Vizuál

Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák

2011.11.11. 08:37
Ajánlom
Gyertyafényes séta, zseblámpás időutazás, gyerekprogramok, Puccini operáinak leghíresebb áriái és miegymás - három napos őszbúcsúztató feszt lesz november 12-én, 13-án és 19-én a budai Várban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja záróakkordjaként, a Múzeumok Őszi Éjszakája rendezvény ihletéseként a Budai Várnegyed kulturális intézményeinek összefogásával idén novemberben először három napon át tartó őszbúcsúztató rendezvénysorozat kerül megrendezésre. A Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák a Sziklakórház Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Kresz Géza Mentőmúzeum, valamint a Budavári Önkormányzat összefogásával valósulnak meg.

A rendezvénysorozat több őszi éjszakába nyúló programot is tartalmaz. A közös őszbúcsúztatás jegyében a múzeumok gyertyafényes sétákkal, zseblámpás időutazással, divatbemutatóval, táncházzal, előadásokkal, retró mentési bemutatókkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel, ajándékokkal és éjszakai lakomával várják az érdeklődőket. Többek között testközelből szemlélhetjük az egykori és a mai életmentők, mentősök mindennapjait a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Kresz Géza Mentőmúzeum produkciójában, a retró mentési akciók révén pedig az egykori felszereléseket sürgősségi ellátás közben szemlélhetjük meg. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyermekprogramokkal és esti koncerttel készül, amely során Puccini operáinak leghíresebb áriái és duettjei csendülnek fel jeles előadóművészek előadásában. A Magyar Országos Levéltár programjainak középpontjában a nő áll, éjszakai divatórájának vendége Náray Tamás divattervező, lesz aki erre az alkalomra külön divatbemutatót állított össze. Mindhárom napon és éjszakán izgalmas időutazásban lehet része mindazoknak, akik ellátogatnak a Sziklakórház Múzeumba - kalandos gyermekjátékokkal, zseblámpás tárlatvezetéssel és gyertyafényes budavári sétákkal készül a múzeum az ősz méltó búcsúztatására.

A részletes program:

November 12. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

15:00-17:00 MENTŐSÖK AKCIÓBAN. A Kresz Géza Mentőmúzeum retró mentési bemutatója az 1950-es és 1970-es évekből, valamint napjainkból a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum épülete mellett.

17:00 DEBRŐDI GÁBOR ELŐADÁSA. Kresz Géza Mentőmúzeum Igazgatójának mentéstörténeti előadása a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum földszinti előadótermében.

17:00-19:00 A KÖLTÉSZET GYÖNGYSZEMEI: UNGVÁRNÉMETI TÓTH LÁSZLÓ VERSEI. A verseket előadja Galkó Balázs színművész, majd kerekasztal beszélgetés irodalomtörténészekkel a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum emeleti Nagytermében.

November 12. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK ÉS SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00-20:00 között 30 percenként indul tárlatvezetés. 

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN. Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal.

15:00-16:00, 16:00-17:00 TÖRTÉNELMI JÁTÉK GYEREKEKNEK. Amíg a felnőttek interaktív tárlatvezetésen vesznek részt a Sziklakórházban, a gyermekek múzeumpedagógus kíséretében külön kiscsoportban játékos bejárásra indulhatnak, felpróbálhatják a korabeli ruhákat és gázálarcokat, a legbátrabbak pedig ajándékot is nyerhetnek. A program 7-18 év között ajánlott. Max. 25 gyermek/csoport, előzetes regisztráció javasolt.

19:00, 20:00, 21:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

18:00, 19:00, 20:00, 21:00 ÉJSZAKAI PISLÁKOLÓ FÉNYEK. Hangulatos történeti várséta mécsesek fényében. A séták a Sziklakórháztól indulnak vezetők kíséretében, akik segítségével a Polgárváros és a Palotanegyed nevezetes helyszínei ismerhetők meg a búcsúzó ősz esti fényeiben. A séta időtartama 40 perc. Max. 35 fő/ csoport, előzetes regisztráció javasolt. A program ingyenes a rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával.

20:00-22:00 VENDÉGÜNK EGY POHÁR PUNCSRA! A rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával az első 200 vendég egy pohár forró, lélekmelegítő puncsot kap ajándékba a múzeumban.

22:00-22:30 "ÉJSZAKAI LAKOMA". Táplálék testnek és léleknek. Kellemes beszélgetés múzeumbarátoknak szakértőinkkel. Éjszakai csemegeként Ica néni libazsíros kenyerét és forró italokat szolgálunk fel vendégeinknek. A program ingyenes az adott napon a Sziklakórház meglátogatására váltott belépőjegy felmutatásával.

November 13. Hadtörténeti Intézet és Múzeum

10:00-16:00 INTERAKTÍV MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK. A Budai Vár történelmével, az őszbúcsúztató ünnepek egyediségével ismerkednek meg a program keretében kicsik és nagyok. (A foglalkozás időtartama 60-90 perc.) 

18:00 ŐSZI KONCERT MANONTÓL A PILLANGÓKISASSZONYIG. Áriák és duettek Puccini operáiból. Fellépnek: Vincze Bernadett, Keresztes Laura (szoprán), Dr. Számvéberné Kenyeres Mónika (mezzo-szoprán), Honinger László (tenor), Salgó Tamás (zongora). Az est narrátora Dr. Pavlik Gábor.

November 13. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00 - 19:00 között 60 percenként indul tárlatvezetés.

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN. Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal. A program ingyenes.

19:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

November 19. Magyar Országos Levéltár

14:00-18:00 Gyerek- és kézműves programok.

18:00-23:00 NŐK A TÖRTÉNELEMBEN. A nőkről szóló előadások mellett megtekinthető a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békekötés 300. évfordulója alkalmából megnyitott rendhagyó kiállítás, amelynek kiemelkedő darabja egy Náray Tamás által életre keltett 18. századi női öltözék. A barokk kor hangulatát kamarazenei koncert, barokk táncház és nosztalgiafotózás eleveníti fel. A kávéházban egy csésze tea vagy kávé és barokk receptek felhasználásával készített házi sütemények várják az érdeklődőket.

23:00 ÉJSZAKAI DIVATÓRA NÁRAY TAMÁSSAL. Náray Tamás az örök nő és a divat szüntelenül változó kapcsolatáról és - a közeledő advent jegyében - az ünnepek fontosságáról vallott gondolatait osztja meg a vendégekkel. A programot egy külön erre az alkalomra összeállított mini divatbemutató fűszerezi.

November 19. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00 - 20:00 között 30 percenként indul tárlatvezetés.

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN.  Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal. A program ingyenes.

15:00-16:00, 16:00 - 17:00 TÖRTÉNELMI JÁTÉK GYEREKEKNEK. Amíg a felnőttek interaktív tárlatvezetésen vesznek részt a Sziklakórházban, a gyermekek múzeumpedagógus kíséretében külön kiscsoportban játékos bejárásra indulhatnak, felpróbálhatják a korabeli ruhákat és gázálarcokat, a legbátrabbak pedig ajándékot is nyerhetnek. A program 7-18 év között ajánlott. Max. 25 gyermek/csoport, előzetes regisztráció javasolt.

19:00, 20:00, 21:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

18:00, 19:00, 20:00, 21:00  ÉJSZAKAI PISLÁKOLÓ FÉNYEK. Hangulatos történeti várséta mécsesek fényében. A séták a Sziklakórháztól indulnak vezetők kíséretében, akik segítségével a Polgárváros és a Palotanegyed nevezetes helyszínei ismerhetők meg a búcsúzó ősz esti fényeiben. A séta időtartama 40 perc. Max. 35 fő/ csoport, előzetes regisztráció javasolt. A program ingyenes a rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával.

20:00-22:00 VENDÉGÜNK EGY POHÁR PUNCSRA! A rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával az első 200 vendég egy pohár forró, lélekmelegítő puncsot kap ajándékba a múzeumban.

22:00-22:30 ÉJSZAKAI LAKOMA. Táplálék testnek és léleknek. Kellemes beszélgetés szakértőkkel - múzeumbarátoknak. Éjszakai csemegeként Ica néni libazsíros kenyerét és forró italokat szolgálnak fel a vendégeknek. A program ingyenes az adott napon a Sziklakórház meglátogatására váltott belépőjegy felmutatásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.