Vizuál

Bezár a kasseli Grimm Múzeum

2014.10.30. 12:10
Ajánlom
Bezár az 55 éve működő Grimm Testvérek Múzeuma a németországi Kasselben, ám fél évvel később megnyílik a mesegyűjtő és nyelvész Grimm-fivérek munkásságával foglalkozó új múzeum a Hessen tartományi városban.

Péntekig még a kasseli Palais Bellevue-ben láthatják az érdeklődők a Wilhelm (1786-1859) és Jakob Grimm (1785-1863) életével és munkájával foglalkozó múzeumi gyűjteményt, ezt követően azonban bezárja kapuit az intézmény. A Grimmwelt (Grimmvilág) névre keresztelt új épület 2015 nyarán nyílik meg a Weinbergben, Kassel egyik várostörténeti és földrajzi szempontból kiemelkedő belvárosi zöld területén. A következő hónapokban átnézik és szükség esetén restaurálják a kiállítási tárgyakat - mondta el Susanne Völker, a Grimmwelt projektvezetője.

A tervek szerint 1600 négyzetméteres kiállító-területtel rendelkező intézmény a mesegyűjtés mellett a Grimm-fivérek nyelvkutató munkájára helyezi a hangsúlyt. Az egyik fő cél, hogy az eddigi látogatószám megháromszorozódjon - mondta el Dorothée Rhiemeier, a kasseli kulturális hivatal vezetője. A Grimmwelt felépítése és kialakítása 20 millió euróba (mintegy hatmilliárd forintba) kerül. "Idő és költségvetés tekintetében terv szerint haladunk" - hangsúlyozta Völker.

Az új kiállítótér megnyitásáig az átmeneti időben a jelenlegi múzeum földszintjén kiállított Baustelle Grimm (Grimm-építkezés) című tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a Grimmwelt terveibe, az új múzeumépület tereinek kialakításába. A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket: 1816-ban dánul, 1823-ban angolul, 1824-ben franciául, majd 1862-ben oroszul jelentek meg gyermekmeséik. Az első japán fordítás 1887-ben, a kínai 1903-ban készült el. Magyarul 1861-ben látott napvilágot az első Grimm-mesetár.

A Grimm-fivérek Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német szótár és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak. A Grimmwelt értékes eredeti dokumentumok bemutatásával, interaktív tárlatokkal mutatja be Wilhelm és Jacob életét, munkáját és örökségét.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.