Vizuál

Bevezetés a kortárs művészetbe

2010.10.19. 15:12
Ajánlom
Gólyavári szabadegyetemen mélyülhetünk el a kortárs művészet rejtelmeiben.

Bár a kortárs művészeti alkotások néha szélsőségesek és meghökkentőek, nem feledhetjük azt az alapigazságot, hogy egykor minden műalkotás kortárs, és bizonyos formán érthetetlen, mű volt. Azonban nekünk nem kell a korábbi századok műkedvelőihez hasonlóan értetlenül bolyonganunk az alkotások és információk rengetegében, köszönhetően a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, az ELTE Művészettörténeti Tanszék és a Trefort Kert Alapítvány kezdeményezésének.

A három intézmény összefogásában létrejött szabadegyetem a jelenkori művészet legfontosabb törekvéseiről ad összegzést, emellett a kortárs művészet aktuális helyzetével, társadalmi és intézményi hátterével, a kortárs művek gyűjtésével és a befogadás kérdéseivel is foglalkozik.

Az első alkalomra sem kell sokat várnunk. Október 26-án indul is az évad Sturcz János művészettörténész előadásával (Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig), akit a fent vázolt célkitűzések megvalósításában, további kiváló előadók követnek majd az egyetemi évvel egy időben zajló előadássorozat alatt.

Tekintve hogy több hónapig tartanak a programok nehéz lenne felsorolni minden előadót, de ízelítőként álljon itt pár előadó-téma páros: Horányi Attila művészettörténész (Modern vagy kortárs művészet? Mi a különbség?), Peternák Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakának tanára („Festmény, fotó vagy film?" Új médiák a kortárs művészetben), György Péter esztéta (A kortárs magyar művészet intézményi háttere a rendszerváltást követően, kitörési kísérletek a nemzetközi színtérre), Drozdik Orsolya képzőművész (Nők a kortárs művészetben), Wessely Anna egyetemi docens („Művészet vagy politika?" ‒ A szókimondás új módjai és terepei a kortárs művészetben) vagy Rényi András művészettörténész („Művészet és oktatás" ‒ A kortárs művészet tanítása és a művészetoktatás lehetőségei.

A keddenként tartott előadások ráadásul nem csak passzív tudást kínálnak, hanem a befogadás metódusát is górcső alá veszik, amivel nem kevesebb a céljuk, mint hogy világossá váljon, hogy a kortárs művészetet nem csupán annak önjelölt papjai értelmezhetik, hanem mindenki, aki nyitott szemmel és figyelemmel közelít ezekhez az alkotásokhoz.

Az előadások keddenként, 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII., Múzeum krt. 4/a). Az előadáson való részvétel alkalmanként felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft. A 19 előadásból álló kurzusra lehetőség van kedvezményes bérletváltásra is, melynek ára 15 000 Ft (illetve diákoknak 7500 Ft).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Vizuál rembrandt

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.
Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.