Vizuál

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

2023.02.01. 15:50
Ajánlom
A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.

A Ludwig Múzeum éves kiállítási programját évek óta átfogó kerettémákba helyezi. 2022, a reziliencia éve után

2023-ban a gondoskodás az a jelenség, amely értelmezési keretként szolgál kiállításaik és kapcsolódó programjaik számára.

A „gondoskodás” ebben az értelmezésben a szó szoros jelentésén túl olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus – mondta el a sajtótájékoztatón a múzeum igazgatója, Fabényi Julia.

A múzeum időszaki kiállításai idén is a kortárs művészet jelentős alkotóit és aktuális tendenciáit mutatják be. Az idei évad Lengyel András …minden fent van a felhőben… című életmű-kiállításával indul február 2-án. A magyar neoavantgárd második generációs kiemelkedő alkotója 1982-ben alapította a fiktív Felhő Múzeumot:

a művész a hetvenes évek óta gyűjti a felhőket,

így kísérelve meg kapcsolatot teremteni a képzőművészet eszközeivel a megfogható és megfoghatatlan között.

lengyel_a_Nyilt_ter1_22-145426.jpg

Lengyel András: Nyílt tér I-II., 1979, manipulált fotógram, magántulajdon (Fotó/Forrás: Rosta József/Ludwig Múzeum)

A Bartók Fesztivál részeként rendezik meg a Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után című kiállítást, amely

a holokauszt borzalmait és az áldozatok traumáit állítja szembe a fogyasztói társadalom felszínességével.

Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészetét együtt Magyarországon először a Ludwigban láthatja a közönség március 31-től.

A Cukizmus – Absztrakció és figuralitás között című kiállítás könnyed, játékos módon közelít a társadalmat súlyosan érintő problémákhoz június végétől. A nemzetközi válogatás egyszerre ismerős és különös, többnyire rajzfilmekből, képregényekből vagy az internetről vett képi világot jelenít majd meg.

A szeptemberben nyíló Handle with care című tárlat az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére reflektál,

és arra keresi a választ, hogy milyen szerepe lehet a kortárs művészetnek és a múzeumoknak ennek a sokszorosan összetett társadalmi problémának a feloldásában.

Till Brönner október végétől látható, Identity – Landscape Europe című kiállítása a legnevesebb német jazz-zenészek között számon tartott alkotó fotóin keresztül mutatja be a pandémia utáni Európa valóságát. Az évet ismét az Esterházy Művészeti Díj döntőjébe jutott fiatal művészek alkotásaiból válogató kiállítás zárja, amely az Esterházy Magánalapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

A gyűjteményből rendezett, december 31-ig meghosszabbított Időgép című állandó kiállítás fontos fejleménye, hogy elkészült a hozzá kapcsolódó 290 oldalas katalógus.

2023-ban is folytatódik a kiállító művészek rövid videóinterjúk formájában történő bemutatása,

és a kísérő programokon többek között Picasso halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik a múzeum.

A 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum május 20-tól Kondor-Szilágyi Mária Reziduum – The Frequency of Architecture című projektjét mutatja be, amely a Néprajzi Múzeum új épülete homlokzati fémrácsának rasztereit dolgozza fel egyfajta összművészeti kísérletként.

CVAROSLIGETZRT_web_0120211130_NEP_006006-145426.jpg

REZIDUUM - The Frequency of Architecture ©VÁROSLIGET ZRT (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Többéves kutatómunka eredményeként a napokban jelent meg a múzeum kiadványa. Boros Géza A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című könyve a szecessziós magyar pavilon történetét új megközelítésben mutatja be. Fabényi Julia elmondta, hogy

az elmúlt években a múzeumok számára nem maradhatott többé kérdés, megjelennek-e az online térben:

itt egy új verseny kezdődött közöttük a közönség figyelméért. A Ludwig online programjainak, kiadványainak és egyéb tartalmainak elérése azt mutatja, hogy az, amit a múzeum közvetít, másoknak is fontos – tette hozzá.
Tavaly már fizikailag is látogatható volt a Ludwig:

11 kiállításukon összesen 82 500 látogatót fogadtak, a múzeumpedagógiai programokon pedig 8-10 ezren vettek részt.

Gyarapodott a gyűjtemény is: vásárlás útján és ajándékként 12-12 műtárgy, letétként pedig további 6 műalkotás került a múzeumba 2022-ben. Tavaly hét országba, 14 kiállításra kölcsönöztek műveket, olyan intézményeknek, mint a párizsi Pompidou Központ és a Kunstmuseum Basel.

Fejléckép: MAKAI Mira THE IDOL OF GREED, 202 2akril, vászon; 235 x 400 cm, a művész és a Galerie Droste jóvoltából (kiállítás: Cukizmus) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Témák álomtejre: megnyílt a Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonja

Kapcsolódó

Témák álomtejre: megnyílt a Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonja

Az idei biennálén a Ludwig Múzeum Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatja be, a művész 19 munkájával. A fiatal alkotó és Zsikla Mónika kurátor tematikája tökéletesen reflektál a biennálé központi kiállításának, a The Milk of Dreams (Álomtej) témájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.