Vizuál

Bosznai Tibor: "A tapétaajtót szimbolikusan is kitártuk"

2012.08.04. 07:00
Ajánlom
Izgalmas terek, markáns aura, összművészet. Bosznai Tibor szívesen dolgozik együtt fiatal alkotókkal, és azt is szereti, ha egy művész igazán meg tudja lepni. A Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria művészeti vezetőjével tervekről, tapasztalatokról és az újjászületett komplexum közelgő születésnapjáról beszélgettünk.

- Egyazon épület, kétféle hangulat. A Hadik békebeli kávéház pianínóval, irodalmi lapokkal, fehérre meszelt fallal, a Szatyorban viszont Ady Ladába ülteti Lédát. Csibészesebb, vagányabb a belső kialakítás. Mintha a kiállítási programban is érződne ez a különbség.

- A két egység egymás mellett működött a második világháború előtt, és ez a specifikum számunkra is fontos, hiszen az enteriőrök jellege támpontul szolgál a kulturális programok szervezésében. A monarchiabéli hangulattal hívogató Hadikba alighanem öngól volna túlságosan progresszív szellemű alkotókat felkérni. Itt inkább a klasszikus értékekre igyekszünk reagálni, mind a képzőművészeti, mind pedig a zenés, irodalmi programokkal. A Szatyorban ellenben - amelynek a dizájnját egy fiatal képző- és iparművészekből, díszlettervezőkből és szobrászokból álló csapat alakította ki - sokkal inkább szóba jöhetnek kísérletezőbb műfajok, lendületes, feltörekvő művészek. Kezdetben attól tartottam, nehéz lesz egymás szomszédságában két ilyen markánsan különböző hangulatú helyet működtetni, de ma már azt mondanám, ez inkább előny. Úgy érzem, sikerült a két egység közötti tapétaajtót szimbolikusan is kitárnunk: átjáró lett - ahelyett, hogy elválasztana.

- A programok összeállításánál, gondolom, figyelnetek kell arra is, hogy egy kávéház, egy bár kiállítótérként óhatatlanul másként viselkedik, mint egy galéria.

-Természetesen. Eddigi tapasztalataim alapján kikristályosodott pár objektív szempont, amelyek mentén tudatosan megkülönböztetjük magunkat a kizárólag képzőművészeti profilú helyszínektől. Vannak olyan provokatív műalkotások - halált vagy pornográfiát ábrázolók például - amelyek teljesen adekvát módon működnek különböző múzeumi terekben, de kávéházi közegben - véleményem szerint - kevésbé szerencsés efféléket megjeleníteni.

- Elvégre a kiaggatott alkotások gyakran magukhoz hangolják az atmoszférát, a vendéget. Vannak olyan munkák, amik a markáns belső miatt "pattannak le" a falakról?

- Megeshet. A Szatyor Galéria sem méretét, sem financiális hátterét tekintve nem versenyeztet ugyanis egy Ludwig Múzeumhoz hasonló kortárs kiállítótérrel. Persze ez nem is célunk. Igyekszünk ehelyett olyan fiatal alkotókat hívni a Szatyorba, akikről tudjuk: korábban bizonyítottak már, ráadásul az igényeink és az elvárásaink is találkoznak, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a hely adottságaiból. Örömmel teszem hozzá, hogy egyre többen keresnek meg azzal, hogy nálunk szeretnének kiállítani.

- Az általatok hirdetett pályázatok azt mutatják: szívesen adtok lehetőséget ígéretes, pályakezdő alkotóknak, a Szatyor tehát - azon túl, hogy szórakozóhely és kiállítótér - a művészet katalizátorává is vált.

- Kiírói részről fontos, hogy jól megszövegezett felhívások készüljenek, és megfelelő motivációt találjunk az ötletek megvalósításához. Egy jól sikerült pályázat energiákat, folyamatokat indíthat be. Gyakran előfordul, hogy megdöbbentenek a beérkező pályaművek, de szeretem, ha meglepnek, ha ámulhatok a kreatív megoldásokon.

- Az ételeket megdicsérik, a beszélgetéseket megtapsolják, de mi a helyzet a kiállításokkal? Milyen visszajelzések érkeznek hozzátok?

- Objektív visszacsatolások például a médiamegjelenések. Büszke vagyok rá, hogy a Flash Art következő számában szerepelni fog a Szatyor Galéria egy, a fővárosi romkocsma-kávéházkultúrát bemutató cikkben. De jelent már meg rólunk írás a Műértőben is. Az ajánlókon, riportokon túl természetesen fontos nekünk, hogy az aktuálisan látható tárlat élő legyen. Mindig jó érzés ezért, ha a felszolgálók elmesélik: többen felálltak az asztaluktól és végignézték a kiállított képeket. Mindezek megerősítenek abban, hogy jó úton járunk, hogy továbbra is bízhatunk az ízlésünkben.

- Szeptemberben lesz kétéves a Hadik és a Szatyor. Mivel készültük a közelgő születésnapra?

- Számos tervünk van, de ezek közül nem árulnék el mindent, hadd legyen meglepetés. Annyit mindenesetre mondhatok, hogy alighanem muzsika is érkezik hozzánk az ünnepre. Olyan alkotókkal szeretnénk ugyanis együtt dolgozni, akik képzőművészetben, experimentális zenében és videoművészetben is otthonosan mozognak. Terveink szerint készül majd egy animációs klip is, amelyben a Szatyor enteriőrjének jellegzetes jegyei bukkannak fel. A születésnap alkalmából megmozgatjuk az egész házat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.