Vizuál

#BUDAPESTNAPJA – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

2021.11.13. 08:50
Ajánlom
Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumban kicsiknek és nagyoknak november 20-án, este a Cseh Tamás-dalokat előadó Vodku fiai koncertjével.

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, BTM Vármúzeum november 20-án.

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetnek részt a látogatók a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon; valamint megismerkedhetnek múzeumunk olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos_4-084654.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda, Óbuda egyesítésének idején? – Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel dolgoznak a gyerekek, a nagyon kicsik színezhetnek.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? – Korabeli gyerekábrázolások felhasználásával megy a foglalkozás, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Tárgykereső, beszélgetés a vásárlási szokásokról.

Új város születik-Budapest 1873-as címere – A címer színeiből, azok felhasználásával papírvirág-koszorú (fejdíszt) készül. A feladattal a nagyon kicsik is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? – Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcaképet készíthetnek az ügyeskezű látogatók.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a dunán 1873-ban?Egy korabeli fotóba kell „beletenni” vágással – ragasztással az időközben felépült hidat, s e képből készül aztán a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum archívumából származnak.

Muzsika a palotában – Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élőzene a kápolnában.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos-084739.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Cseh Tamás Budapestje

  • Tóth Eszter Zsófia történész előadása

Időpont: 2021. november 20. 18.00

Itt van a város, vagyunk lakói. Maradunk itt, neve is van: Budapest” – Cseh Tamás és művészete elválaszthatatlan Budapesttől, a nagyváros élményeitől, a törzshelyeitől. Tóth Eszter Zsófia történész előadásában Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be kiemelve a saját életében fontos helyszíneket: a Vízivárost, az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt (Corvin köz, Széna tér).

  • Cseh Tamás dalai a Vodku fiai zenekar előadásában

Időpont: 2021. november 20. 19.30

„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön, vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy 'talán volt egy-két este’.”

Fellépnek:

  • Bata István (gitár, ének)
  • Nemes Janó (fúvós hangszerek, ének)
  • Szabó Árpád (hegedű, ének, mandolin)
  • Takács Szabolcs (bőgő, gitár)
nov_20_Vodku_fiai-084807.jpg

Vodku fiai (Fotó/Forrás: BTM Vármúzeum)

A teljes programkínálat ide kattintva érhető el!

Belépés múzeumi belépőjeggyel, a szokásos kedvezmények érvényesek.

Online jegyvásárlás itt! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.