Vizuál

Csokoládétól a templomi padig

2017.06.23. 11:51
Ajánlom
Igazi böngészgetős kiállítást állított össze a Műcsarnokban a 2017-es Nemzeti Szalon két kurátora, Sára Ernő és Scherer József. A művészetek közt kissé mostohagyerek státuszban lévő iparművészetet mutatják be azzal a nem titkolt céllal, hogy a látogatók felismerjék: mindennapjaik szinte minden mozzanatában jelen vannak a vívmányai.

A Műcsarnok hatalmas tereit látványosan kihasználó, ugyanakkor zegzugos tárlat a lehető legszélesebb közönséget célozza meg: csokoládétól a templomi padokig minden megtalálható benne. Érdeklődési körtől és vérmérséklettől függ, hogy a látogató azon lepődik meg, hogy

a metrómegállók feliratai és jelzései mögött gondosan kitalált koncepció húzódik,

hogy a bankkártyák dizájnját is iparművészek tervezik, vagy hogy a csokoládé is lehet formatervezett.

A kiállításon nyolc ipar- és tervezőművészeti szakterület utóbbi tíz évében született ötleteiből és megvalósult alkotásaiból válogattak a szervezők, a termekben azonban eklektikusan keverednek az egyes területek. 

A termekben a bőség zavara érződik, és az alkotók büszkék erre.

A grandiózusabb darabok: járműmakettek, csillárok, kosztümök, bútorok mellett egészen aprók bújnak meg. Ékszerek, tollak, porcelántárgyak bukkannak fel a tárolókban a közelebb merészkedő látogató előtt. 

A főtermekben a belső terekből haladnak kifelé, a lakások berendezése után az utcai plakátok, buszmegállók, vagy maguk a járművek következnek. "A felhasználás gyakorlati szempontjai felől közelítjük meg a műfajok kavalkádját" - mondta Sára Ernő. 

Külön terem jutott a szakrális tereknek, templombelsőknek és a restaurátoroknak is,

akik képesek helyreállítani egy törött Zsolnay vázát vagy egy gombóccá gyűrt fémdarabból az eredeti ötvös tárgyat

fogalmazott Scherer József tervezőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lapunknak adott interjújában. Prózaibb ágazatokkal, a csomagolással, arculattal - itt találjuk majd a csokoládét -, de a szabadidővel is részletesen foglalkoztak, ebben a tematikában kerültek elő a kulacsok vagy a kerékpárok.

Az ipar- és tervezőművészet területen dolgozó alkotóművészeknek az idei Szalonhoz mérhető megmutatkozási lehetősége utoljára a 2000. évi millenniumi kiállítássorozat kapcsán adódott, szintén a Műcsarnok falai között. Tizenhét év telt el azóta. A Műcsarnok programjába illesztett Nemzeti Szalon sorozat erre a továbbiakban ötévente ad lehetőséget, sorban váltakozva a többi vizuális művészettel.

A szervezők az idős alkotók, a mesterek előtti tisztelgést épp olyan fontosnak tartották, mint azt, hogy a fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.

A tárgyakban bővelkedő termek után kissé kopárnak tűnik a mesterek különterme, ahol a falakon találjuk az egyes alkotók életrajzát saját és munkáik fotójával. Izgalmasabb lett volna, ha ide is kerülnek eredeti tárgyak vagy plasztikusabb megoldások, mint egy falnyira nagyított Wikipédia.

A fiatal alkotók esetében a szervezők nem hagyatkoztak csak a saját tudásukra, a kiállításra kerülő művek begyűjtése és kiválasztása párhuzamosan két vonalon történt.

Felhívást intéztek a 21. életévüket betöltött professzionális alkotókhoz, beküldött műveikből létrehozták a TárHely digitális kiállítást.

Ebbe a virtuális gyűjteménybe minden alkotó az elmúlt 10 év terveiből és megvalósult munkáiból 10 tetszés szerinti munkát küldhetett be. Ezzel párhuzamosan a kurátorok a különböző szakterületeket átlátó kollégák segítségével olyan névsort állítottak össze, amely a szakterületek kiválóságait és az eddigi munkájuk alapján méltán elismerést szerzett fiatalokat tekinti át. Ezek a művészek a kurátoroktól személyes meghívást kaptak, sok esetben konkrét munkára utalva.

Körülöttünk. Ipar- és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

2017. április 22. - augusztus 13.

Műcsarnok

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.