Vizuál

#BUDAPESTNAPJA – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

2021.11.13. 08:50
Ajánlom
Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumban kicsiknek és nagyoknak november 20-án, este a Cseh Tamás-dalokat előadó Vodku fiai koncertjével.

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, BTM Vármúzeum november 20-án.

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetnek részt a látogatók a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon; valamint megismerkedhetnek múzeumunk olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos_4-084654.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda, Óbuda egyesítésének idején? – Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel dolgoznak a gyerekek, a nagyon kicsik színezhetnek.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? – Korabeli gyerekábrázolások felhasználásával megy a foglalkozás, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Tárgykereső, beszélgetés a vásárlási szokásokról.

Új város születik-Budapest 1873-as címere – A címer színeiből, azok felhasználásával papírvirág-koszorú (fejdíszt) készül. A feladattal a nagyon kicsik is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? – Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcaképet készíthetnek az ügyeskezű látogatók.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a dunán 1873-ban?Egy korabeli fotóba kell „beletenni” vágással – ragasztással az időközben felépült hidat, s e képből készül aztán a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum archívumából származnak.

Muzsika a palotában – Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élőzene a kápolnában.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos-084739.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Cseh Tamás Budapestje

  • Tóth Eszter Zsófia történész előadása

Időpont: 2021. november 20. 18.00

Itt van a város, vagyunk lakói. Maradunk itt, neve is van: Budapest” – Cseh Tamás és művészete elválaszthatatlan Budapesttől, a nagyváros élményeitől, a törzshelyeitől. Tóth Eszter Zsófia történész előadásában Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be kiemelve a saját életében fontos helyszíneket: a Vízivárost, az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt (Corvin köz, Széna tér).

  • Cseh Tamás dalai a Vodku fiai zenekar előadásában

Időpont: 2021. november 20. 19.30

„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön, vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy 'talán volt egy-két este’.”

Fellépnek:

  • Bata István (gitár, ének)
  • Nemes Janó (fúvós hangszerek, ének)
  • Szabó Árpád (hegedű, ének, mandolin)
  • Takács Szabolcs (bőgő, gitár)
nov_20_Vodku_fiai-084807.jpg

Vodku fiai (Fotó/Forrás: BTM Vármúzeum)

A teljes programkínálat ide kattintva érhető el!

Belépés múzeumi belépőjeggyel, a szokásos kedvezmények érvényesek.

Online jegyvásárlás itt! >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.