Vizuál

Dante Egerben

2011.07.15. 13:24
Ajánlom
Még három napig látható Szőke Gábor Miklós extravagáns kiállítása Egerben.

Szőke Gábor Miklós falécekből készített dinoszauruszai és lovai révén valószínűleg a legszélesebb körben ismert magyar kortárs szobrász. A falécekből készült szobrok ráadásul épp mostanában kezdtek el befutni egy egészen új karriert, a Je Suis Belle tervezőcsoport ruháinak köszönhetően, amelyek mintáját a faléc lovak adják.

Kedd este azonban Szőke Gábor Miklós univerzumának egy másik, és aktuálisan igen meghatározó alakja, Dante állt a középpontban. A művész dobermannja ihlette Dante alakja köré épített birodalom világából már kaphattunk ízelítőt a tavalyi Art Fairen, a mostani Dante Rituale című tárlaton azonban a Szőke Gábor Miklós kreálta birodalom jóval komplexebben jelenik meg, a történelmi ősöktől egészen a napjainkban is regnáló hatalmasságokig. A furcsa hangulatú tárlathoz extrém megnyitó dukált, kutya ürülék formájú libamájpástétommal és Zságer Balázs (a Zagar frontembere) köpenyes koncertjével, amelyekben közös volt, hogy a túlzó külsőségek kiváló tartalmat takartak. A kedves nénik ‒ akik nem győzték elmondani, hogy ez „úgy" néz ki, de nagyon finom ‒ kínálta kaki friss volt és ízletes, Zságer Balázs zenéje pedig igazán pörgős és az eseményhez illő.

A BumBum Galéria rendezte kiállításnak az egriek által Rossztemplomnak nevezett barokk templom ad otthont. A templom esetében némiképp furcsa név hányattatott sorsa okán ragadt az épületre, de nem rég teljes egészében felújították és a jövőben, az egri zsinagógához hasonló módon, kiállítótérként kívánja hasznosítani a város. Hogy ezek a jövőbeni kiállítások melyek lesznek, arról a megnyitón nem esett szó, de az biztos, hogy ehhez a kiállításhoz nehéz lett volna jobb teret találni. Régiségével és vallásos fenségével tökéletes háttere a kiállított tárgyaknak, amelyekkel ugyanakkor kontrasztot is alkot. Bár a templom jó ideje nem funkcionál vallásos központként, formái miatt nem lehet elvonatkoztatni eredeti funkciójától, így a kiállítást belengi némi blaszfém báj. A tárlat csupán július 18-ig látogatható, de úgy is esős hétvége elé nézünk, úgy hogy érdemes ellátogatni Egerbe. Ha pedig így tesznek, akkor mindenképpen szánjanak időt a belvárosra is, amely nem csak hangulatos utcákkal és kávézókkal, hanem nagyszerűen felújított épületekkel várja a látogatókat.

Dante Rituale
Templom Galéria (Eger, Trinitárius u. 5.)
Nyitva: július 18-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a magyar elsőfilmes drámája

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. Az elsőfilmesek versenyében szereplő alkotás India után 2021 tavaszán Magyarországon is látható lesz a Budapest Film forgalmazásában.
Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.