Vizuál

Csontváry inspirálta bélyegképekből nyílik kiállítás Pécsen

2023.03.17. 11:20
Ajánlom
Kiállítás nyílik Czímer-Szendrei Judit bélyegképeiből a pécsi Művészetek és Irodalom Házában április 6-án. A tárlat több neves festő előtt is tiszteleg: Pablo Picasso, Csontváry Kosztka Tivadar, Victor Vasarely és Vincent van Gogh munkássága inspirálta a képeket.

Czímer-Szendrei Judit 2015-ben alkotta az első képét bélyegekből. Ahogy ő fogalmaz, a képek készítése nyugalmat hozott számára. Műveit használt bélyegek felhasználásával kreálja.  

„A „bélyeggel festés” meghatározást Antal Péter műgyűjtőtől kaptam az első kiállításomon. Olyan alapanyaggal dolgozom, amelynek önálló belső értéke, mondanivalója van; amivel az alkotás folyamatában új értéket hozok létre, amikor saját mondanivalómat kívánom kifejezni.

Tudomásom szerint a világon mintegy tíz hasonló technikával alkotó művészt ismerünk.

Elmondhatom, hogy mindent technikai fogást lépésről-lépésre, képről-képre önállóan dolgoztam ki. Alkotási módszerem egy kicsit mozaik, egy kicsit kollázs és montázs is. Alkottam hát egy új kifejezést technikámra, ez a MoCoMo” – vallja Czímer-Szendrei Judit.

szendreijudit-jpg-103504.jpg

Czímer-Szendrei Judit: Zarándokok régen és ma Csontváry cédrusánál (Fotó/Forrás: Czímer-Szendrei Judit: )

Képeivel az évek során több kiállításon is részt vett, néhány műve olyan jelentős gyűjteményekbe került, mint a debreceni Antal-Lusztig Gyűjtemény.

Alkotásaival bemutatkozott már Londonban, a holland Goudában, a római Magyar Akadémián, Romániában és Írországban is.

Cirkusz című képe a tiranai királyi palotában, a Rózsafüzér királynője pedig Vatikán városban látható. Itthon a budapesti Bélyegmúzeumban mindenki által megtekinthető a Taormina kicsit másképp című kép, az Évára várva pedig bekerült a Hungarikonok gyűjteménybe.

Második pécsi kiállításával az ötven éve elhunyt Pablo Picassoról szeretne megemlékezni, valamint a XX. század „másik nagy festőjének” tartott, Csontváry Kosztka Tivadarról. Műveit azonban Victor Vasarely és Vincent van Gogh munkássága is inspirálta.

STAMP! – Szendrei Judit bélyeg-képalkotó művész kiállítása

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs

Időpont: április 6.-május 5. 

Fejléckép: Zarándokok régen és ma Csontváry cédrusánál (Fotó/Forrás: Czímer-Szendrei Judit)

Így lehet bélyeggel festeni

Kapcsolódó

Így lehet bélyeggel festeni

Szendrei Judit bélyegkép-művész munkáiból Együtt Krisztussal – Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Benczúr Házban. Az Ars Sacra Fesztivál részeként látható tárlat október 2-ig tekinthető meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Vizuál ajánló

Nagyvásznon láthatjuk a Tóth János munkásságát bemutató dokumentumfilmet

Március 31-én különleges vetítés keretében nézhetjük meg az Urániában Medvigy Gábor és Bollók Csaba egész estés dokumentumfilmjét, A kinematográfust, Molnár Piroska narrációjával.
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.