Vizuál

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

2021.08.18. 11:00
Ajánlom
A legendás fotóművész, megannyi ihletett pillanat megörökítője augusztus 18-án ünnepli 90. születésnapját. Meglepetés-összeállításunkban barátok, kollégák, tanítványok köszöntik Keleti Évát.

Keleti Éva kilencvenedik születésnapja alkalmából felkerestük otthonában és interjút készítettünk a legendás fotóművésszel, valamint megkértük néhány közeli barátját, pályatársát, hogy idézzen fel néhány fontos mozzanatot, találkozást a Keleti Évához kötődő emlékeik közül.

Jó néha megpróbálni, tudok-e vízen járni – Interjú a 90 éves Keleti Évával

Kapcsolódó

Jó néha megpróbálni, tudok-e vízen járni – Interjú a 90 éves Keleti Évával

Munkásságát számtalan grandiózus jelzővel illették már. Neve fogalommá vált a szakma és a nagyközönség számára egyaránt. Keleti Éváról kevesen gondolnák, hogy sikerei ellenére, máig kishitűséggel küzd. A fotóművész, akit otthonában látogattunk meg, ma tölti be kilencvenedik életévét.

 

Gordon Eszter

fotográfus

Tudom, nem szereti, de nekem ő mindig is ÉVA NÉNI volt és az is marad. Csupa nagybetűvel, tisztelettel, szeretettel.

Az egyetem elvégzését követően döntenem kellett: vagy angol-orosz szakos tanári diplomámnak megfelelő állást választok, vagy a vágyaimnak engedve, a fotográfia lesz az életcélom. Választásomban végül az ő dolgozószobájában megcsodált művészportréi, mindig biztató szavai, folytonos támogatása játszottak kulcsszerepet abban, hogy igen, én is azt szeretném csinálni, amit ő:

korunk művészeit, színházi alakításaikat megörökíteni és átmenteni az utókor számára.

Kezdő fotográfus koromban, idejét nem sajnálva, gyakran elemezte képeimet, rámutatva a mielőbb kiküszöbölendő hibákra. Mintegy húsz éve ő nyitotta meg első kiállításomat, képletesen is bizonyítva, hogy mindig ott áll mellettem, figyeli, amit csinálok, és mindig számíthatok rá. Pár évvel ezelőtt több rádió- és tévéinterjúban is hangsúlyozta, hogy a színházi fotográfia terén bennem látja fiatalkori önmagát, engem lát pályafutásának folytatójaként, utódjaként. Ezek a szavak nem csupán a bizalmat jelentették, hanem egyúttal azt is, hogy ennek a bizalomnak mindig meg is kell felelnem. Mindez a mai napig nagy felelősséget, kihívást jelent a számomra, de jólesőt, amely erőt és lendületet ad a munkámhoz.

A legnagyobb megtiszteltetés pedig az volt a számomra, amikor tavaly én is egyike lehettem azoknak, akik végig vezethették a látogatókat Éva néni műcsarnokbeli életmű-kiállításán.

Ma a fiataloknak ritkán akad példaképük. Éva néni, köszönöm, hogy nekem ez is megadatott.

KeletiEva_gordoneszter-163800.jpg

Keleti Éva és Gordon Eszter (Fotó/Forrás: Éder Vera)

 

Szarka Klára

kurátor

Mikor is történhetett? A ’90-es évek végén? Éva volt akkoriban a Sajtófotó Pályázat és Kiállítás főszervezője. Annál a fotóügynökségnél dolgoztam, amit ő alapított. Nagyon megörültem, amikor megkérdezte, van-e kedvem segíteni neki a pályázat és tárlat ügyeiben. Sokat tanultam tőle. Esténként, a munka után óráig egyeztettünk adatokat, másoltunk képcímeket és egyebeket.

Még a digitális világ küszöbén voltunk csak, sok mindent olvasni, körmölni kellett. Késő estig görnyedtünk a papírhalom fölött.

A szemem káprázott, a derekam beállt, minden porcikám sajgott a fáradtságtól. Dehát, csak nem nyafogok a nálam 25 évvel idősebb Évának, aki rendületlenül dolgozott.

Mikor éjfél előtt hátradőlt, és végre azt mondta, mára elég, kifáradtam, olyan szépen és megértőn mosolyogtam rá, ahogy az illik az idősebb kollégával. Hosszú évek múlva vallottam csak be neki, a következő közös munkánknál, hogy azóta mindig komoly felkészülési edzést zavarok le, amikor megtudom, hogy együtt fogunk dolgozni.

Jelmondatom: ha Keleti Évával dolgozik, legyen fitt!

IMG_5200-105127.jpg

Keleti Éva és Szarka Klára (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Fábián Évi

fotográfus

Amit az első kilencvenbe sűrített.
Megannyi hely.
Egy lakhely.

Számtalan életveszélyes helyzet,
kalandok és udvarlók,
egy férj és két gyerek.
Négy unoka, hét dédunoka.
Pár millió képkocka.

Többszáz színész és színésznő.
Béres, Törőcsik, Ruttkai...
Darvas, Latinovits, Mácsai...
Számtalan premier és előadás,
megszámlálhatatlan sok kiállítás.

Vezetett képügynökséget,
szerkesztett több ezer képet.
Erős benne az öntudat,
könyve legalább egy tucat.

Analóg - digitál,
völlig egal.

Magabiztosan szörföl a neten,
mindenkit fogad netten.

Falán sok kép között egy vagyok,
Boldog születésnapot kívánok!

lift2-105127.jpg

Keleti Éva és Fábián Évi (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Szilágyi Tibor

színművész, rendező

Még az MTI-nél volt fotós, amikor baráti kapcsolatba kerültünk. Nagyszerű fotóművész és mellette fantasztikus ember, aki példakép lehet mindenhol. Nem véletlen a nemzetközi elismertsége sem, nemrég például – bár a pandémia közbeszólt – a bécsi Albertinába hívták egy gyűjteményes kiállítása.

Csak felsőfokon tudok nyilatkozni róla, emberileg és művészileg egyaránt.

Mindamellett, hogy hihetetlen évszám, amit megélt, belül még mindig fiatal.

SzilagyiTiborral-105128.jpg

Keleti Éva és Szilágyi Tibor (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Fábián Évi kisfilmje Szarka Klára műcsarnokbeli kiállításáról és a közös fotózásról:

Fejléckép: Keleti Éva a Műcsarnokban rendezett kiállításon, 2019-ben (fotó: Fábián Évi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.