Vizuál

Csiki-csuki az Aba-Novák-kiállításon

2017.06.21. 15:46
Ajánlom
A művész unokája és örököse, Kováts Kristóf június 16-án rendhagyó módon nyitotta meg a székesfehérvári Csók István Képtárba meghirdetett, majd elhalasztott Aba-Novák Vilmos-tárlatot. Arról, hogy mi áll a hivatalos megnyitó elmaradásának háttérben, csak találgatások vannak. Az alábbi videóban Kováts maga mondja el, miért döntött a megnyitó mellett.

Színek és megint színek címmel tervezett Aba-Novák Vilmos olaszországi munkáiból összeállított tárlatot a székesfehérvári Csók István Képtár, a június 16-ra meghirdetett megnyitót azonban néhány nappal korábban lefújták. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a megnyitó váratlan és nem túl etikus elhalasztásának hátterében a múzeum belső konfliktusai állnak.

Mivel a kiállítás már teljesen készen volt, Aba-Novák unokája és örököse, Kováts Kristóf Facebook-oldalán bejelentette, hogy saját magának megnyitja a tárlatot. „Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

"Tudok egy olyan megnyitóról, egy Vajda Lajos-kiállításról, ahol az egyik Vajda örökös a megnyitó alatt leemelt egy képet a falról és hazavitt azzal, hogy nem járul hozzá, hogy a kiállításon ez a kép szerepelhessen, mert az egész kiállítással nem ért egyet" - indította egy erős felütéssel Kováts Kristóf június 16-án megtartott megnyitó beszédét.

Én ezzel a kiállítással nagyon egyetértek. Itt Aba-Novák minden oldaláról látható"

- folytatta a művész unokája és örököse. Majd miután számba vette a kiállított műveket és a festőhöz kötődő személyes tárgyakat, leszögezte, hogy a feliratoktól a világításig, minden készen áll a megnyitóra. "Technikailag ez [a kiállítás] ma megnyitható. Ugyanakkor ezt a kiállítást technikai okokra való hivatkozással nem lehet ma megnyitni. Sajnálom. Én ilyen technikai okról nem tudok."

Kováts akciója sikerrel járt. Az eseményről - melyen állítólag ott volt a múzeum igazgatója is - készült alábbi felvételen hallható Kováts megnyitóbeszéde, közben a kiállításról láthatnak képeket a nézők.

Arról, hogy végül mikor nyílik meg a tárlat - már ha tervezik megnyitni egyáltalán - szintén nincs pontos értesülés. Kováts azt mondta, neki a Múzeumok Éjszakáját, vagyis június 24-ét jelölték meg a következő időpontnak, de hozzátette, az is előfordulhat, hogy a tárlatot kizárólag azon az estén lehet majd látogatni, előtte és utána nem. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Vizuál

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Klasszikus

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.