Vizuál

Botticelli és Leonardo, extra méretben

2010.10.05. 07:55
Ajánlom
A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve.

„Amikor a művészet a technológiával találkozik" címmel indult útjára a világ egyik leglátogatottabb képtárának és a fényképészszakmában ismert nemzetközi márkaneveknek a közös kezdeményezése. A projekten belül négy hónapon át, január 29-ig, RHD (Real High Definition)-felbontásban láthatók az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai a www.haltadefinizione.com honlapon, ráadásul az élményt a megjelölt időpontig teljesen ingyen kínálják.

Nem akármilyen művekre esett a választás: Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85) című festményeire; Leonardo da Vinci Angyali üdvözletére (1472-75); Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelésére (1475); Caravaggio Bacchusára (1597) és az Agnolo Bronzino festette Eleonora di Toledo portréjára (1545).

Ezek az alkotások mutatkoznak be úgy, ahogyan még soha senki nem láthatta őket: maximálisra lehet nagyítani a festményeket anélkül, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből. A RHD technika századmilliméteres részletességgel enged betekintést a remekművek legapróbb titkaiba, amelyeket szabad szemmel nem veszünk észre, hiába megyünk a lehető legközelebb az alkotásokhoz.

Nem ez az első hasonló művészeti-technológiai kaland Olaszországban. HD-felbontásban többek között már látható volt Leonardo Utolsó vacsorája és a padovai Scrovegni-kápolna festményei is. A használt technika nem csak a művészet csodálóinak ajándékoz egyedülálló látványt, értékes eszközként szolgál a művek restaurálói számára is.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.