Vizuál

Dan Reisinger Szentendrén

2016.04.28. 15:52
Ajánlom
Dan Reisinger világhírű izraeli tervezőgrafikus, festő és szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás A Holt-tengeren túl címmel a szentendrei MANK Galériában.
Dan Reisinger

Dan Reisinger

Az Izraelben élő, magyar származású művész 1934-ben született a Szerbia területén lévő Magyarkanizsán. Családja nagy részét elvesztette a holokauszt idején. 1949-ben emigrált Izraelbe, és a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián festészetet, szobrászatot és plakáttervezést tanult, majd Brüsszelben és Londonban képezte magát tovább. Első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás díjnyertes plakátjával aratta. 1966-ban véglegesen Izraelben telepedett le, ahol az izraeli formatervezés és tervezőgrafika meghatározó újítója lett. Dan Reisinger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára, tagja a Magyar Plakát Társaságnak, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

A világhírű grafikus, festő, szobrász, dizájner munkáival a világ számos pontján találkozhatott a közönség, nevéhez plakátok, grafikai tervek, naptárak, csomagolástervek és logók fűződnek. Legismertebb munkái az El Al izraeli légitársaság és az izraeli Teva gyógyszergyár logója, illetve csomagolási terve vagy a Jad Vasem, a holokauszt áldozatainak emlékére létrehozott múzeum falát díszítő 50 méter hosszú alumíniumrelief.

Dan Reisinger szentendrei kiállításán

Dan Reisinger szentendrei kiállításán

Dan Reisinger alkotásaival először 2005-ben az Iparművészeti Múzeumban találkozhatott a hazai közönség, 2011-ben Post(ers) címmel életművéből nyílt válogatás a Magyar Zsidó Múzeumban.

A szentendrei kiállítás anyagának alapját a Holt-tenger témájára született számozott printek variációi alkotják: lírai hangvételű pasztell tájképek, képi reflexiók, valamint megtekinthetők a munkaszolgálatosok budapesti emlékművéhez készült nyomatai is. Az alkotást április 17-én avatták fel a budapesti Teleki téren.

DanReisinger

DanReisinger

Szepes Hédi, a kiállítás kurátora szerint eddigi pályájának korszakai mintha ugyanazon kérdésre próbálnának más-más "hangfestésben" válaszolni. Azt kutatja, milyen művészi stratégiákkal lehet a múló időt torpanásra bírni, keresi a pillanat rögzíthetőségét, a múlás folyamatában az időtlenséget.

A tárlat május 20-ig látható Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. galériájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.
Vizuál térkép

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál hír

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Vizuál ajánló

Kiállítás a látogatók kívánsága szerint

Megnyílt a Ludwig 30 kiállítássorozat negyedik, egyben utolsó, Testreszabás című tárlata. Az együttműködésen és részvételen alapuló művészet jegyében rendezett kiállításon látható műveket a látogatók választották ki internetes szavazással, ami egy rendkívül izgalmas és sokszínű válogatást eredményezett.