Vizuál

"Beváltotta a hozzá fűzött reményeket"

2014.12.12. 15:18
Ajánlom
"Az Ybl-bicentenárium beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mind a hozzá kapcsolódó programok színvonala és sokszínűsége szempontjából, mind az emlékév keretében megvalósuló projektek és épületrekonstrukciók tekintetében" - értékelte az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából zajlott egyéves rendezvénysorozatot az emlékévet lezáró december 12-ei konferencián tartott előadásában L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

L. Simon László a rendezvényen felidézte: az emlékév céljai között szerepelt az is, hogy a magyarországi és határon túli helyszíneken keresztül foglalkozzon a magyar építőművészettel, Ybl munkásságán keresztül pedig a magyar építészet társadalmi és gazdasági jelentőségével. A sorozat nemcsak a szakmai közösséget szólította meg, hanem széles társadalmi nyilvánosságot próbált teremteni a magyar örökségvédelem és a magyar építészet ügyének például gyerekrajz-pályázatokkal, a felsőoktatási intézmények bevonásával, könyvbemutatókkal és számos kapcsolódó programmal - fogalmazott az államtitkár. Részletesen értékelte a programsorozatban megvalósult fejlesztéseket és rekonstrukciókat, kiemelve a - pénteki konferenciának is helyet adó - Várkert Bazár "példátlan gyorsasággal" és magas szakmai színvonalon megvalósult fejlesztését. Megjegyezte: az egész épület rekonstrukciója és az új épületrészek kialakítása és megvalósítása nagyon alapos mérnöki tudásról, komoly logisztikai és szervezői képességről, megbecsülendő építőipari és szakmai tudásról árulkodik. "Egy olyan tudásról, amelyre büszkének kéne lennünk, és úgy kellene felmutatni a nyilvánosságban, mint egy nagyon komoly lehetséges exportcikket, hiszen ilyen műemléki felújítási tudás és kapacitás kevés országban áll rendelkezésre" - hangsúlyozta.

A beruházás kapcsán megemlítette: szorgalmazni fogja, hogy a Lánchíd utcát a későbbiekben se adják vissza az autósforgalomnak, hiszen - mint kiemelte -, a fonódó villamosberuházás elkészülte után fölösleges lesz a területen mind az autós forgalom, mind pedig a 86-os buszjárat. A budai Vár és elsősorban a palotanegyed hosszú távú hasznosítását magában foglaló Hauszmann-tervvel kapcsolatban felidézte, hogy a Hauszmann-bizottság összeállt és novemberben megtartotta alakuló ülését is a miniszterelnök és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével. Megjegyezte: a tervvel kapcsolatban nagy vitákra számítanak.

Az államtitkár beszélt még a csaknem egymilliárd forintból megvalósult egykori Honvéd Főparancsnokság épületének felújításáról, a Karmelita kolostor rekonstrukciójáról és az egykori lovarda visszaépítéséről is. Utóbbiról elmondta: az újjáépítés tervéről még decemberben dönt a kormány, ha elfogadják, jövőre megkezdődhet az építkezés.

Összegzésként úgy fogalmazott, hogy az örökségvédelem előtt "nagy ívű tervek állnak", amelyek a kormány támogatását bírják. Bár ezek tíz év alatt több mint száz milliárd forintot emésztenek fel, azt is fontos látni, hogy "ha nincsen magyar sikeres gazdaság és nincsen erős magyar építőipar, akkor nem lesz megfelelő költségvetési forrásunk arra, hogy azokat a súlyos társadalmi problémákat kezeljük, amelyek jellemzőek az országban" - mutatott rá L. Simon László.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk.