Vizuál

Botrányos alkotást díjaztak Oroszországban

2011.04.11. 08:44
Ajánlom
Állami díjra terjesztették fel az anarchista Vojna művészcsoport fallikus művét.

Egy hídnyi falloszábrázolás nyerte el az orosz Innováció kortárs művészeti állami díjat a vizuális művészet legjobb alkotásaként.

A Vojna (Háború) művészcsoport alkotása tavaly június 14-én készült, a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a csodájára jár a Néva folyó felnyitott hídjainak. A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben felnyíló hídon a híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér festékkel igen vázlatosan, de félreérthetetlen módon odavetett hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá. Az akciónak nevezett alkotás címe Hímtag a KGB fogságában volt.

Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és az eredeti cím nem is szerepelt a felterjesztésben. Ugyanakkor érdekes, hogy a Vojna csoportot díjazták a műért, mivel nem szignózták és a tavalyi botrány kapcsán, hivatalosan nem ismerték el, hogy ők készítették, így a díj átvételével nem csak az elismerést zsebelték be, de a szerzőséget is vállalták.

A díjat odaítélő bizottságban többek között helyet foglalt a Louvre egyik kurátora, a következő, 4. Moszkvai Kortárs Biennále leendő kurátora, az Iszkussztvo (Művészet) című folyóirat főszerkesztője, valamint a Moszkvai Kortárs Művészet Múzeumának igazgatója. Az állami díjra jelöltek között idén több más, a politika által nemigen kedvelt művész is szerepel, sőt, a bizottság egyik tagját, Andrej Jerofejevet bírságra is ítélték a Tiltott művészet című kiállítás megszervezéséért.

A Vojna csoport számos botrányos művészeti akciót hajtott már végre Szentpéterváron és Moszkvában. Legutóbb egyik nő tagjuk egy fagyasztott bontott csirkét dugott a vaginájába egy bevásárlóközpontban, de volt hogy kóbor macskákkal árasztottak el egy McDonald's-ot, Medvegyev megválasztásáért pedig csoportos nyilvános közösüléssel kampányoltak. A csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov, akkor is fogházban volt Szentpéterváron, amikor a zsűri a díjra való felterjesztésről döntött, mert a Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót. A művészek mellett számos orosz és külföldi művész és művészeti csoport állt ki, s bár tagjait kaució ellenében szabadlábra helyezték, később újra dolguk akadt a rendőrséggel nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

Alekszej Plucer-Szarno, a Vojna tagja és ideológusa, aki külföldön bujkál, a Kommerszant című lapnak korábban kijelentette: a jelöléssel a hatalom felajánlotta, bizonyos mértékig hajlandó megtűrni a csoportot, majd hozátette, hogy „szerintünk ezzel újra megszégyenül a bűnös hatalom és a művészeti közösség sok konformistája." 

A csoport működéséről Alekszej Pluszer-Szarno blogján találnak bővebb kép- és videoanyagokat, angol és orosz nyelvű kommentárokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.