Vizuál

Csobbanás

2009.07.14. 16:31
Ajánlom
Strandolni jó, lehet ehhez bármit is hozzáfűzni? Úgy tűnik, igen.

A Swimmingpool című kiállítás éppen a medence mint élettér koncepcióját gondolja tovább. Hét fiatal művész festményeken és fotókon, videó-installáción keresztül reflektál víz és ember viszonyára, pontosabban az ember által mesterségesen létrehozott vizes körülményekre.

Maga az ötlet, hogy az úszás valós élményétől elszakadó, olykor konceptuális jellegű művek is helyet kaphattak a teremben, könnyed nézelődés helyett rögtön kritikai befogadásra ösztönöz. A képek az előzetes várakozással ellentétben nem feltétlenül nyári élményeinket idézik fel, napfény helyett sokszor mesterséges megvilágítással, szigorú formákkal dolgoznak az alkotók.

A kiállítás kontextusa újraértelmezi a változatos technikával, egymástól függetlenül született képeket. A gyűjtemény darabjai, melyek nem erre az alkalomra készültek, végül összefüggésekkel teli hálózattá alakulnak. A kis alapterületű galériában berendezett tárlatot összefogja a néhány, strandra jellemző motívum: díszletként megjelenik a napernyő, a felfújható medence, illetve egy kisebb homokozó is. Verbics Ágnes videó-installációja eközben víz alatt érzékelhető hangokat idézi meg: játékos és egyben elidegenítő tárgyak, zörejek veszik körül a látogatót, ahogy maguk a művek is hasonló jelentésmezővel - a játékosság és a komolyság elemeivel - dolgoznak.

A fotó  műfajában érdekes kísérlet Dobos Réka lambda print-sorozata feszültséget keltő, izgalmas kompozíciók, melyek a víz felhasználási lehetőségeire - mosogatás, tisztálkodás, úszás -, ezek határhelyzeteire játszik rá. Mosogatás az uszodában, kis medence a nappaliban, víz helyett csupán az árnyék illúziója.

Elek Judit Katalin Ups and downs No12 című digitális fotóján szintén egy ellentétet ragad meg a lebegő gumibaba és a merülő úszók között. Jahoda Réka Hárman című c-printje az egyetlen természetes vizet ábrázoló alkotás, ám legalább annyira kontrollált, mint kiállított társai; a panorámaképnek tűnő fotó valójában montázsként fejthető meg.

Mindegyik fotó  magán viseli a műviség hangulatát, hol az alkalmazott technika, hol az ábrázolt környezet okán. A medence mint az önfeledtség helyszíne nem tűnik evidensnek többé, a kérdés nyitott marad: milyen íratlan szabályok mentén szerveződik egy strandoló közösség, mennyire esetleges az úszás szeretete, és miért is tűnik barátságosnak egy vízzel feltöltött betonkocka?

Swimmingpool
Ferenczi és Tsai Aukciósház
Nyitva: július 30-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.