Vizuál

Cseh design régizene mellé

2012.04.27. 08:07
Ajánlom
A Prónay-kastélyban, egy műemlék templomban és a Legéndi Kastélyban megrendeztt ProArtFesten, vagyis Pünkösdi Régizene Fesztiválon május 25-től a cseh Ondřej Oliva szobrászművész kisplasztikai kiállítását is meg lehet majd nézni.

Ondřej Oliva a Prágai Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán 2010-ben végzett Jaroslav Róna festő- és szobrászművész egyik első tanítványaként. 24 évesen mutatkozott be először, Spanyolországban a "sympozia I semana del marmol" szimpóziumon. Ondřej az utóbbi években rendszeres meghívottja csoportos kiállításoknak és már négy önálló kiállítása volt és második helyezést ért el egy versenyen, amelyet Černošice város kútjára írtak ki.

Jellegzetes egyedi technikával készített műveit jól ismeri a közönség - munkájára jellemző, hogy komoly analízis iróniával és játékossággal párosul, modern és ötletes dizájn megoldásokra koncentrál. Gourmet című kiállítására Oliva készített például egy két méteres hús és villa szobrot is a vegetáriánusok tiszteletére, a gourmet világot kombinálva a technika, kultúra és kortárs életstílus világával. Egyedi formájú szobrait szívesen mutatja be új kontextusokban, legutóbb például a Semily vízerőműben.

"Általánosságban olyan vizuálisan izgalmas és attraktív alkotásokat szeretek létrehozni, amelyek formájukban és tartalmukban egyaránt értelmezhetőek bárki számára. Ezért van az, hogy a választott témáim általában a mindennapi életből indulnak ki; így a látogatók könnyen saját élményeikre tudják kivetíteni azokat." (Ondřej Oliva)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.