismerik, de látnák azt, hogy milyen is volt, belekukkantanának a Fortepan-Orwo nagyméretű plakátvarázsába, szeretnének találkozni művészekkel, a maguk természetes fesztelenségében, és még ráadásul érdekes alkotásokat is néznének, azoknak ajánljuk a tárlatot - nem fognak csalódni.

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák

Makói Grafikai Művésztelep - Képtaktikák (Fotó/Forrás: Fátrai László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Gazdag kínálattal jön az Antik and Art Budapest – Galéria!

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat a tíz év kihagyás után újjáéledő, vásárral egybekötött kiállításon március 21-24. között, a Millenárison.
Vizuál interjú

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Vizuál fényképTár

Amikor „visszapirosodott” március 15. – 1989 eufóriája

A rendszerváltás folyamatában az egyik leglátványosabb, s talán a legfelszabadítóbb újra szabad ünnep 1989. március 15-e volt.
Vizuál Március 15.

Ingyenesen nézhető klasszikus magyar filmek a Filmarchívum videócsatornáján

A nemzeti ünnep alkalmából a reformkort és az 1848-as forradalmat felidéző, felújított klasszikus magyar filmeket ingyenesen lehet megtekinteni a Filmarchívum videómegosztó csatornáján péntektől vasárnapig, ahol egy 13 perces montázsfilm is tiszteleg a forradalom évfordulója előtt.
Vizuál ludwig múzeum

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.