Vizuál

Cannes és az aranycsontok

2014.05.23. 16:00
Ajánlom
Tizenegy millió euróért (3,3 milliárd forintért) kelt el Damien Hirst aranyozott mamutcsontváza a hagyományosan a Cannes-i Filmfesztivál idején megrendezett AIDS-kutatásokra gyűjtő jótékonysági amfAr-gálán.

A tízezer éves csontvázból készült műalkotásért Leonard Blavatnyik ukrán üzletember kínálta a legtöbbet a sztárokkal zsúfolt csütörtöki adománygyűjtő esten, amely rekord összegű, 27,8 millió eurós (8,4 milliárd forintos) bevétellel zárult - ismertette a BBC News.

Hirst Eltűnt, de nem feledjük című háromméteres alkotása a művész Természettudományi-sorozatának újabb darabjaként került az árverésre. A sorozathoz tartozik híres formaldehidben tartósított cápája és kettévágott tehene. Az aranyozott keretű tartályban elhelyezett mamutcsontvázat az árverés előtti napokban kiállították a szállodában.

A jótékonysági est számára további két műalkotást felajánló brit művész személyesen is részt vett az aukción, amelyen dizájner ruhák, ékszerek és egy pár Karl Lagerfeld-kesztyű is gazdára talált. Egy Picasso-vázlatért 380 ezer eurót (115 millió forintot) fizettek, Andy Warhol egyik Marilyn Monroe-ról készült nyomata pedig 350 ezer euróért (106 millió forintért) kelt el.

"Tudom, hogy Önök közül mindenkinek van valakije, akit az AIDS miatt vesztett el. Most tartunk az AIDS-szel való leszámolás kezdeténél" - mondta befejezésül Sharon Stone, az est háziasszonya a kilencszáz vendégnek, akik kizárólag meghívóval vehettek részt az eseményen. A Cannes-on kívül fekvő szállodában, a Hotel du Capban megrendezett gálán Jessica Chastain, John Travolta, Justin Bieber és Harvey Weinstein is jelen volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.