Vizuál

Bevezetés a kortárs művészetbe

2010.10.19. 15:12
Ajánlom
Gólyavári szabadegyetemen mélyülhetünk el a kortárs művészet rejtelmeiben.

Bár a kortárs művészeti alkotások néha szélsőségesek és meghökkentőek, nem feledhetjük azt az alapigazságot, hogy egykor minden műalkotás kortárs, és bizonyos formán érthetetlen, mű volt. Azonban nekünk nem kell a korábbi századok műkedvelőihez hasonlóan értetlenül bolyonganunk az alkotások és információk rengetegében, köszönhetően a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, az ELTE Művészettörténeti Tanszék és a Trefort Kert Alapítvány kezdeményezésének.

A három intézmény összefogásában létrejött szabadegyetem a jelenkori művészet legfontosabb törekvéseiről ad összegzést, emellett a kortárs művészet aktuális helyzetével, társadalmi és intézményi hátterével, a kortárs művek gyűjtésével és a befogadás kérdéseivel is foglalkozik.

Az első alkalomra sem kell sokat várnunk. Október 26-án indul is az évad Sturcz János művészettörténész előadásával (Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig), akit a fent vázolt célkitűzések megvalósításában, további kiváló előadók követnek majd az egyetemi évvel egy időben zajló előadássorozat alatt.

Tekintve hogy több hónapig tartanak a programok nehéz lenne felsorolni minden előadót, de ízelítőként álljon itt pár előadó-téma páros: Horányi Attila művészettörténész (Modern vagy kortárs művészet? Mi a különbség?), Peternák Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakának tanára („Festmény, fotó vagy film?" Új médiák a kortárs művészetben), György Péter esztéta (A kortárs magyar művészet intézményi háttere a rendszerváltást követően, kitörési kísérletek a nemzetközi színtérre), Drozdik Orsolya képzőművész (Nők a kortárs művészetben), Wessely Anna egyetemi docens („Művészet vagy politika?" ‒ A szókimondás új módjai és terepei a kortárs művészetben) vagy Rényi András művészettörténész („Művészet és oktatás" ‒ A kortárs művészet tanítása és a művészetoktatás lehetőségei.

A keddenként tartott előadások ráadásul nem csak passzív tudást kínálnak, hanem a befogadás metódusát is górcső alá veszik, amivel nem kevesebb a céljuk, mint hogy világossá váljon, hogy a kortárs művészetet nem csupán annak önjelölt papjai értelmezhetik, hanem mindenki, aki nyitott szemmel és figyelemmel közelít ezekhez az alkotásokhoz.

Az előadások keddenként, 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII., Múzeum krt. 4/a). Az előadáson való részvétel alkalmanként felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft. A 19 előadásból álló kurzusra lehetőség van kedvezményes bérletváltásra is, melynek ára 15 000 Ft (illetve diákoknak 7500 Ft).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.
Vizuál hír

A Grimm testvérek mesevilágáról szóló kiállítás nyílik

3000 négyzetméteren élhetjük át a mesehősök érzelmeit a szeptember 14-én megnyílt élménykiállításon. És mindezért mindössze Hamburgig kell utazzunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A félkarú óriás

A Def Leppard nem nevezhető a világ legszerencsésebb zenekarának.