Vizuál

Bevezetés a kortárs művészetbe

2010.10.19. 15:12
Ajánlom
Gólyavári szabadegyetemen mélyülhetünk el a kortárs művészet rejtelmeiben.

Bár a kortárs művészeti alkotások néha szélsőségesek és meghökkentőek, nem feledhetjük azt az alapigazságot, hogy egykor minden műalkotás kortárs, és bizonyos formán érthetetlen, mű volt. Azonban nekünk nem kell a korábbi századok műkedvelőihez hasonlóan értetlenül bolyonganunk az alkotások és információk rengetegében, köszönhetően a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, az ELTE Művészettörténeti Tanszék és a Trefort Kert Alapítvány kezdeményezésének.

A három intézmény összefogásában létrejött szabadegyetem a jelenkori művészet legfontosabb törekvéseiről ad összegzést, emellett a kortárs művészet aktuális helyzetével, társadalmi és intézményi hátterével, a kortárs művek gyűjtésével és a befogadás kérdéseivel is foglalkozik.

Az első alkalomra sem kell sokat várnunk. Október 26-án indul is az évad Sturcz János művészettörténész előadásával (Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig), akit a fent vázolt célkitűzések megvalósításában, további kiváló előadók követnek majd az egyetemi évvel egy időben zajló előadássorozat alatt.

Tekintve hogy több hónapig tartanak a programok nehéz lenne felsorolni minden előadót, de ízelítőként álljon itt pár előadó-téma páros: Horányi Attila művészettörténész (Modern vagy kortárs művészet? Mi a különbség?), Peternák Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakának tanára („Festmény, fotó vagy film?" Új médiák a kortárs művészetben), György Péter esztéta (A kortárs magyar művészet intézményi háttere a rendszerváltást követően, kitörési kísérletek a nemzetközi színtérre), Drozdik Orsolya képzőművész (Nők a kortárs művészetben), Wessely Anna egyetemi docens („Művészet vagy politika?" ‒ A szókimondás új módjai és terepei a kortárs művészetben) vagy Rényi András művészettörténész („Művészet és oktatás" ‒ A kortárs művészet tanítása és a művészetoktatás lehetőségei.

A keddenként tartott előadások ráadásul nem csak passzív tudást kínálnak, hanem a befogadás metódusát is górcső alá veszik, amivel nem kevesebb a céljuk, mint hogy világossá váljon, hogy a kortárs művészetet nem csupán annak önjelölt papjai értelmezhetik, hanem mindenki, aki nyitott szemmel és figyelemmel közelít ezekhez az alkotásokhoz.

Az előadások keddenként, 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII., Múzeum krt. 4/a). Az előadáson való részvétel alkalmanként felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft. A 19 előadásból álló kurzusra lehetőség van kedvezményes bérletváltásra is, melynek ára 15 000 Ft (illetve diákoknak 7500 Ft).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.
Vizuál aukció

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.
Vizuál hír

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.