Vizuál

Bosznai Tibor: "A tapétaajtót szimbolikusan is kitártuk"

2012.08.04. 07:00
Ajánlom
Izgalmas terek, markáns aura, összművészet. Bosznai Tibor szívesen dolgozik együtt fiatal alkotókkal, és azt is szereti, ha egy művész igazán meg tudja lepni. A Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria művészeti vezetőjével tervekről, tapasztalatokról és az újjászületett komplexum közelgő születésnapjáról beszélgettünk.

- Egyazon épület, kétféle hangulat. A Hadik békebeli kávéház pianínóval, irodalmi lapokkal, fehérre meszelt fallal, a Szatyorban viszont Ady Ladába ülteti Lédát. Csibészesebb, vagányabb a belső kialakítás. Mintha a kiállítási programban is érződne ez a különbség.

- A két egység egymás mellett működött a második világháború előtt, és ez a specifikum számunkra is fontos, hiszen az enteriőrök jellege támpontul szolgál a kulturális programok szervezésében. A monarchiabéli hangulattal hívogató Hadikba alighanem öngól volna túlságosan progresszív szellemű alkotókat felkérni. Itt inkább a klasszikus értékekre igyekszünk reagálni, mind a képzőművészeti, mind pedig a zenés, irodalmi programokkal. A Szatyorban ellenben - amelynek a dizájnját egy fiatal képző- és iparművészekből, díszlettervezőkből és szobrászokból álló csapat alakította ki - sokkal inkább szóba jöhetnek kísérletezőbb műfajok, lendületes, feltörekvő művészek. Kezdetben attól tartottam, nehéz lesz egymás szomszédságában két ilyen markánsan különböző hangulatú helyet működtetni, de ma már azt mondanám, ez inkább előny. Úgy érzem, sikerült a két egység közötti tapétaajtót szimbolikusan is kitárnunk: átjáró lett - ahelyett, hogy elválasztana.

- A programok összeállításánál, gondolom, figyelnetek kell arra is, hogy egy kávéház, egy bár kiállítótérként óhatatlanul másként viselkedik, mint egy galéria.

-Természetesen. Eddigi tapasztalataim alapján kikristályosodott pár objektív szempont, amelyek mentén tudatosan megkülönböztetjük magunkat a kizárólag képzőművészeti profilú helyszínektől. Vannak olyan provokatív műalkotások - halált vagy pornográfiát ábrázolók például - amelyek teljesen adekvát módon működnek különböző múzeumi terekben, de kávéházi közegben - véleményem szerint - kevésbé szerencsés efféléket megjeleníteni.

- Elvégre a kiaggatott alkotások gyakran magukhoz hangolják az atmoszférát, a vendéget. Vannak olyan munkák, amik a markáns belső miatt "pattannak le" a falakról?

- Megeshet. A Szatyor Galéria sem méretét, sem financiális hátterét tekintve nem versenyeztet ugyanis egy Ludwig Múzeumhoz hasonló kortárs kiállítótérrel. Persze ez nem is célunk. Igyekszünk ehelyett olyan fiatal alkotókat hívni a Szatyorba, akikről tudjuk: korábban bizonyítottak már, ráadásul az igényeink és az elvárásaink is találkoznak, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a hely adottságaiból. Örömmel teszem hozzá, hogy egyre többen keresnek meg azzal, hogy nálunk szeretnének kiállítani.

- Az általatok hirdetett pályázatok azt mutatják: szívesen adtok lehetőséget ígéretes, pályakezdő alkotóknak, a Szatyor tehát - azon túl, hogy szórakozóhely és kiállítótér - a művészet katalizátorává is vált.

- Kiírói részről fontos, hogy jól megszövegezett felhívások készüljenek, és megfelelő motivációt találjunk az ötletek megvalósításához. Egy jól sikerült pályázat energiákat, folyamatokat indíthat be. Gyakran előfordul, hogy megdöbbentenek a beérkező pályaművek, de szeretem, ha meglepnek, ha ámulhatok a kreatív megoldásokon.

- Az ételeket megdicsérik, a beszélgetéseket megtapsolják, de mi a helyzet a kiállításokkal? Milyen visszajelzések érkeznek hozzátok?

- Objektív visszacsatolások például a médiamegjelenések. Büszke vagyok rá, hogy a Flash Art következő számában szerepelni fog a Szatyor Galéria egy, a fővárosi romkocsma-kávéházkultúrát bemutató cikkben. De jelent már meg rólunk írás a Műértőben is. Az ajánlókon, riportokon túl természetesen fontos nekünk, hogy az aktuálisan látható tárlat élő legyen. Mindig jó érzés ezért, ha a felszolgálók elmesélik: többen felálltak az asztaluktól és végignézték a kiállított képeket. Mindezek megerősítenek abban, hogy jó úton járunk, hogy továbbra is bízhatunk az ízlésünkben.

- Szeptemberben lesz kétéves a Hadik és a Szatyor. Mivel készültük a közelgő születésnapra?

- Számos tervünk van, de ezek közül nem árulnék el mindent, hadd legyen meglepetés. Annyit mindenesetre mondhatok, hogy alighanem muzsika is érkezik hozzánk az ünnepre. Olyan alkotókkal szeretnénk ugyanis együtt dolgozni, akik képzőművészetben, experimentális zenében és videoművészetben is otthonosan mozognak. Terveink szerint készül majd egy animációs klip is, amelyben a Szatyor enteriőrjének jellegzetes jegyei bukkannak fel. A születésnap alkalmából megmozgatjuk az egész házat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.
Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.
Vizuál hír

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál hír

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.