Vizuál

Biztonságba helyezték a rongálások elől Banksy környezetszennyezés-ellenes képét

2022.02.09. 14:35
Ajánlom
2018-ban a dél-walesi Port Talbotban, egy acélmunkás garázsának falán jelent meg az az alkotás, amelyet most a téglafallal együtt szállíttatott el a tulajdonosa, hogy megvédje a rongálásoktól – írta meg a Telex a BBC-re hivatkozva.

Három éve, 2018. december 19-én jelent meg a Season's Greetings (Ünnepi üdvözlet) című alkotás, amely a környezetszennyezés közösségekre gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet. A téli jelenet egy garázsépület sarkának szomszédos falfelületeire került fel: az egyik oldalán egy gyerek látható, aki nyelvével próbálja elkapni a fentről lehulló hópelyheket, a másik oldalon pedig egy égő konténer látható, amelyből pernye száll fel – a két képet egyszerre nézve jövünk rá, hogy a kisfiú valójában ezt hiszi hónak.

A felszálló por az acélgyártás mellékterméke, amely nagy mennyiségben hullott ezen a területen 2018 nyarán – sokan pedig úgy gondolják, erre utalhat Banksy alkotása.

GettyImages-1238290806-142507.jpg

John Brandler műkereskedő Banksy lefedett alkotása előtt (Fotó/Forrás: Matthew Horwood / Getty Images Hungary)

A képet egy műkereskedő, John Brandler vásárolta meg, aki megállapodást kötött a várossal, hogy az alkotás három évig Port Talbotban maradjon. Idén február 8-án a képet egy ideiglenes raktárhelyiségbe szállították, ahonnan a BBC értesülései szerint a Suffolki Egyetemre kerülhet. Brandler azért döntött az elszállítás mellett, hogy így őrizze meg a jövő generációi számára festményt, amit az elmúlt években többször is megpróbálták tönkretenni fanatikusok.

GettyImages-1238294149-142507.jpg

Banksy Season's Greetings (Ünnepi üdvözlet) című alkotásának elszállítási munkálatai (Fotó/Forrás: Matthew Horwood / Getty Images Hungary)

(Forrás: Telex, BBC)

Fejléckép: Banksy Season's Greetings (Ünnepi üdvözlet) című alkotása a dél-walesi Port Talbotban, kordonnal körülvéve (fotó: Matt Cardy / Getty Images Hungary)

Basszus, összetévesztettük Banksyt az olcsó demagógiával

Kapcsolódó

Basszus, összetévesztettük Banksyt az olcsó demagógiával

Gyanús volt. Hogyan tudna valaki, aki nem magyar, a kisvasút ügyről, miért éppen Orbánt festené meg, és egyáltalán: miért nem mozgat meg bennem semmit ez a graffiti a Dob utcában?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.
Klasszikus

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.