Vizuál

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

2021.08.18. 11:00
Ajánlom
A legendás fotóművész, megannyi ihletett pillanat megörökítője augusztus 18-án ünnepli 90. születésnapját. Meglepetés-összeállításunkban barátok, kollégák, tanítványok köszöntik Keleti Évát.

Keleti Éva kilencvenedik születésnapja alkalmából felkerestük otthonában és interjút készítettünk a legendás fotóművésszel, valamint megkértük néhány közeli barátját, pályatársát, hogy idézzen fel néhány fontos mozzanatot, találkozást a Keleti Évához kötődő emlékeik közül.

Jó néha megpróbálni, tudok-e vízen járni – Interjú a 90 éves Keleti Évával

Kapcsolódó

Jó néha megpróbálni, tudok-e vízen járni – Interjú a 90 éves Keleti Évával

Munkásságát számtalan grandiózus jelzővel illették már. Neve fogalommá vált a szakma és a nagyközönség számára egyaránt. Keleti Éváról kevesen gondolnák, hogy sikerei ellenére, máig kishitűséggel küzd. A fotóművész, akit otthonában látogattunk meg, ma tölti be kilencvenedik életévét.

 

Gordon Eszter

fotográfus

Tudom, nem szereti, de nekem ő mindig is ÉVA NÉNI volt és az is marad. Csupa nagybetűvel, tisztelettel, szeretettel.

Az egyetem elvégzését követően döntenem kellett: vagy angol-orosz szakos tanári diplomámnak megfelelő állást választok, vagy a vágyaimnak engedve, a fotográfia lesz az életcélom. Választásomban végül az ő dolgozószobájában megcsodált művészportréi, mindig biztató szavai, folytonos támogatása játszottak kulcsszerepet abban, hogy igen, én is azt szeretném csinálni, amit ő:

korunk művészeit, színházi alakításaikat megörökíteni és átmenteni az utókor számára.

Kezdő fotográfus koromban, idejét nem sajnálva, gyakran elemezte képeimet, rámutatva a mielőbb kiküszöbölendő hibákra. Mintegy húsz éve ő nyitotta meg első kiállításomat, képletesen is bizonyítva, hogy mindig ott áll mellettem, figyeli, amit csinálok, és mindig számíthatok rá. Pár évvel ezelőtt több rádió- és tévéinterjúban is hangsúlyozta, hogy a színházi fotográfia terén bennem látja fiatalkori önmagát, engem lát pályafutásának folytatójaként, utódjaként. Ezek a szavak nem csupán a bizalmat jelentették, hanem egyúttal azt is, hogy ennek a bizalomnak mindig meg is kell felelnem. Mindez a mai napig nagy felelősséget, kihívást jelent a számomra, de jólesőt, amely erőt és lendületet ad a munkámhoz.

A legnagyobb megtiszteltetés pedig az volt a számomra, amikor tavaly én is egyike lehettem azoknak, akik végig vezethették a látogatókat Éva néni műcsarnokbeli életmű-kiállításán.

Ma a fiataloknak ritkán akad példaképük. Éva néni, köszönöm, hogy nekem ez is megadatott.

KeletiEva_gordoneszter-163800.jpg

Keleti Éva és Gordon Eszter (Fotó/Forrás: Éder Vera)

 

Szarka Klára

kurátor

Mikor is történhetett? A ’90-es évek végén? Éva volt akkoriban a Sajtófotó Pályázat és Kiállítás főszervezője. Annál a fotóügynökségnél dolgoztam, amit ő alapított. Nagyon megörültem, amikor megkérdezte, van-e kedvem segíteni neki a pályázat és tárlat ügyeiben. Sokat tanultam tőle. Esténként, a munka után óráig egyeztettünk adatokat, másoltunk képcímeket és egyebeket.

Még a digitális világ küszöbén voltunk csak, sok mindent olvasni, körmölni kellett. Késő estig görnyedtünk a papírhalom fölött.

A szemem káprázott, a derekam beállt, minden porcikám sajgott a fáradtságtól. Dehát, csak nem nyafogok a nálam 25 évvel idősebb Évának, aki rendületlenül dolgozott.

Mikor éjfél előtt hátradőlt, és végre azt mondta, mára elég, kifáradtam, olyan szépen és megértőn mosolyogtam rá, ahogy az illik az idősebb kollégával. Hosszú évek múlva vallottam csak be neki, a következő közös munkánknál, hogy azóta mindig komoly felkészülési edzést zavarok le, amikor megtudom, hogy együtt fogunk dolgozni.

Jelmondatom: ha Keleti Évával dolgozik, legyen fitt!

IMG_5200-105127.jpg

Keleti Éva és Szarka Klára (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Fábián Évi

fotográfus

Amit az első kilencvenbe sűrített.
Megannyi hely.
Egy lakhely.

Számtalan életveszélyes helyzet,
kalandok és udvarlók,
egy férj és két gyerek.
Négy unoka, hét dédunoka.
Pár millió képkocka.

Többszáz színész és színésznő.
Béres, Törőcsik, Ruttkai...
Darvas, Latinovits, Mácsai...
Számtalan premier és előadás,
megszámlálhatatlan sok kiállítás.

Vezetett képügynökséget,
szerkesztett több ezer képet.
Erős benne az öntudat,
könyve legalább egy tucat.

Analóg - digitál,
völlig egal.

Magabiztosan szörföl a neten,
mindenkit fogad netten.

Falán sok kép között egy vagyok,
Boldog születésnapot kívánok!

lift2-105127.jpg

Keleti Éva és Fábián Évi (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Szilágyi Tibor

színművész, rendező

Még az MTI-nél volt fotós, amikor baráti kapcsolatba kerültünk. Nagyszerű fotóművész és mellette fantasztikus ember, aki példakép lehet mindenhol. Nem véletlen a nemzetközi elismertsége sem, nemrég például – bár a pandémia közbeszólt – a bécsi Albertinába hívták egy gyűjteményes kiállítása.

Csak felsőfokon tudok nyilatkozni róla, emberileg és művészileg egyaránt.

Mindamellett, hogy hihetetlen évszám, amit megélt, belül még mindig fiatal.

SzilagyiTiborral-105128.jpg

Keleti Éva és Szilágyi Tibor (Fotó/Forrás: Fábián Évi)

 

Fábián Évi kisfilmje Szarka Klára műcsarnokbeli kiállításáról és a közös fotózásról:

Fejléckép: Keleti Éva a Műcsarnokban rendezett kiállításon, 2019-ben (fotó: Fábián Évi)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Földi paradicsom még sohasem volt ennyire undorító

Minden idők egyik legjobb holokausztfilmjét készítette el Jonathan Glazer, aki Érdekvédelmi terület című filmjében egy olyan, önmagából kifordult, torz világot tár a szemünk elé, amelyben az együttérzés számít bűnnek.
Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.