Vizuál

Christopher Plummer a zongora mellől szórakoztatta kollégáit a forgatási szünetekben

2021.02.10. 11:10
Ajánlom
Kevesen tudják, hogy fiatalkorában klasszikus zongoraművésznek készült, végül a színház világa csábította el. Amikor csak tehette, a billentyűkhöz ült, A muzsika hangja forgatási napjai után késő éjszakáig játszott a többieknek.

Február 5-én elhunyt Christopher Plummer, vagy ahogy sokan ismerték, A muzsika hangja című film von Trapp kapitánya. A kanadai színész elsőrangú Shakespeare-játékos volt, csibészes mosolya pedig sokak kedvencévé tette.

Azt talán kevesen tudják, hogy Plummer fiatalkorában nem színészi, hanem zongoraművészi karrierről álmodott. Végül a színház iránti szenvedély győzött, de a hangszer szeretete megmaradt. Gyakran szórakoztatta színésztársait játékával, ha volt zongora a közelben.

Az alábbi felvételen A muzsika hangja forgatási szünetében játszik.

 

 

Néhány éve a film másik sztárjával, Julie Andrews-zal közösen emlékeztek a munkára. „Fenomenális voltál, ha nem forgott a kamera, mindig mosolyt csaltál az arcunkra” – mondta a színésznő. – „Késő éjszakákba menően zongoráztál!”

Plummer abban a beszélgetésben elmondta, hogy miután színészetre adta a fejét, már nem kínlódott a kottával, fül alapján játszotta vissza a zenét. „Nos, azt nem tudom, hogy lehet Rachmaninovot fülről játszani, barátom” – hitetlenkedett Andrews. Plummer szerint megteszi, ha a bal kéz eljátszadozik, és az sem baj, ha közben „kimarad 25 ezer hang”.

Az alábbi felvétel az Elsa & Fred forgatása alatt készült, a romantikus vígjátékot Shirley MacLaine-nel készítette a színész 2013-ban.

Még egy videót mutatunk. Az alábbi felvételen a Kis gyopár (Edelweiss) hallható A muzsika hangjával, Plummer eredeti énekhangjával.

Elhunyt Christopher Plummer

Kapcsolódó

Elhunyt Christopher Plummer

Elhunyt 91 évesen Christopher Plummer, akinek egyik leghíresebb szerepe von Trapp kapitány volt A muzsika hangjában, és 82 évesen a legidősebb színész volt, aki Oscar-díjat kapott egy alakításáért.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Vizuál beszámoló

Szelíd mondatok, megsemmisítő ítéletek

Nádas Péter gondolataiba nyerhetünk betekintést Kárpáti György Mór dokumentumfilmjében, amely szemet gyönyörködtető módon tárja elénk az író gombosszegi házát és a környező természet élővilágát.
Vizuál ajánló

Sokáig titokban dolgozott pincéjében a cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek kiállításával nyitja meg rendezvénysorozatát a Műcsarnokban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: E-vel kezdtem el

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Tankcsapda fotó kapcsán az E-klubbal kapcsolatos személyes élményeiről olvashatunk.
Vizuál ajánló

„Legalább még itt vagyunk” – az it's fine mozgalom kiállítása a Bunker Galériában + KÉPEK

A kiállítás alkotóinak célja, hogy közösséget teremtsenek azokkal, akik a kilátástalanság, a folyamatos rossz hírek és a világbizonytalanság korában úgy érzik, egyedül maradtak apátiájukkal.