Vizuál

Csontváry a dobozban

2010.07.12. 09:56
Ajánlom
Ónodi Eszterrel ez alkalommal nem színészi munkájáról, hanem kedvenc festményéről beszélgetett Eszéki Erzsébet.

Ónodi Eszter Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) Marokkói tanító című festményéről beszélgetett Eszéki Erzsébettel, a teljes képes „mese" elolvasható az Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetben, amely az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Alább egy rövid részlet olvasható Ónodi Eszter történetéből, amelyet Ön is megnyerhet, ha helyesen válaszol kérdésünkre.

-->

„Amikor elkezdtem gondolkodni, milyen festmények állnak közel hozzám, a töprengés után is ugyanaz jutott eszembe, ami elsőre beugrott. Alapvető élményt jelentett számomra, amikor tizenéves koromban egy szakkörben azt a feladatot kaptuk, hogy rajzoljunk le egy képet. Csontváry Marokkói tanító című festményét választottam, mert már az első pillanatban lenyűgöztek a színek. Pedig akkor még csak reprodukción láttam, mégis elbűvölt az egyszerre merész és finom színkezelés.

Miközben elkezdtem másolni a képet, rabul ejtett, folyton új, apró elemeket fedeztem föl benne. Nem tudtam abbahagyni, úgy éreztem, még tovább kell tökéletesítenem. Bár gyerekkoromban sokat rajzoltam, festettem, versenyekre is jártam, ez a szenvedély egyszer csak abbamaradt. Hosszú idő után ez volt az első alkalom, amikor egy kép ilyen elementárisan magával ragadott.

Van valami megbabonázó mágia Csontváry életművében. Nem lehet otthagyni a képeit, nem lehet csak úgy elmenni mellettük. Annyira egyéni a színviláguk, a fények olyan kidolgozottak, finomak, hogy hosszú időn át lehet nézegetni minden részletét. (...)"

Kérdésünk: Mi volt Csontváry Kosztka Tivadar eredeti foglalkozása?

Ha a helyes választ július 19-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.