Vizuál

Claude Lanzmann monumentális Shoah filmje is látható a holokauszt nemzetközi emléknapján

2020.01.26. 12:30
Ajánlom
75 éve, 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozataiból ajánlunk.

A berlini nemzetközi irodalmi fesztivál (ilb) és a Goethe Intézet által világszerte közzétett felhívás eredményeképpen sok más szervezettel és intézménnyel együtt, az Izraeli Kulturális Intézet különleges, egész napos vetítést rendez, amelyen teljes egészében megtekinthetjük Claude Lanzmann, 1974–1985 között készített 9,5 órás Shoah c. filmjét. A filmvetítést Budapesten a Goethe Intézet és az Izraeli Kulturális Intézet közösen szervezik meg, mivel fontos számukra, hogy együtt emlékezzenek a holokauszt áldozataira.

Tanúvallomás a halálról

Auschwitz_aerial_view_RAFWikipedia-111705.jpg

Légifelvétel az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborról (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Claude Lanzmann Shoah c. filmje (a héber szó jelentése: megsemmisítés) több mint tizenegy évig készült (1974–1985), és tanúvallomásokat tartalmaz az európai zsidóság ellen a nemzetiszocialista uralom idején elkövetett népirtásról. A filmben túlélő áldozatok, valamint tettesek és szemtanúk szólalnak meg. Sokan közülük harminc év elteltével első alkalommal mondják el történetüket. Claude Lanzmann szerint a Shoah nem a túlélésről szól, hanem „tanúvallomás a halálról”. Nem arra kéri a tanúkat, hogy emlékezzenek vissza a tapasztalataikra; kérdezési technikája arra készteti a kérdezetteket, hogy újra átéljék a múltban történt eseményeket.

Kérdései olyan helyekre vonatkoznak, ahol zsidókat gyilkoltak meg – ilyen volt például Helmno, Treblinka, Auschwitz-Birkenau és a varsói gettó. Az elbeszélések leleplezik a megsemmisítés bürokratikus mechanizmusát, amely a gettókban kezdődött, és a koncentrációs és megsemmisítő-táborokban folytatódott. A kilenc és fél órás film csak egyetlen archív dokumentumot használ fel. Egyébként kizárólag tanúvallomásokra és azokra az újonnan felvett filmanyagokra támaszkodik, amelyek a halál helyeit mutatják be abban az állapotban, amelyben a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején voltak. A film erős hatása ennek a radikálisan új megközelítési módnak tulajdonítható, amelyben egymás mellé kerülnek a tanúvallomások és a filmfelvételek azokról a helyekről, amelyekre a tanúk emlékei vonatkoznak.

Egyedül utaztam ezekre a helyekre, és rájöttem, hogy kombinálni kell a két szempontot. Tudni és látni kell, de ugyanúgy látni és tudni kell. Emiatt jelentenek nagy problémát a helyek. Ez a film a földön jár, ebben a filmben rendkívül fontos szerepet játszik a topográfia és a földrajz.” (Lanzmann)

Claude Lanzmann két részre osztotta a filmet, hogy több szünet legyen, január 27-én négy részletben vetítik:

1. Rész | 10:00–12:15
2. Rész | 13:00–15:00
3. Rész | 15:15–17:55
4. Rész | 18:10–20:45

Vetítések az Urániában

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából vetítéssorozatot tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. Két kiemelt vetítésen látható A Jób lázadása felújított kópiája, és egyetlen alkalommal A titkos túlélő című dél-afrikai dokumentumfilm. A vetítéseket követően beszélgetéssel és közönségtalálkozóval emlékeznek az európai zsidóság ellen a nemzetiszocialista uralom idején elkövetett népirtásra.

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című, 1984-ben Oscar-díjra jelölt játékfilmje, A Jób lázadása a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből. A klasszikus filmalkotás újra moziforgalmazásba kerül, miután tavaly a Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Program keretében teljes körűen felújították.

A január 27-i, hétfői vetítésen jelen lesz Kabay Barna társrendező-producer, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Fehér Gábor, a film egykori gyermekfőszereplője, akikkel Molnár Antal történész beszélget.

Másnap, január 28-án 19 órától a MAZSIHISZ - Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Izrael Állam Nagykövetsége és a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége együttműködésének köszönhetően egyetlen alkalommal látható lesz A titkos túlélő című dokumentumalkotás, amely a 92 éves, Johannesburgban élő Veronica Phillips holokauszttúlélő történetét meséli el. Veronica Phillipst zsidó származása miatt 1944. december 1-jén deportálták Budapestről. Csodával határos módon túlélte a koncentrációs tábort. A háború után hazatért Magyarországra, majd mikrobiológiát és genetikát tanult Londonban. Ezt követően Dél-Afrikába költözött, ahol a Witwatersrand Egyetem oktatója lett. Mindazt, amit a filmben a megmeneküléséről elmond, történészek és szakértők egészítik ki, feltárva a korszak összefüggéseit, amelyben mindez megtörténhetett.

A január 28-i vetítésen jelen lesz a rendező, Jonathan Andrews is.

Atitkostulelo2-114933.jpg

Jelenet A titkos túlélő c. filmből (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A két kiemelt vetítésen kívül az Uránia több műsorrendi filmjével is emlékezik a vészkorszakra. Továbbra is műsoron szerepel Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje, Magyarország idei Oscar-jelöltje, amely két, családját vesztett holokauszttúlélő, egy felnőtt orvos és egy kamaszlány egymásrautaltságáról és barátságáról szól.

A héten debütál az Urániában a Jojo nyuszi című cseh-új-zélandi-amerikai filmdráma. Taika Waititi (a Vademberek hajszája rendezője) a tőle megszokott stílusban, érzelemmel és költői játékossággal meséli el egy magányos német kisfiú, Jojo történetét, akinek megrögzött nacionalista elképzelései alapjaiban rendülnek meg a világról, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán.

Február 6-án kerül műsorra a részben Magyarországon forgatott kanadai-angol játékfilm, A nevek dala, amelynek zártkörű díszbemutatója az Urániában volt. Főhőse, Martin (Tim Roth) évtizedeken át keresi gyerekkori barátját, Dovidl-t, a lengyel-zsidó hegedűs csodagyereket (Cliwe Owen), aki röviddel rég várt hangversenye előtt, 1951-ben titokzatos körülmények között eltűnt Londonban. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. 

 

Fejléckép: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.