Vizuál

Caesar - A Bibrax-legenda

2011.11.04. 08:51
Ajánlom
Az unalmas üvegtárolós megoldásoktól elszakadva ismerhetjük meg Caesar életének legfontosabb mozzanatait, az általánosságoktól a részletek felé haladva - és mindenki egy kicsit még régész is lehet.

Julius Caesar (i.e. 100-44.) a világtörténelem egyik legnagyobb és legizgalmasabb alakja.  A korszak, amiben élt, a nagy átmenet időszaka volt a régi köztársaság és az új egyeduralom között - ő maga volt a változások legfőbb elindítója. Ezek a változások vezettek végül erőszakos halálához. A kiállítás bemutatja Caesar életútját, gyermekkorát, hódításait és magánéletét - a látogató megismerheti az államférfit, a zseniális hadvezért, a briliáns történetírót és a nagy nőcsábászt. Be lehet pillantani egy ásatásra is vagy végigkísérni a nagy hódító és politikus útját a teljhatalom felé. Kutatóárok, mérőszalagok, ásók, lapátok, leletek, kerámiatöredékek, csontvázak jelenítik meg egy valódi ásatás élményét.

Caesar alakját legendák és rosszindulatú pletykák övezték, mai napig regények, drámák, filmek, képregények szereplője. Mondásai szállóigék lettek. Már életében isteni származásúnak hirdette magát, halála után századokig kultikus tisztelet vette körül, és minden császár az ő nevét viselte az elmúlt 2000 évben. De ki volt ő valójában? Miért tartjuk a világtörténelem egyik legnagyobb alakjának? Kik voltak jelentősebb kortársai? Milyen legendák lengték körül ezt a kort?

Minden látogató kap egy ásatási naplót, aminek a segítségével leellenőrizheti a kiállítás során megszerzett tudását. Külön munkanapló készült a kisiskolás korosztálynak, a felső tagozatos diákoknak, a középiskolásoknak és a felnőtteknek.

A kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek a fényekre, illetve ennek hiányára és a zenei aláfestésre - csak hogy teljes legyen a hatás. "A tárlat arra vállalkozik, hogy bölcsőtől a koporsóig végigkísérje ennek a mitikus férfinak a sorsát" - mondta el a kiállítás kurátora, Ferencsák Dávid. Bár Caesar áll a középpontban, hozzá számos ismert történelmi figura kapcsolódik, például Kleopátra, a szerető, Brutus, az összeesküvő, Ciceró, a szónok és Vercingetorix, a gall hadvezér.

Caesar - A bibrax-legenda
VAM Design Center - 2011. október 18. - 2012. január 15.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 09:00-19:00
Kurátor: Ferencsák Dávid

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elkészült a Downton Abbey magyar nyelvű előzetese

Törvényszerű volt, hogy az egyik legsikeresebb brit sorozat, a Downton Abbey filmváltozatot kap, az viszont szerencsés meglepetés, hogy az alkotás nyolc nappal az amerikai bemutató előtt már látható lesz a magyar mozikban. Nézze meg a magyar nyelvű előzetest.
Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.