Vizuál

Dan Reisinger Szentendrén

2016.04.28. 15:52
Ajánlom
Dan Reisinger világhírű izraeli tervezőgrafikus, festő és szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás A Holt-tengeren túl címmel a szentendrei MANK Galériában.
Dan Reisinger

Dan Reisinger

Az Izraelben élő, magyar származású művész 1934-ben született a Szerbia területén lévő Magyarkanizsán. Családja nagy részét elvesztette a holokauszt idején. 1949-ben emigrált Izraelbe, és a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián festészetet, szobrászatot és plakáttervezést tanult, majd Brüsszelben és Londonban képezte magát tovább. Első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás díjnyertes plakátjával aratta. 1966-ban véglegesen Izraelben telepedett le, ahol az izraeli formatervezés és tervezőgrafika meghatározó újítója lett. Dan Reisinger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára, tagja a Magyar Plakát Társaságnak, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

A világhírű grafikus, festő, szobrász, dizájner munkáival a világ számos pontján találkozhatott a közönség, nevéhez plakátok, grafikai tervek, naptárak, csomagolástervek és logók fűződnek. Legismertebb munkái az El Al izraeli légitársaság és az izraeli Teva gyógyszergyár logója, illetve csomagolási terve vagy a Jad Vasem, a holokauszt áldozatainak emlékére létrehozott múzeum falát díszítő 50 méter hosszú alumíniumrelief.

Dan Reisinger szentendrei kiállításán

Dan Reisinger szentendrei kiállításán

Dan Reisinger alkotásaival először 2005-ben az Iparművészeti Múzeumban találkozhatott a hazai közönség, 2011-ben Post(ers) címmel életművéből nyílt válogatás a Magyar Zsidó Múzeumban.

A szentendrei kiállítás anyagának alapját a Holt-tenger témájára született számozott printek variációi alkotják: lírai hangvételű pasztell tájképek, képi reflexiók, valamint megtekinthetők a munkaszolgálatosok budapesti emlékművéhez készült nyomatai is. Az alkotást április 17-én avatták fel a budapesti Teleki téren.

DanReisinger

DanReisinger

Szepes Hédi, a kiállítás kurátora szerint eddigi pályájának korszakai mintha ugyanazon kérdésre próbálnának más-más "hangfestésben" válaszolni. Azt kutatja, milyen művészi stratégiákkal lehet a múló időt torpanásra bírni, keresi a pillanat rögzíthetőségét, a múlás folyamatában az időtlenséget.

A tárlat május 20-ig látható Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. galériájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.