Vizuál

Bevezetés a kortárs művészetbe

2010.10.19. 15:12
Ajánlom
Gólyavári szabadegyetemen mélyülhetünk el a kortárs művészet rejtelmeiben.

Bár a kortárs művészeti alkotások néha szélsőségesek és meghökkentőek, nem feledhetjük azt az alapigazságot, hogy egykor minden műalkotás kortárs, és bizonyos formán érthetetlen, mű volt. Azonban nekünk nem kell a korábbi századok műkedvelőihez hasonlóan értetlenül bolyonganunk az alkotások és információk rengetegében, köszönhetően a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, az ELTE Művészettörténeti Tanszék és a Trefort Kert Alapítvány kezdeményezésének.

A három intézmény összefogásában létrejött szabadegyetem a jelenkori művészet legfontosabb törekvéseiről ad összegzést, emellett a kortárs művészet aktuális helyzetével, társadalmi és intézményi hátterével, a kortárs művek gyűjtésével és a befogadás kérdéseivel is foglalkozik.

Az első alkalomra sem kell sokat várnunk. Október 26-án indul is az évad Sturcz János művészettörténész előadásával (Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig), akit a fent vázolt célkitűzések megvalósításában, további kiváló előadók követnek majd az egyetemi évvel egy időben zajló előadássorozat alatt.

Tekintve hogy több hónapig tartanak a programok nehéz lenne felsorolni minden előadót, de ízelítőként álljon itt pár előadó-téma páros: Horányi Attila művészettörténész (Modern vagy kortárs művészet? Mi a különbség?), Peternák Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakának tanára („Festmény, fotó vagy film?" Új médiák a kortárs művészetben), György Péter esztéta (A kortárs magyar művészet intézményi háttere a rendszerváltást követően, kitörési kísérletek a nemzetközi színtérre), Drozdik Orsolya képzőművész (Nők a kortárs művészetben), Wessely Anna egyetemi docens („Művészet vagy politika?" ‒ A szókimondás új módjai és terepei a kortárs művészetben) vagy Rényi András művészettörténész („Művészet és oktatás" ‒ A kortárs művészet tanítása és a művészetoktatás lehetőségei.

A keddenként tartott előadások ráadásul nem csak passzív tudást kínálnak, hanem a befogadás metódusát is górcső alá veszik, amivel nem kevesebb a céljuk, mint hogy világossá váljon, hogy a kortárs művészetet nem csupán annak önjelölt papjai értelmezhetik, hanem mindenki, aki nyitott szemmel és figyelemmel közelít ezekhez az alkotásokhoz.

Az előadások keddenként, 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII., Múzeum krt. 4/a). Az előadáson való részvétel alkalmanként felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft. A 19 előadásból álló kurzusra lehetőség van kedvezményes bérletváltásra is, melynek ára 15 000 Ft (illetve diákoknak 7500 Ft).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.