Vizuál

Csiki-csuki az Aba-Novák-kiállításon

2017.06.21. 15:46
Ajánlom
A művész unokája és örököse, Kováts Kristóf június 16-án rendhagyó módon nyitotta meg a székesfehérvári Csók István Képtárba meghirdetett, majd elhalasztott Aba-Novák Vilmos-tárlatot. Arról, hogy mi áll a hivatalos megnyitó elmaradásának háttérben, csak találgatások vannak. Az alábbi videóban Kováts maga mondja el, miért döntött a megnyitó mellett.

Színek és megint színek címmel tervezett Aba-Novák Vilmos olaszországi munkáiból összeállított tárlatot a székesfehérvári Csók István Képtár, a június 16-ra meghirdetett megnyitót azonban néhány nappal korábban lefújták. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a megnyitó váratlan és nem túl etikus elhalasztásának hátterében a múzeum belső konfliktusai állnak.

Mivel a kiállítás már teljesen készen volt, Aba-Novák unokája és örököse, Kováts Kristóf Facebook-oldalán bejelentette, hogy saját magának megnyitja a tárlatot. „Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

"Tudok egy olyan megnyitóról, egy Vajda Lajos-kiállításról, ahol az egyik Vajda örökös a megnyitó alatt leemelt egy képet a falról és hazavitt azzal, hogy nem járul hozzá, hogy a kiállításon ez a kép szerepelhessen, mert az egész kiállítással nem ért egyet" - indította egy erős felütéssel Kováts Kristóf június 16-án megtartott megnyitó beszédét.

Én ezzel a kiállítással nagyon egyetértek. Itt Aba-Novák minden oldaláról látható"

- folytatta a művész unokája és örököse. Majd miután számba vette a kiállított műveket és a festőhöz kötődő személyes tárgyakat, leszögezte, hogy a feliratoktól a világításig, minden készen áll a megnyitóra. "Technikailag ez [a kiállítás] ma megnyitható. Ugyanakkor ezt a kiállítást technikai okokra való hivatkozással nem lehet ma megnyitni. Sajnálom. Én ilyen technikai okról nem tudok."

Kováts akciója sikerrel járt. Az eseményről - melyen állítólag ott volt a múzeum igazgatója is - készült alábbi felvételen hallható Kováts megnyitóbeszéde, közben a kiállításról láthatnak képeket a nézők.

Arról, hogy végül mikor nyílik meg a tárlat - már ha tervezik megnyitni egyáltalán - szintén nincs pontos értesülés. Kováts azt mondta, neki a Múzeumok Éjszakáját, vagyis június 24-ét jelölték meg a következő időpontnak, de hozzátette, az is előfordulhat, hogy a tárlatot kizárólag azon az estén lehet majd látogatni, előtte és utána nem. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.