Vizuál

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

2023.02.01. 15:50
Ajánlom
A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.

A Ludwig Múzeum éves kiállítási programját évek óta átfogó kerettémákba helyezi. 2022, a reziliencia éve után

2023-ban a gondoskodás az a jelenség, amely értelmezési keretként szolgál kiállításaik és kapcsolódó programjaik számára.

A „gondoskodás” ebben az értelmezésben a szó szoros jelentésén túl olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus – mondta el a sajtótájékoztatón a múzeum igazgatója, Fabényi Julia.

A múzeum időszaki kiállításai idén is a kortárs művészet jelentős alkotóit és aktuális tendenciáit mutatják be. Az idei évad Lengyel András …minden fent van a felhőben… című életmű-kiállításával indul február 2-án. A magyar neoavantgárd második generációs kiemelkedő alkotója 1982-ben alapította a fiktív Felhő Múzeumot:

a művész a hetvenes évek óta gyűjti a felhőket,

így kísérelve meg kapcsolatot teremteni a képzőművészet eszközeivel a megfogható és megfoghatatlan között.

lengyel_a_Nyilt_ter1_22-145426.jpg

Lengyel András: Nyílt tér I-II., 1979, manipulált fotógram, magántulajdon (Fotó/Forrás: Rosta József/Ludwig Múzeum)

A Bartók Fesztivál részeként rendezik meg a Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után című kiállítást, amely

a holokauszt borzalmait és az áldozatok traumáit állítja szembe a fogyasztói társadalom felszínességével.

Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészetét együtt Magyarországon először a Ludwigban láthatja a közönség március 31-től.

A Cukizmus – Absztrakció és figuralitás között című kiállítás könnyed, játékos módon közelít a társadalmat súlyosan érintő problémákhoz június végétől. A nemzetközi válogatás egyszerre ismerős és különös, többnyire rajzfilmekből, képregényekből vagy az internetről vett képi világot jelenít majd meg.

A szeptemberben nyíló Handle with care című tárlat az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére reflektál,

és arra keresi a választ, hogy milyen szerepe lehet a kortárs művészetnek és a múzeumoknak ennek a sokszorosan összetett társadalmi problémának a feloldásában.

Till Brönner október végétől látható, Identity – Landscape Europe című kiállítása a legnevesebb német jazz-zenészek között számon tartott alkotó fotóin keresztül mutatja be a pandémia utáni Európa valóságát. Az évet ismét az Esterházy Művészeti Díj döntőjébe jutott fiatal művészek alkotásaiból válogató kiállítás zárja, amely az Esterházy Magánalapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

A gyűjteményből rendezett, december 31-ig meghosszabbított Időgép című állandó kiállítás fontos fejleménye, hogy elkészült a hozzá kapcsolódó 290 oldalas katalógus.

2023-ban is folytatódik a kiállító művészek rövid videóinterjúk formájában történő bemutatása,

és a kísérő programokon többek között Picasso halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik a múzeum.

A 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum május 20-tól Kondor-Szilágyi Mária Reziduum – The Frequency of Architecture című projektjét mutatja be, amely a Néprajzi Múzeum új épülete homlokzati fémrácsának rasztereit dolgozza fel egyfajta összművészeti kísérletként.

CVAROSLIGETZRT_web_0120211130_NEP_006006-145426.jpg

REZIDUUM - The Frequency of Architecture ©VÁROSLIGET ZRT (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Többéves kutatómunka eredményeként a napokban jelent meg a múzeum kiadványa. Boros Géza A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című könyve a szecessziós magyar pavilon történetét új megközelítésben mutatja be. Fabényi Julia elmondta, hogy

az elmúlt években a múzeumok számára nem maradhatott többé kérdés, megjelennek-e az online térben:

itt egy új verseny kezdődött közöttük a közönség figyelméért. A Ludwig online programjainak, kiadványainak és egyéb tartalmainak elérése azt mutatja, hogy az, amit a múzeum közvetít, másoknak is fontos – tette hozzá.
Tavaly már fizikailag is látogatható volt a Ludwig:

11 kiállításukon összesen 82 500 látogatót fogadtak, a múzeumpedagógiai programokon pedig 8-10 ezren vettek részt.

Gyarapodott a gyűjtemény is: vásárlás útján és ajándékként 12-12 műtárgy, letétként pedig további 6 műalkotás került a múzeumba 2022-ben. Tavaly hét országba, 14 kiállításra kölcsönöztek műveket, olyan intézményeknek, mint a párizsi Pompidou Központ és a Kunstmuseum Basel.

Fejléckép: MAKAI Mira THE IDOL OF GREED, 202 2akril, vászon; 235 x 400 cm, a művész és a Galerie Droste jóvoltából (kiállítás: Cukizmus) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Témák álomtejre: megnyílt a Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonja

Kapcsolódó

Témák álomtejre: megnyílt a Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonja

Az idei biennálén a Ludwig Múzeum Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatja be, a művész 19 munkájával. A fiatal alkotó és Zsikla Mónika kurátor tematikája tökéletesen reflektál a biennálé központi kiállításának, a The Milk of Dreams (Álomtej) témájára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.