Vizuál

Csőtörés Caravaggióval

2016.04.15. 12:37
Ajánlom
Kár, hogy nem minden csőtörés végződik olyan happy enddel, mint ahogyan történt egy délnyugat-franciaországi városka házának padlásán; ott ugyanis valószínűleg egy eredeti Caravaggio-képre bukkantak egy vízszivárgás vizsgálata közben – számolt be a Huffington Post nyomán az Index.

Két éve annak, hogy egy Toulouse környéki házban csőtörés történt, és hogy az okokat felgöngyölítsék, betörtek egy - a tetőtérben található – ajtót, ahonnan a vízszivárgást sejtették. A helyiségben pedig egy festményre bukkantak.

Az elmúlt két év alatt a szakértők megvizsgálták az alkotást, és a héten Párizsban jelentették be, hogy a művészettörténet tekintetében is nagy pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis valószínűleg egy Caravaggio által festett, rég elveszett alkotást találtak meg, mely a bibliai Juditot ábrázolja, amint lefejezi a Holofernész nevű asszír hadvezért, aki megtámadta Kánaánt, és halálra akarta szomjaztatni a zsidókat.

Eric Turquin, francia szakértő szerint – ha valóban igazuk van – az alkotás akár 120 millió eurót, azaz 38 milliárd forintot is érhet. A képet 1604-1605 között festhette Rómában egy bizonyos Michelangelo Merisi, ismertebb nevén Caravaggio. A festmény kivételesen jó állapotban maradt meg, annak ellenére, hogy több mint 150 évre egy padlásszobában felejtették.

„Mint mindenkinek, a festőművészeknek is megvan a „saját kézjegyük”, jellegzetességeik, és ezen a festményen Caravaggióé található meg. Nem mindegyik, de sok közülük – épp elegendő ahhoz, hogy kijelenthessük; ez az itáliai mester keze munkája."

A képet most a Louvre szakemberei vizsgálják, és addig az alkotás biztosan Franciaországban marad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szakírói pályázatot hirdet a Capa Központ

40 év alatti szerzők írásait várják a Kép-Élmény című kiállításhoz kapcsolódóan. 
Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.