Vizuál

Csiki-csuki az Aba-Novák-kiállításon

2017.06.21. 15:46
Ajánlom
A művész unokája és örököse, Kováts Kristóf június 16-án rendhagyó módon nyitotta meg a székesfehérvári Csók István Képtárba meghirdetett, majd elhalasztott Aba-Novák Vilmos-tárlatot. Arról, hogy mi áll a hivatalos megnyitó elmaradásának háttérben, csak találgatások vannak. Az alábbi videóban Kováts maga mondja el, miért döntött a megnyitó mellett.

Színek és megint színek címmel tervezett Aba-Novák Vilmos olaszországi munkáiból összeállított tárlatot a székesfehérvári Csók István Képtár, a június 16-ra meghirdetett megnyitót azonban néhány nappal korábban lefújták. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a megnyitó váratlan és nem túl etikus elhalasztásának hátterében a múzeum belső konfliktusai állnak.

Mivel a kiállítás már teljesen készen volt, Aba-Novák unokája és örököse, Kováts Kristóf Facebook-oldalán bejelentette, hogy saját magának megnyitja a tárlatot. „Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

"Tudok egy olyan megnyitóról, egy Vajda Lajos-kiállításról, ahol az egyik Vajda örökös a megnyitó alatt leemelt egy képet a falról és hazavitt azzal, hogy nem járul hozzá, hogy a kiállításon ez a kép szerepelhessen, mert az egész kiállítással nem ért egyet" - indította egy erős felütéssel Kováts Kristóf június 16-án megtartott megnyitó beszédét.

Én ezzel a kiállítással nagyon egyetértek. Itt Aba-Novák minden oldaláról látható"

- folytatta a művész unokája és örököse. Majd miután számba vette a kiállított műveket és a festőhöz kötődő személyes tárgyakat, leszögezte, hogy a feliratoktól a világításig, minden készen áll a megnyitóra. "Technikailag ez [a kiállítás] ma megnyitható. Ugyanakkor ezt a kiállítást technikai okokra való hivatkozással nem lehet ma megnyitni. Sajnálom. Én ilyen technikai okról nem tudok."

Kováts akciója sikerrel járt. Az eseményről - melyen állítólag ott volt a múzeum igazgatója is - készült alábbi felvételen hallható Kováts megnyitóbeszéde, közben a kiállításról láthatnak képeket a nézők.

Arról, hogy végül mikor nyílik meg a tárlat - már ha tervezik megnyitni egyáltalán - szintén nincs pontos értesülés. Kováts azt mondta, neki a Múzeumok Éjszakáját, vagyis június 24-ét jelölték meg a következő időpontnak, de hozzátette, az is előfordulhat, hogy a tárlatot kizárólag azon az estén lehet majd látogatni, előtte és utána nem. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.