Vizuál

Dante Egerben

2011.07.15. 13:24
Ajánlom
Még három napig látható Szőke Gábor Miklós extravagáns kiállítása Egerben.

Szőke Gábor Miklós falécekből készített dinoszauruszai és lovai révén valószínűleg a legszélesebb körben ismert magyar kortárs szobrász. A falécekből készült szobrok ráadásul épp mostanában kezdtek el befutni egy egészen új karriert, a Je Suis Belle tervezőcsoport ruháinak köszönhetően, amelyek mintáját a faléc lovak adják.

Kedd este azonban Szőke Gábor Miklós univerzumának egy másik, és aktuálisan igen meghatározó alakja, Dante állt a középpontban. A művész dobermannja ihlette Dante alakja köré épített birodalom világából már kaphattunk ízelítőt a tavalyi Art Fairen, a mostani Dante Rituale című tárlaton azonban a Szőke Gábor Miklós kreálta birodalom jóval komplexebben jelenik meg, a történelmi ősöktől egészen a napjainkban is regnáló hatalmasságokig. A furcsa hangulatú tárlathoz extrém megnyitó dukált, kutya ürülék formájú libamájpástétommal és Zságer Balázs (a Zagar frontembere) köpenyes koncertjével, amelyekben közös volt, hogy a túlzó külsőségek kiváló tartalmat takartak. A kedves nénik ‒ akik nem győzték elmondani, hogy ez „úgy" néz ki, de nagyon finom ‒ kínálta kaki friss volt és ízletes, Zságer Balázs zenéje pedig igazán pörgős és az eseményhez illő.

A BumBum Galéria rendezte kiállításnak az egriek által Rossztemplomnak nevezett barokk templom ad otthont. A templom esetében némiképp furcsa név hányattatott sorsa okán ragadt az épületre, de nem rég teljes egészében felújították és a jövőben, az egri zsinagógához hasonló módon, kiállítótérként kívánja hasznosítani a város. Hogy ezek a jövőbeni kiállítások melyek lesznek, arról a megnyitón nem esett szó, de az biztos, hogy ehhez a kiállításhoz nehéz lett volna jobb teret találni. Régiségével és vallásos fenségével tökéletes háttere a kiállított tárgyaknak, amelyekkel ugyanakkor kontrasztot is alkot. Bár a templom jó ideje nem funkcionál vallásos központként, formái miatt nem lehet elvonatkoztatni eredeti funkciójától, így a kiállítást belengi némi blaszfém báj. A tárlat csupán július 18-ig látogatható, de úgy is esős hétvége elé nézünk, úgy hogy érdemes ellátogatni Egerbe. Ha pedig így tesznek, akkor mindenképpen szánjanak időt a belvárosra is, amely nem csak hangulatos utcákkal és kávézókkal, hanem nagyszerűen felújított épületekkel várja a látogatókat.

Dante Rituale
Templom Galéria (Eger, Trinitárius u. 5.)
Nyitva: július 18-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Az újságírás szenzációja

A fotótörténeti szövegek és kiállítások előszeretettel fókuszálnak sztárriporterekre, ám a szerkesztők és az olvasók igényei és elvárásai, rokon- és ellenszenve nélkül a világhírű karrierek sem szökkentek volna szárba. Mai írásunk a fiktív bűnügyi zsurnaliszta, Gordon Zsigmond lapjának korai szakaszáról szól.
Vizuál galéria

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 
Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.