Vizuál

Botrány a Velencei Biennálén

2011.06.11. 09:28
Ajánlom
Dánia és Azerbajdzsán is felháborodott a saját nemzeti pavilonján.

A biennálé szóvivője, Claudia Zini, csütörtökön megerősítette a hírt. Mint elmondta „értesítettek róla minket, de amíg a kormány nem ad hivatalos magyarázatot, addig nem reagálhatunk." A kormány egyelőre hallgat, eközben az érintett művésznő és a kurátor cenzúrára panaszkodnak.

Az érintett két szobor Aidan Salakhova absztrakt alkotásai, amelyek az ország pavilonjának bejáratát ékesítették. A Waiting Bride (Várakozó menyasszony) egy teljesen fekete fátyolba burkolt nő alakja. A Black Stone (Fekete kő) nevet viselő szobor pedig a muszlimok által tisztelt mekkai fekete követ ábrázolja vaginához hasonlító márvány keretben. A művek illeszkednek Salakhova eddigi munkáinak sorába, amelyben fontos szerepet tölt be a női szexualitás és a szexualitás ábrázolása.

A szobrokat Ilham Aliyev azeri államfő utasítására először csak letakarták, majd el is távolították. Aliyev az elmúlt héten látogatott el a pavilonba, és úgy találta, hogy az alkotások sértik az iszlám tekintélyét, így Azerbajdzsánt is. „A művészet eltávolítása cenzúra, és ez jobban sérti az ország tekintélyét, mint maguk a szobrok" ‒ tiltakozik Dzsingisz Farsalijev, a pavilon megbízottja, Beral Madra kurátor és Aidan Salakhova. Az orosz média is cenzúrának értékelte az esetet csütörtökön.

Bár a Biennálé még csak pár napja nyitotta meg a kapuit, nem ez volt az első alkotás, ami felháborodást váltott ki. Dániában Thomas Kilper német alkotó ‒ aki a dán pavilonban állít ki ‒ A forradalmi szólásszabadság pavilonja című munkája verte ki a biztosítékot.

A politikusok portréiból készült padlómozaikon a politikai élet olyan szereplőinek arcát mintázta meg, akik megítélése szerint semmibe vették a véleményszabadságot. A biennále közönsége így többek közt Anders Fogh Rasmussen volt kormányfő, jelenlegi NATO-főtitkár, Pia Kjaesrgaard, befolyásos jobboldali populista politikus, valamint a hírhedt Mohamed-karikatúrákat jegyző Kurt Westergaard arcképén sétálgathatnak.

A dán lapok kiszámíthatónak és iskolásnak nevezték az alkotást, a Mohamed-karikatúrákat 2005-ben közlő Jyllands Posten című lap vezércikkében sajátságosan súlytalan provokációnak nevezte a művet. „És ez akkor is igaz, ha a művész arra kérte volna a látogatókat, töröljék lábukat a terroristavezérek, a határozott arcélű imámok vagy épp Mohamed próféta képmásába" ‒ írta lap.

Az összesen 33 portré között megtalálható Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és a Jyllands Posten korábbi kulturális vezetője, Flemming Rosé arcmása is. Emellett a dán sajtó és Per Stig Moller kulturális miniszter éles bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Dánia pavilonjában képviselt 18 művész közül csak kettő dán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.