Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

2022.12.02. 14:30
Ajánlom
160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.

Két kivételesen erős téli aukcióra készül a 25. évét záró Virág Judit Galéria: december 17-én kortárs műveket kínálnak eladásra, míg két nappal később, 19-én klasszikus alkotásokat mutatnak be. Az utóbbi eseményen két művészeti szenzációt is elárvereznek: a tételek között szerepel ugyanis Rippl-Rónai József és Vaszary János egy-egy, évtizedek óta nem látható remekműve is.

Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című, 1923-ben festett munkáját 1928-ban állították ki utoljára, párja, A geszti kastély Somogyban ma is a Magyar Nemzeti Galéria egyik kincse.

rippl_ronai_jozsef-142130.jpg

Rippl-Rónai József: A geszti kastély kertjében (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A szóban forgó mű a művész „kukoricás” festményeinek egyik kiemelkedő darabja, az alkotó egyik legmerészebb, hibátlan tájképe. Ezt jelzi kikiáltási ára is: 160 millió forintról indul. A magyar műkincspiac történetében eddig egyetlen mű, Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye indult ugyanekkora kikiáltási árról, végül 460 millió forintért kelt el tavaly.

A másik remekmű a 19-i árverésen Vaszary János Alassiói tengerpart című alkotása, amely a művész egyik legszebb itáliai festménye. A kép 1940-ben eltűnt a szakma és a nagyközönség szeme elől, nyolcvan évvel később került elő, tökéletes állapotban. Kikiáltási ára 65 millió forint.

vaszary_jozsef-142130.jpg

Vaszary József: Alessiói tengerpart (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A december 17-i kortárs aukción olyan alkotók műveire lehet licitálni, mint Bak Imre, Birkás Ákos, Csernus Tibor, Deim Pál, Fajó János, Hencze Tamás, Lakner László és Nádler István.

„Ennél méltóbban nem is zárhatnánk jubileumi évünket. Gyönyörű festmények kerültek a kínálatunkba, értékes és erős anyag állt össze mindkét árverésre. Örömmel tölt el bennünket, hogy a hazai klasszikus piac már annyira jelentős, hogy egyre több kép tér haza külföldről  akár száz év után is. Hihetetlenül megerősödött a hazai kortársak iránti kereslet is, negyed évszázada dolgozunk azon, hogy alkotóink presztízse elérje azt a szintet, amit megérdemelnek. Decemberi 17-e kétségtelenül a kortárs festészet ünnepe lesz” – idézte a galéria közleménye Kelen Anna művészettörténészt, az aukciók vezetőjét.

A képeket bemutató ingyenes kiállítást december 3. és 18. között tekinthetik meg az érdeklődők a Virág Judit Galériában (1055. Falk Miksa utca 30.) 

Fejléckép: Rippl-Rónai József festménye a Virág Judit Galériában (Fotó/Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Kapcsolódó

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Virág Judit Galéria és Aukciósház: 25 évvel ezelőtt, 1997. május 31-én nyitották meg kapujukat a Falk Miksa utcában. Történetükhöz több magyar aukciós rekord is köthető, erről és a hazai műtárgypiac újjászületéséről is beszélgettünk Virág Judittal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.