Vizuál

"Beváltotta a hozzá fűzött reményeket"

2014.12.12. 15:18
Ajánlom
"Az Ybl-bicentenárium beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mind a hozzá kapcsolódó programok színvonala és sokszínűsége szempontjából, mind az emlékév keretében megvalósuló projektek és épületrekonstrukciók tekintetében" - értékelte az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából zajlott egyéves rendezvénysorozatot az emlékévet lezáró december 12-ei konferencián tartott előadásában L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

L. Simon László a rendezvényen felidézte: az emlékév céljai között szerepelt az is, hogy a magyarországi és határon túli helyszíneken keresztül foglalkozzon a magyar építőművészettel, Ybl munkásságán keresztül pedig a magyar építészet társadalmi és gazdasági jelentőségével. A sorozat nemcsak a szakmai közösséget szólította meg, hanem széles társadalmi nyilvánosságot próbált teremteni a magyar örökségvédelem és a magyar építészet ügyének például gyerekrajz-pályázatokkal, a felsőoktatási intézmények bevonásával, könyvbemutatókkal és számos kapcsolódó programmal - fogalmazott az államtitkár. Részletesen értékelte a programsorozatban megvalósult fejlesztéseket és rekonstrukciókat, kiemelve a - pénteki konferenciának is helyet adó - Várkert Bazár "példátlan gyorsasággal" és magas szakmai színvonalon megvalósult fejlesztését. Megjegyezte: az egész épület rekonstrukciója és az új épületrészek kialakítása és megvalósítása nagyon alapos mérnöki tudásról, komoly logisztikai és szervezői képességről, megbecsülendő építőipari és szakmai tudásról árulkodik. "Egy olyan tudásról, amelyre büszkének kéne lennünk, és úgy kellene felmutatni a nyilvánosságban, mint egy nagyon komoly lehetséges exportcikket, hiszen ilyen műemléki felújítási tudás és kapacitás kevés országban áll rendelkezésre" - hangsúlyozta.

A beruházás kapcsán megemlítette: szorgalmazni fogja, hogy a Lánchíd utcát a későbbiekben se adják vissza az autósforgalomnak, hiszen - mint kiemelte -, a fonódó villamosberuházás elkészülte után fölösleges lesz a területen mind az autós forgalom, mind pedig a 86-os buszjárat. A budai Vár és elsősorban a palotanegyed hosszú távú hasznosítását magában foglaló Hauszmann-tervvel kapcsolatban felidézte, hogy a Hauszmann-bizottság összeállt és novemberben megtartotta alakuló ülését is a miniszterelnök és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével. Megjegyezte: a tervvel kapcsolatban nagy vitákra számítanak.

Az államtitkár beszélt még a csaknem egymilliárd forintból megvalósult egykori Honvéd Főparancsnokság épületének felújításáról, a Karmelita kolostor rekonstrukciójáról és az egykori lovarda visszaépítéséről is. Utóbbiról elmondta: az újjáépítés tervéről még decemberben dönt a kormány, ha elfogadják, jövőre megkezdődhet az építkezés.

Összegzésként úgy fogalmazott, hogy az örökségvédelem előtt "nagy ívű tervek állnak", amelyek a kormány támogatását bírják. Bár ezek tíz év alatt több mint száz milliárd forintot emésztenek fel, azt is fontos látni, hogy "ha nincsen magyar sikeres gazdaság és nincsen erős magyar építőipar, akkor nem lesz megfelelő költségvetési forrásunk arra, hogy azokat a súlyos társadalmi problémákat kezeljük, amelyek jellemzőek az országban" - mutatott rá L. Simon László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.