Vizuál

Csaknem 330 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján

2022.06.30. 14:55
Ajánlom
Kétszer annyi ember vonzott idén Múzeumok Éjszakája, mint a tavalyi évben. A legtöbben a Szépművészeti Múzeumra programjaira voltak kíváncsiak június 25-én, de a vidéki helyszíneket is sokan látogatták az ország legnépszerűbb kulturális eseményén.

Nem sikerült ugyan megdönteni a 2019-es rekordot, de a tavalyi évhez képest így is kétszer annyi belépést regisztráltak június 25-én a Múzeumok Éjszakáján – közölte a Kossuth Rádióban Hoppál Péter. A kultúráért felelős államtitkár elárulta, míg 2021-ben 164.778-an, 2022-ben 329.174-en jártak valamelyik múzeumban, közgyűjteményben vagy levéltárban egyetlen este alatt.

Elmondta, a programon mintegy 430 (126 budapesti, 305 vidéki) intézmény vett részt, rekordszámú, több mint 2500 programmal. Az Újragombolt Hagyományok kiemelt témához is rengeteg esemény kapcsolódott, ebből az államtitkár szerint tehát jól látható az a munka, amit az intézmények fektetnek nemcsak ezen az estén, hanem egész évben abba,

hogy interaktív, a 21. század embere számára is jól értelmezhető kreatív, élményalapú programokat hozzanak létre.

288858239_5523182524387723_4527384608993112177_n-144151.jpg

Látogatók a 2022-es Múzeumok Éjszakáján (Fotó/Forrás: Múzeumok Éjszakája Facebook-oldala)

Beszélt arról is, hogy

a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapjának látogatottsága is rekordot döntött idén, közel 50%-kal nőtt az eddig mért legmagasabb adathoz képest.

Az oldal látogatottsági adatai azt mutatják, hogy egyre több fiatalt vonz a program – tette hozzá. A 18-24 éves korosztályból érdeklődők száma idén már 27%-ot tett ki. Ez köszönhető az intézmények egyre interaktívabb programjainak, valamint annak, hogy az eseményt felvezető időszaka alatt a szervezők olyan kommunikációs kampányelemeket helyeztek előnybe, melyekkel a fiatalabb korosztály megszólítására törekedtek – mondta Hoppál Péter, aki elárulta, hogy a rendezvény hivatalos Facebook-oldala szintén rekordszámú elérést produkált, mintegy 2,1 millió ember látta a programokat, tartalmakat. A 20. Múzeumok Éjszakája rendezvény tradíciója és brandje méltán a legerősebb kulturális hívószó ma az országban.

A leglátogatottabb 10 intézmény között szép számmal voltak idén vidéki helyszínek is. A legnépszerűbb idén is a Szépművészeti Múzeum volt 15.000 látogatóval, a képzeletbeli ezüstérmet az egy hónapja megnyílt Néprajzi Múzeum nyerte el 11.254 látogatóval, míg a 2022-es kiemelt város, Szolnok éjszakáig nyitva tartó múzeumaiba – még a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is – idén 11 ezren látogattak el.

TOP 10 intézmény látogatószáma:

Szépművészeti Múzeum

15.000 fő

Néprajzi Múzeum

11.254 fő

SZOLNOK - kiemelt helyszín - 25 városi 9 vidéki helyszín

11.000 fő

Budapesti Rendőr-főkapitányság

10.320 fő

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

8750 fő

Magyar Nemzeti Galéria

8000 fő

Szent István Király Múzeum - Székesfehérvár

7786 fő

Móra Ferenc Múzeum - Szeged

7040 fő

Bozsó Gyűjtemény

6953 fő

Janus Pannonius Múzeum - Pécs

6449 fő

Fejléckép: Látogatók a Szépművészeti Múzeumnál (Fotó/Forrás: Múzeumok Éjszakája Facebook-oldala)

Az ördög a részletekben rejlik

Kapcsolódó

Az ördög a részletekben rejlik

Megnyílt az idei év leginkább várt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, és gyakorlatilag azonnal hosszú sorok alakultak ki az épület előtt. A művész halála után 500 évvel is sokan szeretnének elmerülni Hieronymus Bosch rejtélyes világában. Vajon mit tudott a németalföldi festő, amire még mindig rezonálunk?

 Amikor pancsolni indul a kislány

Amikor pancsolni indul a kislány

Fabulon naptej, Bambi, NDK-s hűtőláda, Orion rádió és falatnyi bikiniben napozó nők ­– igazi retró hangulatú szabadtéri kiállításon jártunk a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.