Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

2023.05.30. 10:20
Ajánlom
Forráshiányra hivatkozva az NFI-nél háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna 27 című alkotásának filmtervét, most mégis óriási gratulációt küldtek neki a cannes-i siker után. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.

„Óriási gratuláció a 27 címü rövidfilm alkotóinak az Arany Pálmához!” – írta Facebook-oldalán a Nemzeti Filmintézet (NFI) arra reagálva, hogy a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó elismerést Buda Flóra Anna animációs alkotása nyerte el. A történet azonban nem azért nem ér itt véget, mert kiderült, hogy az intézet korábban három alkalommal is elutasította a rendező filmtervét. 

Elsők között reagált a hírre Jakab Juli színész és forgatókönyvíró, aki bejegyzésében úgy fogalmazott:

Cannes-ban a legjobb rövidfilm egy francia animáció lett.

„Pedig a szerzője és a fő alkotói magyarok, de úgy alakult, hogy itthon többszörösen nem tartották támogatásra méltónak. Alakul ez így mostanában elég következetesen, és őszintén szólva azt gondolom: csak így tovább! Sokkal idegesítőbb lenne, ha okkal osztrigáznátok a Riviérán, srácok, ha több közötök lenne a filmművészethez, mint egymás vállának körbeveregetése. Közben majd elkészülnek ezek a francia, szlovák, ilyen-olyan gyártású filmek, amelyek miatt kicsit mégis érdemes lesz emlékezni a magyar filmtörténetnek erre az időszakára is" – írta.

 

Buda Flóra Anna a HVG 360 kérdésére úgy felelt, semmit nem reagált az intézet bejegyzésére, minden gratulációt megköszön, ebben az ügyben pedig elsődlegesen az zavarja, hogy ismét az NFI-ről kell beszélni, nem pedig arról, kik és mennyi energiát fektettek ebbe a filmbe. Az interjúban kitér arra is, hogy a Filmintézet forráshiányra hivatkozva nem ítélte meg a támogatást, a Filmirodán keresztül a film azonban részesült a harminc százalékos magyar adó-visszatérítésből, amit minden Magyarországon gyártott film igénybe vehet. „Így tehát igenis van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme. Nem beszélve arról a munkáról, amit a magyar producerek – Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin – tettek hozzá, valamint a magyar produkciós stáb munkájáról, melyet Andrasev Nadja vezetett” – fogalmazott az Arany Pálma-díjas rendező. Hozzátette: 

Az irántuk érzett tiszteletből és a Filmiroda közvetett támogatása miatt ezt a filmet továbbra is francia–magyar koprodukciónak hívjuk, bármennyire is kilátástalannak tűnik a helyzet.

A 27 című film főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. A rendező az MTI-nek úgy fogalmazott a díj átvétele után:

A film arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociópornót készítettem.

Fejléckép: Jelenet a 27 című filmből (fotó/forrás: Miyu Productions)

A hazai színjátszás kiválóságait is láthatjuk a Friss Hús magyar versenyprogramjában

Kapcsolódó

A hazai színjátszás kiválóságait is láthatjuk a Friss Hús magyar versenyprogramjában

Már elindult a jegyértékesítés a rövidfilmeket felvonultató fesztiválra. A szervezők közzétették, mely hazai alkotásokat láthatja idén a közönség, a beválogatott művek között számos nemzetközi sikert elért produkció is látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.