Vizuál

Csorba Lászlót javasolta a szakmai bizottság a Budapesti Történeti Múzeum élére

2023.09.08. 10:40
Ajánlom
A HVG értesülései szerint a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját egyhangúlag támogatta a pályázatokat értékelő bizottság. A másik jelölt Népessy Noémi, az intézmény jelenlegi vezetője volt.

Szeptember 27-én dönt a fővárosi közgyűlés arról, ki vezetheti a következő három évben a Budapesti Történeti Múzeumot. A HVG információi alapján a pályázatokat elbíráló bizottság egyhangúlag támogatta Csorba László történész, a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójának pályázatát.

Bár a bizottság javaslatát a közgyűlésnek nem kötelező elfogadnia, a lap megemlíti, hogy a másik pályázónak,

a Vármúzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Kiscelli Múzeumot, és a Budapest Galériát tömörítő BTM jelenlegi főigazgatójának, Népessy Noéminek több konfliktusa volt a fővárossal,

például nem tudtak megegyezni a szervezeti struktúra átalakításáról és a főigazgató-helyettesek feladat- és hatásköréről.

Népessy Noémi a lapunknak adott interjúban mesélt arról, hogy újra pályázik, mivel számos lezáratlan projektjét szeretné folytatni a következő ciklusban, és hogy ellenzi a BTM-hez tartozó intézmények szétválasztását.

„A Budapesti Történeti Múzeum egy egység” – interjú Népessy Noémi főigazgatóval

Kapcsolódó

„A Budapesti Történeti Múzeum egy egység” – interjú Népessy Noémi főigazgatóval

Hamarosan záruló főigazgatói ciklusának tanulságairól és az intézmény körüli pletykák valóságtartalmáról Népessy Noémit, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük.

Fejléckép: Csorba László (forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.