Vizuál

Bezár a kasseli Grimm Múzeum

2014.10.30. 12:10
Ajánlom
Bezár az 55 éve működő Grimm Testvérek Múzeuma a németországi Kasselben, ám fél évvel később megnyílik a mesegyűjtő és nyelvész Grimm-fivérek munkásságával foglalkozó új múzeum a Hessen tartományi városban.

Péntekig még a kasseli Palais Bellevue-ben láthatják az érdeklődők a Wilhelm (1786-1859) és Jakob Grimm (1785-1863) életével és munkájával foglalkozó múzeumi gyűjteményt, ezt követően azonban bezárja kapuit az intézmény. A Grimmwelt (Grimmvilág) névre keresztelt új épület 2015 nyarán nyílik meg a Weinbergben, Kassel egyik várostörténeti és földrajzi szempontból kiemelkedő belvárosi zöld területén. A következő hónapokban átnézik és szükség esetén restaurálják a kiállítási tárgyakat - mondta el Susanne Völker, a Grimmwelt projektvezetője.

A tervek szerint 1600 négyzetméteres kiállító-területtel rendelkező intézmény a mesegyűjtés mellett a Grimm-fivérek nyelvkutató munkájára helyezi a hangsúlyt. Az egyik fő cél, hogy az eddigi látogatószám megháromszorozódjon - mondta el Dorothée Rhiemeier, a kasseli kulturális hivatal vezetője. A Grimmwelt felépítése és kialakítása 20 millió euróba (mintegy hatmilliárd forintba) kerül. "Idő és költségvetés tekintetében terv szerint haladunk" - hangsúlyozta Völker.

Az új kiállítótér megnyitásáig az átmeneti időben a jelenlegi múzeum földszintjén kiállított Baustelle Grimm (Grimm-építkezés) című tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a Grimmwelt terveibe, az új múzeumépület tereinek kialakításába. A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket: 1816-ban dánul, 1823-ban angolul, 1824-ben franciául, majd 1862-ben oroszul jelentek meg gyermekmeséik. Az első japán fordítás 1887-ben, a kínai 1903-ban készült el. Magyarul 1861-ben látott napvilágot az első Grimm-mesetár.

A Grimm-fivérek Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német szótár és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak. A Grimmwelt értékes eredeti dokumentumok bemutatásával, interaktív tárlatokkal mutatja be Wilhelm és Jacob életét, munkáját és örökségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.
Vizuál amszterdam

Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye

A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.