Vizuál

Caesar - A Bibrax-legenda

2011.11.04. 08:51
Ajánlom
Az unalmas üvegtárolós megoldásoktól elszakadva ismerhetjük meg Caesar életének legfontosabb mozzanatait, az általánosságoktól a részletek felé haladva - és mindenki egy kicsit még régész is lehet.

Julius Caesar (i.e. 100-44.) a világtörténelem egyik legnagyobb és legizgalmasabb alakja.  A korszak, amiben élt, a nagy átmenet időszaka volt a régi köztársaság és az új egyeduralom között - ő maga volt a változások legfőbb elindítója. Ezek a változások vezettek végül erőszakos halálához. A kiállítás bemutatja Caesar életútját, gyermekkorát, hódításait és magánéletét - a látogató megismerheti az államférfit, a zseniális hadvezért, a briliáns történetírót és a nagy nőcsábászt. Be lehet pillantani egy ásatásra is vagy végigkísérni a nagy hódító és politikus útját a teljhatalom felé. Kutatóárok, mérőszalagok, ásók, lapátok, leletek, kerámiatöredékek, csontvázak jelenítik meg egy valódi ásatás élményét.

Caesar alakját legendák és rosszindulatú pletykák övezték, mai napig regények, drámák, filmek, képregények szereplője. Mondásai szállóigék lettek. Már életében isteni származásúnak hirdette magát, halála után századokig kultikus tisztelet vette körül, és minden császár az ő nevét viselte az elmúlt 2000 évben. De ki volt ő valójában? Miért tartjuk a világtörténelem egyik legnagyobb alakjának? Kik voltak jelentősebb kortársai? Milyen legendák lengték körül ezt a kort?

Minden látogató kap egy ásatási naplót, aminek a segítségével leellenőrizheti a kiállítás során megszerzett tudását. Külön munkanapló készült a kisiskolás korosztálynak, a felső tagozatos diákoknak, a középiskolásoknak és a felnőtteknek.

A kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek a fényekre, illetve ennek hiányára és a zenei aláfestésre - csak hogy teljes legyen a hatás. "A tárlat arra vállalkozik, hogy bölcsőtől a koporsóig végigkísérje ennek a mitikus férfinak a sorsát" - mondta el a kiállítás kurátora, Ferencsák Dávid. Bár Caesar áll a középpontban, hozzá számos ismert történelmi figura kapcsolódik, például Kleopátra, a szerető, Brutus, az összeesküvő, Ciceró, a szónok és Vercingetorix, a gall hadvezér.

Caesar - A bibrax-legenda
VAM Design Center - 2011. október 18. - 2012. január 15.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 09:00-19:00
Kurátor: Ferencsák Dávid

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Színház

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál hír

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.
Vizuál pályázat

Szabaduljon ki a tehetség a műterem falai közül!

Az Együtt a Művészetért Egyesület évek óta foglalkozik azzal, hogy a hazai képzőművészeti életbe frissességet, fejlődést hozzon. Az egyesület 2017-ben álmodta meg a Budapest Art Mentor elnevezésű képzőművészeti mentorprogramot, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyar és a nemzetközi művészeti szcéna megismerésére és az abba való beágyazódásra. A programra nyilvános pályázat útján lehet bekerülni 2021. május 17-i jelentkezési határidővel.
Vizuál gyász

Elhunyt Hajdufy Miklós filmrendező

89 éves korában, otthonában elhunyt Hajdufy Miklós – tudatta a rendező családja. Nevéhez olyan nagyszerű filmek fűződnek, mint az És mégis mozog a föld, a Sakk, Kempelen úr! vagy a Klapka légió.
Vizuál egyiptom

KÉP-regény: Múzeum a piramisok árnyékában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egyiptomi emlékeiről és a gízai piramisok fényképezéséről mesél.