Vizuál

Botrány a Velencei Biennálén

2011.06.11. 09:28
Ajánlom
Dánia és Azerbajdzsán is felháborodott a saját nemzeti pavilonján.

A biennálé szóvivője, Claudia Zini, csütörtökön megerősítette a hírt. Mint elmondta „értesítettek róla minket, de amíg a kormány nem ad hivatalos magyarázatot, addig nem reagálhatunk." A kormány egyelőre hallgat, eközben az érintett művésznő és a kurátor cenzúrára panaszkodnak.

Az érintett két szobor Aidan Salakhova absztrakt alkotásai, amelyek az ország pavilonjának bejáratát ékesítették. A Waiting Bride (Várakozó menyasszony) egy teljesen fekete fátyolba burkolt nő alakja. A Black Stone (Fekete kő) nevet viselő szobor pedig a muszlimok által tisztelt mekkai fekete követ ábrázolja vaginához hasonlító márvány keretben. A művek illeszkednek Salakhova eddigi munkáinak sorába, amelyben fontos szerepet tölt be a női szexualitás és a szexualitás ábrázolása.

A szobrokat Ilham Aliyev azeri államfő utasítására először csak letakarták, majd el is távolították. Aliyev az elmúlt héten látogatott el a pavilonba, és úgy találta, hogy az alkotások sértik az iszlám tekintélyét, így Azerbajdzsánt is. „A művészet eltávolítása cenzúra, és ez jobban sérti az ország tekintélyét, mint maguk a szobrok" ‒ tiltakozik Dzsingisz Farsalijev, a pavilon megbízottja, Beral Madra kurátor és Aidan Salakhova. Az orosz média is cenzúrának értékelte az esetet csütörtökön.

Bár a Biennálé még csak pár napja nyitotta meg a kapuit, nem ez volt az első alkotás, ami felháborodást váltott ki. Dániában Thomas Kilper német alkotó ‒ aki a dán pavilonban állít ki ‒ A forradalmi szólásszabadság pavilonja című munkája verte ki a biztosítékot.

A politikusok portréiból készült padlómozaikon a politikai élet olyan szereplőinek arcát mintázta meg, akik megítélése szerint semmibe vették a véleményszabadságot. A biennále közönsége így többek közt Anders Fogh Rasmussen volt kormányfő, jelenlegi NATO-főtitkár, Pia Kjaesrgaard, befolyásos jobboldali populista politikus, valamint a hírhedt Mohamed-karikatúrákat jegyző Kurt Westergaard arcképén sétálgathatnak.

A dán lapok kiszámíthatónak és iskolásnak nevezték az alkotást, a Mohamed-karikatúrákat 2005-ben közlő Jyllands Posten című lap vezércikkében sajátságosan súlytalan provokációnak nevezte a művet. „És ez akkor is igaz, ha a művész arra kérte volna a látogatókat, töröljék lábukat a terroristavezérek, a határozott arcélű imámok vagy épp Mohamed próféta képmásába" ‒ írta lap.

Az összesen 33 portré között megtalálható Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és a Jyllands Posten korábbi kulturális vezetője, Flemming Rosé arcmása is. Emellett a dán sajtó és Per Stig Moller kulturális miniszter éles bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Dánia pavilonjában képviselt 18 művész közül csak kettő dán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.