Vizuál

Bevesszük a Várat! – négynapos rendezvénnyé bővül a Budapest100

2022.05.10. 11:30
Ajánlom
A több mint tízéves múltra visszatekintő fesztivál szokásos hétvégéjéhez egy konferencia és egy sétanap is társul, melyek során a Várnegyeddel ismerkedhetünk meg alaposabban.

Idén is sor kerül a Budapest100 hétvégéjére, melynek során régi házakba léphetünk be, és megismerkedhetünk az ott élőkkel. A hagyományosan kétnapos programhoz idén további kettő csatlakozik, egy konferencia és egy sétanap során ismerhetjük meg a Budai Vár rejtelmeit, így május 12. és 15. között merülhetünk el Budapest építészetének rejtelmeiben.

Május 12-én konferenciát tartanak a Várnegyedről a Magyar Nemzeti Levéltár Könyvtárában. Az esemény szervezője a Kortárs Építészeti Központ – KÉK és az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága. Részletes program itt érhető el. A konferencia élő közvetítése a KÉK csatornáján megtekinthető és visszanézhető.

Uri_u_38_Polinszky_T_306_resize-113249.jpg

Úri utcai ház (Fotó/Forrás: Polinszky Tibor / Budapest100)

Május 13-án egész napos tematikus sétákra mehetünk a Várnegyedbe. Titkos kerteken, elfeledett történeteken, ódon templomokon és kortárs építészeten keresztül ismerhetjük meg jobban az idei fesztivál különleges helyszínét. A séták témája és időpontja a naphoz tartozó Facebook-eseményen érhető el.

A Nyitott Házak Hétvégéjén, május 14-15-én szintén a Várnegyed házai nyílnak meg, és ismertetik meg történetüket az ott lakók és az önkéntesek közreműködésével.

Kedvcsinálóként a BME építészkari hallgatók a Várba vezető lépcsőkre készítenek különböző köztéri installációkat. A Várnegyed Galériában látható a Fortepan klub közösségi kiállítása, amelyet erre a hétvégére állítottak össze a Paralel Alkotócsoport vezetésével régi várbeli fotókra reflektálva.

A programban részt vevő épületeket Budapest100 molinók jelölik a homlokzatokon. A helyszínek és a programok a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók.

Fejléckép: Kard utca (fotó/forrás: Glavánovits Martin / Budapest100)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.