Vizuál

Crazy Horse(s)

2011.03.11. 17:55
Ajánlom
Az Arany Rajzszög Díjas Tóth Andrej legújabb kiállításával köszöntik a tavaszt az A38 új kiállítóterében.

A kiállítóteret már korábban is felavatták, egész pontosan előző év novemberében, amikor a dideregve kíváncsiskodók szentimentálisan elszívták első szál cigarettájukat a fehér dobozban álldogálva, szokatlanul közel a Duna víztükréhez, azonban ez most más. Ahogy így tavasz előtt már rásüt a nap a fehér festékre, az minden lehetséges ígéretet magában hordoz a kellemes májusi, ingyenborozós estéktől a fülledt, fröccsel könnyített augusztusi éjszakákig, amikor nem lesz ember, aki lezavarja a megnyitóra érkezett, és aztán órákig hűsölő, embereket a fedélzetről.

Persze most még az ajtó mögötti szélárnyék a kedvenc helyszín, de Tóth Andrej képei bársonyos vöröseikkel segítenek átmelegíteni a fagyoskodókat. A fiatal grafikusművész 2003-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, majd nemsokkal diplomája után lecsapott rá az épp frissen nyitott A38 hajó. Andrejnek köszönhetjük azóta a hely papírcsónakos logóját, az étterem és a honlap dizájnját és a megszámlálhatatlan mennyiségű koncertplakátot, amelyekkel három éven keresztül zsinórban elnyerte az Év Kulturális Plakátja Díjat.

Emellett időről-időre festményeit is a nagyközönség elé tárja, és a legutóbbi „Dolce Vita Bed&Breakfast" olasz tematikája után most a franciákat veszi sorra. A Crazy Horse kabaré Párizs nevezetessége, amivel Andrej az európai értelemben vett szórakoztatóipar aranykorát idézi meg. A 20. század eleji párizs éjszaka toposza ad otthont az alkotó groteszk figuráinak: nőknek, akiknél éppolyan felesleges modorosság a melltartó mint a teltkarcsúság eufemizmusa.

Ez nem a Botero-féle, egészségtől kicsattanó hájasság, inkább a fellépés szüneteiben ajándék trüffeleket magukba gyömöszölő, sokféle lányok kövérsége, akik temperamentumuknak megfelelően más és más madár fejével jelennek meg. Ditta Von Teese igazi dívaként, hófehér testtel és ívelt hattyúnyakkal, a klub többi fantasztikus nevű művésznője (mint Daizy Blu és Ruby Chromatic) pedig izmos, vaskos lábakkal.

A legnépszerűbb kép kétségtelenül a címadó munka, ahogyan a galéria kötelékébe tartozó Dr. Máriás a katalógushoz írt előszavában nevezi, az őrjítő cupák, ami talán plakátszerűségével ragadja meg a figyelmet. Pluszpont jár a képek letisztult színvilágáért és a kevés motívumért, amit talán a grafikusi vénának köszönhetünk.

Tóth Andrej: Crazy Horse
A38 Művészdereglye
Nyitva: március 19-ig, telefonos egyeztetés szükséges, mivel rendezvények alatt a kiállítás nem látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.