Vizuál

Csokoládétól a templomi padig

2017.06.23. 11:51
Ajánlom
Igazi böngészgetős kiállítást állított össze a Műcsarnokban a 2017-es Nemzeti Szalon két kurátora, Sára Ernő és Scherer József. A művészetek közt kissé mostohagyerek státuszban lévő iparművészetet mutatják be azzal a nem titkolt céllal, hogy a látogatók felismerjék: mindennapjaik szinte minden mozzanatában jelen vannak a vívmányai.

A Műcsarnok hatalmas tereit látványosan kihasználó, ugyanakkor zegzugos tárlat a lehető legszélesebb közönséget célozza meg: csokoládétól a templomi padokig minden megtalálható benne. Érdeklődési körtől és vérmérséklettől függ, hogy a látogató azon lepődik meg, hogy

a metrómegállók feliratai és jelzései mögött gondosan kitalált koncepció húzódik,

hogy a bankkártyák dizájnját is iparművészek tervezik, vagy hogy a csokoládé is lehet formatervezett.

A kiállításon nyolc ipar- és tervezőművészeti szakterület utóbbi tíz évében született ötleteiből és megvalósult alkotásaiból válogattak a szervezők, a termekben azonban eklektikusan keverednek az egyes területek. 

A termekben a bőség zavara érződik, és az alkotók büszkék erre.

A grandiózusabb darabok: járműmakettek, csillárok, kosztümök, bútorok mellett egészen aprók bújnak meg. Ékszerek, tollak, porcelántárgyak bukkannak fel a tárolókban a közelebb merészkedő látogató előtt. 

A főtermekben a belső terekből haladnak kifelé, a lakások berendezése után az utcai plakátok, buszmegállók, vagy maguk a járművek következnek. "A felhasználás gyakorlati szempontjai felől közelítjük meg a műfajok kavalkádját" - mondta Sára Ernő. 

Külön terem jutott a szakrális tereknek, templombelsőknek és a restaurátoroknak is,

akik képesek helyreállítani egy törött Zsolnay vázát vagy egy gombóccá gyűrt fémdarabból az eredeti ötvös tárgyat

fogalmazott Scherer József tervezőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lapunknak adott interjújában. Prózaibb ágazatokkal, a csomagolással, arculattal - itt találjuk majd a csokoládét -, de a szabadidővel is részletesen foglalkoztak, ebben a tematikában kerültek elő a kulacsok vagy a kerékpárok.

Az ipar- és tervezőművészet területen dolgozó alkotóművészeknek az idei Szalonhoz mérhető megmutatkozási lehetősége utoljára a 2000. évi millenniumi kiállítássorozat kapcsán adódott, szintén a Műcsarnok falai között. Tizenhét év telt el azóta. A Műcsarnok programjába illesztett Nemzeti Szalon sorozat erre a továbbiakban ötévente ad lehetőséget, sorban váltakozva a többi vizuális művészettel.

A szervezők az idős alkotók, a mesterek előtti tisztelgést épp olyan fontosnak tartották, mint azt, hogy a fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.

A tárgyakban bővelkedő termek után kissé kopárnak tűnik a mesterek különterme, ahol a falakon találjuk az egyes alkotók életrajzát saját és munkáik fotójával. Izgalmasabb lett volna, ha ide is kerülnek eredeti tárgyak vagy plasztikusabb megoldások, mint egy falnyira nagyított Wikipédia.

A fiatal alkotók esetében a szervezők nem hagyatkoztak csak a saját tudásukra, a kiállításra kerülő művek begyűjtése és kiválasztása párhuzamosan két vonalon történt.

Felhívást intéztek a 21. életévüket betöltött professzionális alkotókhoz, beküldött műveikből létrehozták a TárHely digitális kiállítást.

Ebbe a virtuális gyűjteménybe minden alkotó az elmúlt 10 év terveiből és megvalósult munkáiból 10 tetszés szerinti munkát küldhetett be. Ezzel párhuzamosan a kurátorok a különböző szakterületeket átlátó kollégák segítségével olyan névsort állítottak össze, amely a szakterületek kiválóságait és az eddigi munkájuk alapján méltán elismerést szerzett fiatalokat tekinti át. Ezek a művészek a kurátoroktól személyes meghívást kaptak, sok esetben konkrét munkára utalva.

Körülöttünk. Ipar- és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

2017. április 22. - augusztus 13.

Műcsarnok

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.