Vizuál

Dante Egerben

2011.07.15. 13:24
Ajánlom
Még három napig látható Szőke Gábor Miklós extravagáns kiállítása Egerben.

Szőke Gábor Miklós falécekből készített dinoszauruszai és lovai révén valószínűleg a legszélesebb körben ismert magyar kortárs szobrász. A falécekből készült szobrok ráadásul épp mostanában kezdtek el befutni egy egészen új karriert, a Je Suis Belle tervezőcsoport ruháinak köszönhetően, amelyek mintáját a faléc lovak adják.

Kedd este azonban Szőke Gábor Miklós univerzumának egy másik, és aktuálisan igen meghatározó alakja, Dante állt a középpontban. A művész dobermannja ihlette Dante alakja köré épített birodalom világából már kaphattunk ízelítőt a tavalyi Art Fairen, a mostani Dante Rituale című tárlaton azonban a Szőke Gábor Miklós kreálta birodalom jóval komplexebben jelenik meg, a történelmi ősöktől egészen a napjainkban is regnáló hatalmasságokig. A furcsa hangulatú tárlathoz extrém megnyitó dukált, kutya ürülék formájú libamájpástétommal és Zságer Balázs (a Zagar frontembere) köpenyes koncertjével, amelyekben közös volt, hogy a túlzó külsőségek kiváló tartalmat takartak. A kedves nénik ‒ akik nem győzték elmondani, hogy ez „úgy" néz ki, de nagyon finom ‒ kínálta kaki friss volt és ízletes, Zságer Balázs zenéje pedig igazán pörgős és az eseményhez illő.

A BumBum Galéria rendezte kiállításnak az egriek által Rossztemplomnak nevezett barokk templom ad otthont. A templom esetében némiképp furcsa név hányattatott sorsa okán ragadt az épületre, de nem rég teljes egészében felújították és a jövőben, az egri zsinagógához hasonló módon, kiállítótérként kívánja hasznosítani a város. Hogy ezek a jövőbeni kiállítások melyek lesznek, arról a megnyitón nem esett szó, de az biztos, hogy ehhez a kiállításhoz nehéz lett volna jobb teret találni. Régiségével és vallásos fenségével tökéletes háttere a kiállított tárgyaknak, amelyekkel ugyanakkor kontrasztot is alkot. Bár a templom jó ideje nem funkcionál vallásos központként, formái miatt nem lehet elvonatkoztatni eredeti funkciójától, így a kiállítást belengi némi blaszfém báj. A tárlat csupán július 18-ig látogatható, de úgy is esős hétvége elé nézünk, úgy hogy érdemes ellátogatni Egerbe. Ha pedig így tesznek, akkor mindenképpen szánjanak időt a belvárosra is, amely nem csak hangulatos utcákkal és kávézókkal, hanem nagyszerűen felújított épületekkel várja a látogatókat.

Dante Rituale
Templom Galéria (Eger, Trinitárius u. 5.)
Nyitva: július 18-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A világ múzeumainak 90 százaléka zárt be a járvány miatt

Az UNESCO ezt megállapító tanulmánya arra is figyelmeztetett, hogy minden nyolcadik múzeumnak számolnia kell vele, hogy talán nem nyit ki többet.
Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.