Vizuál

Caesar - A Bibrax-legenda

2011.11.04. 08:51
Ajánlom
Az unalmas üvegtárolós megoldásoktól elszakadva ismerhetjük meg Caesar életének legfontosabb mozzanatait, az általánosságoktól a részletek felé haladva - és mindenki egy kicsit még régész is lehet.

Julius Caesar (i.e. 100-44.) a világtörténelem egyik legnagyobb és legizgalmasabb alakja.  A korszak, amiben élt, a nagy átmenet időszaka volt a régi köztársaság és az új egyeduralom között - ő maga volt a változások legfőbb elindítója. Ezek a változások vezettek végül erőszakos halálához. A kiállítás bemutatja Caesar életútját, gyermekkorát, hódításait és magánéletét - a látogató megismerheti az államférfit, a zseniális hadvezért, a briliáns történetírót és a nagy nőcsábászt. Be lehet pillantani egy ásatásra is vagy végigkísérni a nagy hódító és politikus útját a teljhatalom felé. Kutatóárok, mérőszalagok, ásók, lapátok, leletek, kerámiatöredékek, csontvázak jelenítik meg egy valódi ásatás élményét.

Caesar alakját legendák és rosszindulatú pletykák övezték, mai napig regények, drámák, filmek, képregények szereplője. Mondásai szállóigék lettek. Már életében isteni származásúnak hirdette magát, halála után századokig kultikus tisztelet vette körül, és minden császár az ő nevét viselte az elmúlt 2000 évben. De ki volt ő valójában? Miért tartjuk a világtörténelem egyik legnagyobb alakjának? Kik voltak jelentősebb kortársai? Milyen legendák lengték körül ezt a kort?

Minden látogató kap egy ásatási naplót, aminek a segítségével leellenőrizheti a kiállítás során megszerzett tudását. Külön munkanapló készült a kisiskolás korosztálynak, a felső tagozatos diákoknak, a középiskolásoknak és a felnőtteknek.

A kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek a fényekre, illetve ennek hiányára és a zenei aláfestésre - csak hogy teljes legyen a hatás. "A tárlat arra vállalkozik, hogy bölcsőtől a koporsóig végigkísérje ennek a mitikus férfinak a sorsát" - mondta el a kiállítás kurátora, Ferencsák Dávid. Bár Caesar áll a középpontban, hozzá számos ismert történelmi figura kapcsolódik, például Kleopátra, a szerető, Brutus, az összeesküvő, Ciceró, a szónok és Vercingetorix, a gall hadvezér.

Caesar - A bibrax-legenda
VAM Design Center - 2011. október 18. - 2012. január 15.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 09:00-19:00
Kurátor: Ferencsák Dávid

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.