Vizuál

Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák

2011.11.11. 08:37
Ajánlom
Gyertyafényes séta, zseblámpás időutazás, gyerekprogramok, Puccini operáinak leghíresebb áriái és miegymás - három napos őszbúcsúztató feszt lesz november 12-én, 13-án és 19-én a budai Várban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja záróakkordjaként, a Múzeumok Őszi Éjszakája rendezvény ihletéseként a Budai Várnegyed kulturális intézményeinek összefogásával idén novemberben először három napon át tartó őszbúcsúztató rendezvénysorozat kerül megrendezésre. A Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák a Sziklakórház Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Kresz Géza Mentőmúzeum, valamint a Budavári Önkormányzat összefogásával valósulnak meg.

A rendezvénysorozat több őszi éjszakába nyúló programot is tartalmaz. A közös őszbúcsúztatás jegyében a múzeumok gyertyafényes sétákkal, zseblámpás időutazással, divatbemutatóval, táncházzal, előadásokkal, retró mentési bemutatókkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel, ajándékokkal és éjszakai lakomával várják az érdeklődőket. Többek között testközelből szemlélhetjük az egykori és a mai életmentők, mentősök mindennapjait a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Kresz Géza Mentőmúzeum produkciójában, a retró mentési akciók révén pedig az egykori felszereléseket sürgősségi ellátás közben szemlélhetjük meg. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyermekprogramokkal és esti koncerttel készül, amely során Puccini operáinak leghíresebb áriái és duettjei csendülnek fel jeles előadóművészek előadásában. A Magyar Országos Levéltár programjainak középpontjában a nő áll, éjszakai divatórájának vendége Náray Tamás divattervező, lesz aki erre az alkalomra külön divatbemutatót állított össze. Mindhárom napon és éjszakán izgalmas időutazásban lehet része mindazoknak, akik ellátogatnak a Sziklakórház Múzeumba - kalandos gyermekjátékokkal, zseblámpás tárlatvezetéssel és gyertyafényes budavári sétákkal készül a múzeum az ősz méltó búcsúztatására.

A részletes program:

November 12. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

15:00-17:00 MENTŐSÖK AKCIÓBAN. A Kresz Géza Mentőmúzeum retró mentési bemutatója az 1950-es és 1970-es évekből, valamint napjainkból a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum épülete mellett.

17:00 DEBRŐDI GÁBOR ELŐADÁSA. Kresz Géza Mentőmúzeum Igazgatójának mentéstörténeti előadása a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum földszinti előadótermében.

17:00-19:00 A KÖLTÉSZET GYÖNGYSZEMEI: UNGVÁRNÉMETI TÓTH LÁSZLÓ VERSEI. A verseket előadja Galkó Balázs színművész, majd kerekasztal beszélgetés irodalomtörténészekkel a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum emeleti Nagytermében.

November 12. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK ÉS SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00-20:00 között 30 percenként indul tárlatvezetés. 

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN. Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal.

15:00-16:00, 16:00-17:00 TÖRTÉNELMI JÁTÉK GYEREKEKNEK. Amíg a felnőttek interaktív tárlatvezetésen vesznek részt a Sziklakórházban, a gyermekek múzeumpedagógus kíséretében külön kiscsoportban játékos bejárásra indulhatnak, felpróbálhatják a korabeli ruhákat és gázálarcokat, a legbátrabbak pedig ajándékot is nyerhetnek. A program 7-18 év között ajánlott. Max. 25 gyermek/csoport, előzetes regisztráció javasolt.

19:00, 20:00, 21:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

18:00, 19:00, 20:00, 21:00 ÉJSZAKAI PISLÁKOLÓ FÉNYEK. Hangulatos történeti várséta mécsesek fényében. A séták a Sziklakórháztól indulnak vezetők kíséretében, akik segítségével a Polgárváros és a Palotanegyed nevezetes helyszínei ismerhetők meg a búcsúzó ősz esti fényeiben. A séta időtartama 40 perc. Max. 35 fő/ csoport, előzetes regisztráció javasolt. A program ingyenes a rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával.

20:00-22:00 VENDÉGÜNK EGY POHÁR PUNCSRA! A rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával az első 200 vendég egy pohár forró, lélekmelegítő puncsot kap ajándékba a múzeumban.

22:00-22:30 "ÉJSZAKAI LAKOMA". Táplálék testnek és léleknek. Kellemes beszélgetés múzeumbarátoknak szakértőinkkel. Éjszakai csemegeként Ica néni libazsíros kenyerét és forró italokat szolgálunk fel vendégeinknek. A program ingyenes az adott napon a Sziklakórház meglátogatására váltott belépőjegy felmutatásával.

November 13. Hadtörténeti Intézet és Múzeum

10:00-16:00 INTERAKTÍV MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK. A Budai Vár történelmével, az őszbúcsúztató ünnepek egyediségével ismerkednek meg a program keretében kicsik és nagyok. (A foglalkozás időtartama 60-90 perc.) 

18:00 ŐSZI KONCERT MANONTÓL A PILLANGÓKISASSZONYIG. Áriák és duettek Puccini operáiból. Fellépnek: Vincze Bernadett, Keresztes Laura (szoprán), Dr. Számvéberné Kenyeres Mónika (mezzo-szoprán), Honinger László (tenor), Salgó Tamás (zongora). Az est narrátora Dr. Pavlik Gábor.

November 13. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00 - 19:00 között 60 percenként indul tárlatvezetés.

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN. Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal. A program ingyenes.

19:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

November 19. Magyar Országos Levéltár

14:00-18:00 Gyerek- és kézműves programok.

18:00-23:00 NŐK A TÖRTÉNELEMBEN. A nőkről szóló előadások mellett megtekinthető a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békekötés 300. évfordulója alkalmából megnyitott rendhagyó kiállítás, amelynek kiemelkedő darabja egy Náray Tamás által életre keltett 18. századi női öltözék. A barokk kor hangulatát kamarazenei koncert, barokk táncház és nosztalgiafotózás eleveníti fel. A kávéházban egy csésze tea vagy kávé és barokk receptek felhasználásával készített házi sütemények várják az érdeklődőket.

23:00 ÉJSZAKAI DIVATÓRA NÁRAY TAMÁSSAL. Náray Tamás az örök nő és a divat szüntelenül változó kapcsolatáról és - a közeledő advent jegyében - az ünnepek fontosságáról vallott gondolatait osztja meg a vendégekkel. A programot egy külön erre az alkalomra összeállított mini divatbemutató fűszerezi.

November 19. Sziklakórház Múzeum

10:00-20:00 INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉSEK SZIKLA-KVÍZ AJÁNDÉKOKKAL. Vegyen részt egy feledhetetlen időutazáson korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében a Sziklakórházban és élje át velünk a történelmet! A 60 perces túrák során a legügyesebbek ajándékokat nyerhetnek. 10:00 - 20:00 között 30 percenként indul tárlatvezetés.

10:00-22:00 PRÓBÁLD KI! PRÓBÁLD FEL! - Fotósarok gázálarcokkal, eredeti polgárvédelmi ruhákkal, katonai zubbonyokkal. A program ingyenes.

12:00-18:00 UTAZÁS AZ IDŐBEN.  Archív filmrészletek vetítése a II. világháború idejéből, valamint az 1956-os forradom és szabadságharc eseményeiről. Időtartam: 15 perc, óránként 2 alkalommal. A program ingyenes.

15:00-16:00, 16:00 - 17:00 TÖRTÉNELMI JÁTÉK GYEREKEKNEK. Amíg a felnőttek interaktív tárlatvezetésen vesznek részt a Sziklakórházban, a gyermekek múzeumpedagógus kíséretében külön kiscsoportban játékos bejárásra indulhatnak, felpróbálhatják a korabeli ruhákat és gázálarcokat, a legbátrabbak pedig ajándékot is nyerhetnek. A program 7-18 év között ajánlott. Max. 25 gyermek/csoport, előzetes regisztráció javasolt.

19:00, 20:00, 21:00 KALANDOS ZSEBLÁMPÁS IDŐUTAZÁS ÉS KINCSKERESÉS. Éjszakai sötétségben, zseblámpák segítségével fedezhetik fel a Sziklakórház zegzugos folyosóit, földalatti termeit. A túra során meg kell keresni Görgey elveszett kincsét - a kincsesládát Széchenyi grófnő felügyelete alá helyezték, aki a Sziklakórházba hozta, majd jöttek a szovjet csapatok... és a láda soha nem került elő. Aki bátor és kedveli a borzongást, ne hagyja ki ezt a programot!

18:00, 19:00, 20:00, 21:00  ÉJSZAKAI PISLÁKOLÓ FÉNYEK. Hangulatos történeti várséta mécsesek fényében. A séták a Sziklakórháztól indulnak vezetők kíséretében, akik segítségével a Polgárváros és a Palotanegyed nevezetes helyszínei ismerhetők meg a búcsúzó ősz esti fényeiben. A séta időtartama 40 perc. Max. 35 fő/ csoport, előzetes regisztráció javasolt. A program ingyenes a rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával.

20:00-22:00 VENDÉGÜNK EGY POHÁR PUNCSRA! A rendezvénysorozaton résztvevő múzeumok bármelyikében adott napon megváltott belépőjegy felmutatásával az első 200 vendég egy pohár forró, lélekmelegítő puncsot kap ajándékba a múzeumban.

22:00-22:30 ÉJSZAKAI LAKOMA. Táplálék testnek és léleknek. Kellemes beszélgetés szakértőkkel - múzeumbarátoknak. Éjszakai csemegeként Ica néni libazsíros kenyerét és forró italokat szolgálnak fel a vendégeknek. A program ingyenes az adott napon a Sziklakórház meglátogatására váltott belépőjegy felmutatásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.