Vizuál

„Bontsd és vidd!”

2009.08.05. 14:50
Ajánlom
Jubileumi programsorozatot rendeztek Sopronban a Páneurópai Piknik és a sopronpusztai határáttörés 20. évfordulója alkalmából.

1989. augusztus 19-én került megrendezésre az osztrák-magyar határ soproni szakaszán a Páneurópai piknik, ami történészek és politikusok szerint Németország újraegyesítésének az elindítója volt. A békedemonstráció alkalmával több száz keletnémet állampolgár használta ki a lehetőséget, hogy átlépje a határt és Ausztrián keresztül eljusson Nyugat-Németországba. 

Október 31-ig a belvárosban található Bástyagödörben újra áll a szögesdrót, felépítettek egy őrtornyot, valamint azt a határkaput, ami 20 évvel ezelőtt a szabadságot jelentette. A vasfüggöny mellett egy katonai sátor valamint járművek jelképezik a piknik helyszínét, ahonnan a határátlépőket jelképező szobrok „indulnak" a nyitott kapu túloldalára. Mialatt követjük őket, korabeli tárgyak, fotók és újságcikkek segítenek felidézni a történteket. 

A kiállítás képes beszámolóját a nagyítóra kattintva tekinthetik meg.

„Bontsd és vidd"

Sopron

Nyitva: október 31-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.