Vizuál

#BUDAPESTNAPJA – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

2021.11.13. 08:50
Ajánlom
Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumban kicsiknek és nagyoknak november 20-án, este a Cseh Tamás-dalokat előadó Vodku fiai koncertjével.

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, BTM Vármúzeum november 20-án.

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetnek részt a látogatók a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon; valamint megismerkedhetnek múzeumunk olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos_4-084654.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda, Óbuda egyesítésének idején? – Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel dolgoznak a gyerekek, a nagyon kicsik színezhetnek.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? – Korabeli gyerekábrázolások felhasználásával megy a foglalkozás, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Tárgykereső, beszélgetés a vásárlási szokásokról.

Új város születik-Budapest 1873-as címere – A címer színeiből, azok felhasználásával papírvirág-koszorú (fejdíszt) készül. A feladattal a nagyon kicsik is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? – Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcaképet készíthetnek az ügyeskezű látogatók.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a dunán 1873-ban?Egy korabeli fotóba kell „beletenni” vágással – ragasztással az időközben felépült hidat, s e képből készül aztán a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum archívumából származnak.

Muzsika a palotában – Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élőzene a kápolnában.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos-084739.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Cseh Tamás Budapestje

  • Tóth Eszter Zsófia történész előadása

Időpont: 2021. november 20. 18.00

Itt van a város, vagyunk lakói. Maradunk itt, neve is van: Budapest” – Cseh Tamás és művészete elválaszthatatlan Budapesttől, a nagyváros élményeitől, a törzshelyeitől. Tóth Eszter Zsófia történész előadásában Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be kiemelve a saját életében fontos helyszíneket: a Vízivárost, az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt (Corvin köz, Széna tér).

  • Cseh Tamás dalai a Vodku fiai zenekar előadásában

Időpont: 2021. november 20. 19.30

„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön, vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy 'talán volt egy-két este’.”

Fellépnek:

  • Bata István (gitár, ének)
  • Nemes Janó (fúvós hangszerek, ének)
  • Szabó Árpád (hegedű, ének, mandolin)
  • Takács Szabolcs (bőgő, gitár)
nov_20_Vodku_fiai-084807.jpg

Vodku fiai (Fotó/Forrás: BTM Vármúzeum)

A teljes programkínálat ide kattintva érhető el!

Belépés múzeumi belépőjeggyel, a szokásos kedvezmények érvényesek.

Online jegyvásárlás itt! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

40 évvel ezelőtt tankok és katonai őrjáratok lepték el Lengyelország utcáit

A budapesti Lengyel Intézet 2021. december 13-án A tábornok elvtárs háborúba megy című dokumentumfilm vetítésével emlékezik meg a Lengyelországban 40 évvel ezelőtt bevezetett hadiállapotról és annak áldozatairól. Tiszteletükre hétfőn este szerte a világban felgyúlnak a szabadság gyertyái.
Vizuál advent

Így ragyognak a Hello Wood adventi installációi

Nem múlhat el advent fából készített Hello Wood installáció nélkül. Adományfáik, szánkófáik, gigantikus méretű adventi gyertyáik az ország és Európa számos pontján visszatérő elemei az ünnepi várakozásnak. Az elmúlt évek karácsonyain készített installációikat gyűjtöttük össze.
Vizuál magazin

A Baker Streeten kísért a múlt

Londonban úgy tartják, hogy a Baker Street 221 B a világ egyik legismertebb címe, és tényleg: aki valaha is olvasta vagy látta filmen Sherlock Holmes egy-egy kalandját, tudja, hogy itt lakott a nyomózók archetípusa, valamint segítője, Watson doktor. A házban 1990 óta Sherlock Holmes kalandjait és „életét” felidéző múzeum várja a látogatókat.
Vizuál hír

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Vizuál videó

Osztálytalálkozó a Roxfortban – újra együtt a Harry Potter szereplői

20 évvel ezelőtt gördült ki a 9 és háromnegyedik vágányról a Roxfort Expressz, amely elrepítette Harry Pottert, és vele együtt egy egész generációt J. K. Rowling varázslatos világába. A HBO Max most arra vállalkozott, hogy még egyszer összehozza a kultfilm szereplőit.