Vizuál

Csaknem tényleg mindent vitt a Minden, mindenhol, mindenkor a 95. Oscar-gálán

2023.03.13. 07:20
Ajánlom
Az önironikus multiverzumfilm nyerte a legjobb filmnek járó elismerést, de az est során még hat másik díjat is átvehettek a készítők. A gála másik nagy nyertese a Nyugaton a helyzet változatlan volt. Brendan Fraser és Jamie Lee Curtis is arany szobrocskával távozhatott.

Némileg borult a papírforma a 95. Oscar-gálán, ahol olyan remek alkotások maradtak arany szobor nélkül, mint például a Tár, A szomorúság háromszöge vagy A sziget szellemei. Ennek az oka pedig nem más, mint a Minden, mindenhol, mindenkor című, önironikus multiverzumfilm, amely tizenegy jelöléséből hetet váltott díjra a gálán.

Multiverzumfilm arról, miért legyünk kedvesek

Kapcsolódó

Multiverzumfilm arról, miért legyünk kedvesek

A felszínen egy sablonos szuperhősfilm Dan Kwan és Daniel Scheinert legújabb alkotása, a Minden, mindenhol, mindenkor, valójában azonban egy gyönyörű allegórián keresztül az emberi létezésről képes beszélni. Olyan ritka mű, amely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ugyanis

Daniel Kwannak és Daniel Scheinertnek ítélte a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, valamint a legjobb rendezés díját is.

Emellett a történet három szereplőjét is elismerték: a legjobb férfi mellékszereplőnek Ke Huy Quant választották, míg a legjobb női mellékszereplő Jamie Lee Curtis lett, aki élete első jelölésével rögtön diadalmaskodott. A legjobb színésznőnek járó szobrocskát Michelle Yeoh vehette át, ezzel legyőzve a legnagyobb riválisának tartott Cate Blanchettet, aki a Tárban nyújtott remek alakítást. A Minden, mindenhol, mindenkor mindemellett a legjobb vágás kategóriájában is győzött, Paul Rogers vehette át az elismerést.

GettyImages-1473117297-071319.jpg

Michelle Yeoh és Brendan Fraser (Fotó/Forrás: Emma McIntyre/Getty Images Hungary)

A legjobb férfi főszereplő kategóriájában azonban bejött a papírforma, minthogy az akadémia a díjat Brendan Frasernek ítélte oda,

aki A bálnában nyújtott letaglózó erejű alakításával tért vissza hosszú évek után egy nagyjátékfilmben. Darren Aronofsky filmjét később a legjobb smink és haj kategóriájában is elismerték.

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

Kapcsolódó

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.

Az est másik nagy nyertese a Nyugaton a helyzet változatlan című német első világháborús dráma, amely négy kategóriában is győzött. Edward Berger alkotása kapta ugyanis a legjobb nemzetközi film, a legjobb operatőri munka (James Friend), a legjobb látványterv- és díszlet (M. Goldbeck és Ernestine Hipper), valamint a legjobb eredeti filmzene (Dasche Daunhauer) díját.

Háborús filmek terén a helyzet változatlan

Kapcsolódó

Háborús filmek terén a helyzet változatlan

Kilenc kategóriában jelölték Oscarra az Erich Maria Remarque regényéből adaptál Nyugaton a helyzet változatlan című filmet.

A legjobb adaptál forgatókönyv díját Sarah Polley kapta a Women Talking című filmjéért.

A legjobb animációs filmnek Guillermo Del Toro Pinokkióját találta az akadémia.

GettyImages-1473115601-071319.jpg

Edward Berger (Fotó/Forrás: Emma McIntyre/Getty Images Hungary)

A legjobb dokumentumfilm pedig az orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny lett. A díjat felesége vette át, mivel Navalnij jelenleg is börtönben van.

Az est során díjazták még a Top Gun: Mavericket (legjobb hang), A fekete párduc 2-t (legjobb jelmez), illetve az Avatar: A víz útját is (legjobb vizuális effekt.)

A díjazottak teljes listáját ITT érhetjük el.

Fejléckép: Jonathan Wang, Dan Kwan és Daniel Scheinert (Fotó/Forrás: Emma McIntyre/Getty Images Hungary)

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Kapcsolódó

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.

A bűn és bűnhődés feketedoboza – kritika a Tárról

A bűn és bűnhődés feketedoboza – kritika a Tárról

Todd Field új filmje azt sugallja, hogy a földi életben csupán részigazságokat, a valóság kis szeleteit ismerhetjük meg, ezért jobb lenne, ha az ítélkező szerepét nem vállalnánk fel önként és dalolva.

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

Akinek pénze van, az bármit megtehet, és meg is tesz, akinek pedig nincs, annak hirtelen elvei lesznek – nagyjából így lehetne összegezni Ruben Östlund új filmjének központi gondolatát. A szomorúság háromszöge teljes joggal söpörte be a cannes-i Arany Pálmát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.